Hyperactieve speelvogel met peperkoeken hartje: portret van de jarige Stefaan Degand

Series | Acteur Stefaan Degand staat bekend als een hyperactieve drukdoener die met zijn luide, bizarre uitspattingen de lachers op zijn hand krijgt. Regisseur Jan Eelen omschreef hem ooit als ‘100 procent speelvogel’. Maar Degand, die vandaag 42 kaarsjes uitblaast, heeft een eeltlaag gekweekt nadat het noodlot zijn leven overhoop gooide. Een portret van de clown met een peperkoeken hartje.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Degand zag het levenslicht op 13 oktober 1978. Hij groeide op in Wevelgem, en studeerde drama aan het befaamde Herman Teirlinck Instituut, waar hij in 2003 afstudeerde. Hij begon zijn carrière op de planken, met theaterproducties van KVS, De Koe, Het Toneelhuis en HETPALEIS. Zijn carrière op het kleine scherm begon in 2004 met een bijrol in ‘Flikken Gent’, twee jaar later had hij een rolletje in ‘Witse’. In 2011 nam zijn tv-carrière een hoge vlucht dankzij zijn rol van Dieter Deleus in de Woestijnvis-reeks ‘De Ronde’, waarin hij de legendarische oneliner “Als je moet kakken, moet je kakken” uitsprak. Nadien werd hij gecast in tal van series, waaronder ‘Quiz Me Quick’, ‘Clan’, ‘Albert II’, ‘Connie & Clyde’, ‘De Biker Boys’, ‘Safety First’, ‘De Ridder’ en ‘Eigen Kweek’.

Ook op het grote scherm maakte Degand furore. Hij begon zijn filmcarrière in 2004 met een rol in de kortfilm ‘The Sunflyers’. In 2010 had hij een bijrol in het Belgische drama ‘Bo’, een verfilming van  Hans Herbots, gebaseerd op de roman ‘Het Engelenhuis’. In 2011 maakte hij indruk met zijn bijrol in de gelauwerde prijzenpakker ‘Rundskop’. Daarna volgden nog rollen in kort- en langspeelfilms, waaronder ‘Allez, Eddy!’, ‘Weekend aan zee’ en ‘Baba Yega: The Movie’. Daarnaast maakte hij in 2016 en 2017 het mooie weer als jurylid in ‘De Slimste Mens’, waar zijn vaak poëtische en wilde uitspattingen op gelach onthaald werden.

"Welkom in de horror"

In juli 2017 werd zijn gezin getroffen door het noodlot: hij verloor zijn zwangere vrouw, een psychiatrisch verpleegster, en zijn ongeboren kind aan een acute hersenvliesontsteking. “In twee uur was ik haar kwijt”, liet hij twee maanden nadien optekenen in een aangrijpend interview met Humo. “Geen afscheid, niks. Haar laatste zin was: ‘Is er nog fruitsap?’”
 
“We hadden twee nachten in een B&B geboekt. De eerste morgen om zeven uur is de ellende begonnen. Het werd erger en erger, dus we belden een ambulance, de mug en de brandweer, want mijn vrouw moest naar beneden worden getakeld met een bed. Alle neurologen van België hebben via de computer mee staan kijken en allemaal stonden ze machteloos.”
 
Voor mij hoeft niets meer”, klonk het nog. “Echt waar. Ik ben sowieso niet bezig met carrière maken – ik heb helemaal geen ambitieuze ziel – maar op dit moment wil ik niks. Dat zal wel terugkomen, maar nu is het alsof ik alles opnieuw moet leren: leren mijn kleren aandoen, leren stappen, leren eten...”
 
Ook in het Radio 1-programma ‘Touché’ sprak Degand openhartig over die bewuste dag: “In het ziekenhuis heb ik de lift kapot geslagen, alle knoppen eruit. Welkom in de horror.”

Kunst maken met een pedofiel

Nu woont Degand met zijn vijfjarige dochter Mila in Antwerpen. Door de lockdown zag hij zeven projecten door zijn neus geboord. Dit voorjaar was hij op het kleine scherm te zien in het Canvas-programma ‘Ontoerekeningsvatbaar’, waarin hij kunst maakte met een pedoseksueel. De acteur werd net als onder anderen Kamagurka, Mauro en choreografe Min Hee Bervoets gekoppeld aan iemand die een strafbaar feit heeft gepleegd, maar ook aan een psychiatrische aandoening lijdt. De kunstenaars zoeken hen op in de gevangenis of instelling waar ze verblijven, om samen een kunstwerk te maken. “Op een bepaald moment begon hij de kinderen te beschrijven op wie hij valt, en die bleken net als mijn dochter te zijn. Gast, stop. Ik moet dat niet weten”, zei hij daarover in De Morgen. “Toen ik buitenkwam, heb ik moeten ventileren bij de programmamakers: waarom hebben jullie die flap aan mij gegeven?”
 
Daarnaast schreef hij tijdens de lockdown een boek, onder andere over zijn overleden vrouw, getiteld ‘Dag liefje, met Mila gaat het goed en ik klungel lekker verder’. “Ik heb het gevoel dat mijn leven nu een aaneenschakeling is van geklungel”, zei hij daarover in de talkshow ‘Vandaag’. Hij vertelde nog dat het nu prima gaat met hem en zijn dochter. Afgelopen mei sprak hij met De Morgen onder andere over het gemis van zijn vrouw, een leemte die nooit meer opgevuld zal geraken: “De contouren veranderen, maar de kern blijft dat je iemand mist. En dan is het leven net iets minder leuk.”

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top