Sean Connery is overleden: dit zijn zijn beste rollen

Films |
Het jaar 2020 is een gitzwart jaar geworden voor filmliefhebbers: de Schotse acteur Sean Connery is op 90-jarige leeftijd overleden. Connery staat in ieders geheugen gegrift dankzij zijn eerste en meteen ook meest iconische rol, die van de Britse superspion James Bond.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Volgens de Britse openbare omroep BBC is de acteur deze zaterdag tijdens zijn slaap overleden in zijn residentie op de Bahama's. Sir Thomas Sean Connery werd in 1930 geboren in de Schotse hoofdstad Edinburgh als zoon van een fabrieksarbeider en een schoonmaakster. Hij heeft altijd zijn geliefde Schotland hoog in het vaandel gedragen, zelfs in de latere jaren van zijn carrière. Bewijs daarvan zijn zijn jarenlange steun voor de Schotse onafhankelijkheid, de tatoeage 'Scotland forever' op zijn arm en zijn autobiografie 'Being a Scot'.

Tussen zijn filmdebuut in 1957 met de kleine bijrol van Spike in 'No Road Back' en zijn finale rol als Allan Quatermain in 'The League of Extraordinary Gentlemen' in 2003 heeft Connery in meer dan 60 films een grote rol gespeeld. Hij was zowel bij Britse als Amerikaanse filmgiganten kind aan huis, getuigt de lange lijst van films waar hij aan meewerkte. Reden genoeg om terug te blikken op zijn filmcarrière.

James Bond

Het is onmogelijk om de filmcarrière van Sir Sean te beschrijven zonder James Bond te vernoemen. In 1962 mocht de Schotse acteur op voorspraak van producente Dana Broccoli een eerste keer in de huid kruipen van de Britse superspion James Bond. De film werd een gigantisch succes, ondanks de bedenkingen van schrijver Ian Fleming dat Connery niet geschikt was voor de rol. Nadat de schrijver 'Dr. No' voor de eerste keer zag, was hij evenwel gecharmeerd door de acteur. In zijn latere Bond-romans verwerkte Fleming daarom verhaallijnen over de Schotse wortels van Bond. In totaal speelde Connery mee in 7 Bond-films en maakte hij van de superspion een gevestigde waarde in de filmwereld.

Indiana Jones

Wie Indiana Jones zegt, denkt op de eerste plaats aan de avonturenfilms met Harrison Ford. Maar Sean Connery heeft in deze filmreeks een bijna even groot aandeel gehad in het succes als Ford. In 'Indiana Jones and the Last Crusade' vertolkt hij de rol van de vader van Indiana Jones. Saillant detail: Connery is amper 12 jaar ouder dan Ford, maar slaagt er toch in overtuigend zijn personage neer te zetten. Connery hield het bij deze ene verschijning in de filmreeks: in 2003 ging hij op acteurspensioen en hij weigerde in 2008 een rol in het vierde deel van de filmreeks.

The Name of the Rose

In de jaren 80 nam Connery vaker rollen aan waarbij hij de rol van mentor speelde. Na de rol van de vader van Indiana Jones vertolkte hij de rol van de wijze franciscaanse monnik William van Baskerville in 'The Name of the Rose'. Regisseur Jean-Jacques Annaud droeg de historische authenticiteit hoog in het vaandel en schakelde daarom een legertje deskundigen in voor de productie. Het resultaat mocht er zijn: naast een César voor beste buitenlandse film sleepte Connery een BAFTA in de wacht voor zijn sublieme vertolking.
 

The Untouchables

Voor een van de beste, zo niet dé beste vertolking van de Schotse acteur hoeven we niet verder te kijken dan 'The Untouchables'. In deze misdaadfilm vertolkt Connery de rol van de Ierse agent Jimmy Malone. Samen met hoofdrolspelers Kevin Costner, Andy Garcia en Charles Martin Smith gaat hij op jacht naar de Amerikaanse maffiabaas Al Capone. Voor zijn rol ontving Connery een Oscar.
 

The Rock

Hoewel hij geen hoofdrol speelt in deze actiefilm uit 1996, zou 'The Rock' geen kassucces zijn geweest zonder de vertolking van Sean Connery. De acteur kruipt (niet toevallig) in de huid van een oude Britse spion die FBI-specialist Stanley Goodspeed (Nicolas Cage) helpt met het verijdelen van een gijzeling op het voormalige gevangeniseiland Alcatraz. In de film spaart de dan 66-jarige Connery kosten noch moeite om tot het uiterste te gaan. De film wordt door recensenten nog vaak genoemd als een van de betere films in het actiegenre.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top