Bijna twee decennia later blijft hersenkraker ‘Donnie Darko’ nog steeds fascineren

Films | Het meesterlijke filmdebuut van Richard Kelly verscheen in 2001 op het witte doek. Negentien jaar later is ‘Donnie Darko’ nog steeds een van de meest beklijvende en intrigerende staaltjes cinema van deze eeuw.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Een scène in ‘Donnie Darko’ toont hoe één van de hoofdrolspelers tracht om door een onzichtbare grens te breken – een bijproduct van de breuk in ruimtetijd, hetgeen een verwrongen realiteit creëerde waarin onze held vastzit. De barrière scheidt Donnie van Frank, een demonisch, gigantisch denkbeeldig konijn. Ondanks verwoede pogingen van Donnie houdt de barrière stand. De scène staat symbool voor de film: ‘Donnie Darko’ is fascinerend, maar uiteindelijk ondoordringbaar – op het frustrerende af.
 
De film draait rond Donnie, die kampt met “emotionele problemen”. Hij spendeert veel tijd aan het verkennen van het moeras dat zijn brein is. Uit die introspectie ontspruit Frank, die Donnie uit zijn huis lokt, waarna een vliegtuigmotor in diens slaapkamer crasht. Frank licht Donnie in over het nakende einde van de wereld (over 28 dagen, 6 uur, 42 minuten en 12 seconden). Hij spoort Donnie aan tot vandalenstreken, onder meer op zijn school.

Doorbraak van Jake Gyllenhaal

De kern van Donnies problemen ligt in zijn eenzaamheid. “I don’t want to die alone”, bekent hij tegenover zijn therapeut. Daar ligt de emotionele gravitas van ‘Donnie Darko’ – niet in de duistere figuur van Frank, of de comic relief van Jim en Kitty.
 
Zijn rol van verwarde psychosepatiënt betekende de definitieve doorbraak van Jake Gyllenhaal op het witte doek. De acteur zou zich de jaren nadien ontpoppen tot een absolute filmster, met hoofdrollen in onder meer ‘Zodiac’, ‘The Day After Tomorrow’, ‘Prisoners’, ‘Nightcrawler’, ‘Nocturnal Animals’ en ‘Velvet Buzzsaw’.
 
Toen de opnames ingeblikt waren bekenden Gyllenhaal en Seth Rogen – die zijn filmdebuut maakte in ‘Donnie Darko – dat ze beiden aanvankelijk geen idee hadden waarover de film ging.

Cultstatus

Door het raadselachtige thema en de diepere lagen verkreeg de film al snel een cultstatus. De prent geeft niet snel zijn geheimen prijs – hetgeen hem net zo fascinerend maakt. Het is een onvervalste hersenkraker: talloze filmblogs bijten hun tanden stuk op het verbluffende derde bedrijf in de film.
 
Veel vragen blijven onderwerp van speculatie, of zijn eenvoudigweg onbeantwoordbaar. Verschillende sites vermelden dat het fictiewerk ‘The Philosophy of Time Travel’, het boek van Roberta Sparrow over de film, antwoorden zou kunnen bieden, maar dan nog blijven sommige elementen cryptisch – zelfs voor de meest doorwinterde en toegewijde ‘Darkonians’.
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top