Waarom Hollywood Daniel Day-Lewis nog elke dag mist

Films | Na het inblikken van kostuumdrama 'Phantom Thread' in 2017 stopte Daniel Day-Lewis met acteren. Met zijn drie Oscars voor beste acteur is de 63-jarige een van de beste acteurs die Hollywood ooit heeft mogen aanschouwen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het nieuws kwam dan wel niet als een donderslag bij heldere hemel, maar toen Daniel Day-Lewis op 20 juni 2017 in een korte verklaring wereldkundig maakte dat hij zou stoppen met acteren, ging er toch een schokgolf door de filmwereld. De Britse acteur mag voor het grote publiek dan wel niet de allergrootste naam hebben, hij is wel de enige mannelijke acteur die 3 Oscars voor beste acteur op zijn schouw heeft staan.

Daarnaast spreekt ook zijn intense manier van method acting, waarin hij zich soms jarenlang in een rol inleefde, tot de verbeelding. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat Day-Lewis nog elke dag hard wordt gemist in Tinseltown.

Doorbraak in 'My Beatufiul Laundrette', eerste bekroning in 'My Left Foot'

Twintig films, meer had Daniel Day-Lewis niet nodig om zijn voet naast de allergrootste acteurs ooit te plaatsen. In 'My Beautiful Laundrette' (1985) laat de Britse acteur voor het eerst van zich horen door een homoseksuele punker te vertolken die een relatie begint met een Pakistaanse immigrant. Volgens de overlevering schreef de acteur een brief naar regisseur Stephen Frears waarin hij hem garandeerde dat hij diens benen zou breken als hij de rol niet zou krijgen.

Toch is het vooral 'My Left Foot' dat zorgt voor de grote doorbraak. Daarin vertolkt Day-Lewis de andersvalide Ierse auteur Christy Brown. Om zijn personage zo getrouw mogelijk gestalte te geven, leerde hij met zijn linkervoet tekenen en schrijven. Tevens weigerde hij ook tijdens de opnames zijn rolstoel te verlaten, wat hem gebrokken ribben opleverde.

Meest gedecoreerde acteur ooit

Zijn inlevingsvermogen en perfectionisme leverden Day-Lewis al gauw de bijnaam van beste acteur ooit op. Zo trok hij zich voor zijn hoofdrol in 'The Last of the Mohicans' wekenlang terug in de bossen, waar hij zelf zijn kano maakte, en volgde hij voor 'Gangs of New York' een opleiding tot slager en specialiseerde hij zich tot messenwerper.

Zijn maniakale voorbereiding leverde hem later nog twee Oscarbeeldjes voor beste acteur op: voor zijn rol in het verbluffende epos 'There Will Be Blood' en voor zijn vertolking van de legendarische Amerikaanse president in 'Lincoln'. Geen enkele acteur deed hem dat ooit voor. Degene die hem wil evenaren, weet alvast wat hij ervoor over zal moeten hebben. Na de opnames van 'Phantom Thread' (2017) was het voor de Brit genoeg geweest. Zonder echt een reden op te geven, zei hij definitief te kappen met het acteursleven en zich terug te trekken in Ierland waar hij zoveel mogelijk van het leven wil genieten. Het weze hem gegund!

'Phantom Thread' is op zondag 8 november om 00u15 te bekijken op VTM.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top