Wat te onthouden van het Lumière-festival?

Films | Van 10 tot 18 oktober vond het Lumière-festival plaats, ook wel het Grand Lyon Film Festival genoemd, in het zuidwesten van Frankrijk. Op de twaalfde editie kregen onder meer de broers Dardenne een oeuvreprijs.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De gebroeders Dardenne kregen afgelopen vrijdag de Prix Lumière overhandigd op het festival in Lyon, een bekroning van hun oeuvre en hun bijdrage aan de filmgeschiedenis. De onderscheiding werd uitgereikt als opener van de slotceremonie.
 
Jean-Pierre en Luc Dardenne treden daarmee in de voetsporen van Francis Ford Coppola, Jane Fonda, Wong Kar-wai, Catherine Deneuve, Martin Scorsese, Pedro Almodóvar, Quentin Tarantino, Ken Loach, Gérard Depardieu, Milos Forman en Clint Eastwood, die allen bekroond werden met dezelfde prijs in de geboortestad van de cinematograaf – een uitvinding van de gebroeders/filmpioniers Lumière.
 
Hommage aan Michel Audiard
 
De pandemie dwong de organisatoren om een resem evenementen te schrappen en het aantal toeschouwers te beperken, maar het virus kon niet verhinderen dat het feest alsnog plaatsvond. Een van de hoogtepunten was een zinderende hommage aan de Franse scenarist en regisseur Michel Audiard, die dit jaar 100 jaar zou zijn geworden. De cultfilm 'Les Tontons flingueurs', gebaseerd op de dialogen van de Parijzenaar, werd getoond tijdens de openingsceremonie en ingeleid door zijn zoon Jacques. Ook werden achttien langspeelfilms van zijn hand vertoond, en een documentaire over de dialoogschrijver met archiefbeelden.
 
Het Lumière-festival bood aan het publiek de kans om kennis te maken met enkele avant-premières door de Sélection Officielle van het filmfestival van Cannes 2020 te vertonen. Zo passeerden 'Falling' van Viggo Mortensen, 'Des hommes' van Lucas Belvaux met Gérard Depardieu en 'Drunk' van Thomas Vinterberg met Mads Mikkelsen de revue. Zo kregen die films toch deels wat ze verdienen, nadat het gerenommeerde filmfestival afgelopen mei geannuleerd werd door de coronacrisis.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top