In de zaal of in de zetel, Film Fest Gent zet door

Films | Het startsignaal voor het grootste filmfestival van ons land, Film Fest Gent, weerklinkt vandaag met de vertoning van ‘Drunk’ van Thomas Vinterberg in de Vooruit. Met de nodige aanpassingen om coronaproof te blijven, gaan de organisatoren voor een editie als nooit tevoren, maar met een bijna even uitgebreid programma. En voor wie niet naar de zalen wil afzakken, is er de online selectie.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Met ‘Festen’ en ‘Jagten’ heeft de Deense filmmaker Thomas Vinterberg zijn talent bewezen. Zijn films werden in het verleden al gesmaakt op het filmfestival, dus zijn de organisatoren blij dat ze met zijn nieuwste werk ‘Drunk’ de editie 2020 kunnen openen. De film over vier mannen die testen of ze gelukkiger worden door constant aangeschoten te zijn, kreeg lof in Cannes en is voor de organisatoren van Film Fest Gent een ideale en gepaste opener.
 
Geen rode lopers, glamoureuze recepties of grote concerten dit jaar in Gent, maar wel een eerder sober filmfestival met minder internationale gasten dan anders. Natuurlijk is het COVID-19 die roet in het eten gooit. Maar de organisatoren leggen zich er zomaar niet bij neer. Veel filmfestivals kiezen in deze onzekere tijden voor een online editie. Film Fest Gent lanceert ook voor het eerst een digitaal platform waarop een selectie films te bekijken zal zijn, maar opent ook de Gentse cinemazalen.

Lokaal en internationaal talent

Op het grote doek van een film genieten, kan dus, al gaat dat uiteraard gepaard met enkele maatregelen. Zo zullen de zalen maar voor de helft bezet zijn en geldt er een maximum van 200 bezoekers per zaal. Filmkijkende bubbels moeten afstand houden van elkaar en ten allen tijde een mondmasker op houden. Binnenkomen gebeurt onder begeleiding van stewards en buitengaan moet rij per rij. Check zeker de geldende maatregelen op de website van het filmfestival, aangezien ze van dag tot dag kunnen veranderen.
 
Op het programma staan 110 speelfilms, waaronder zoals gebruikelijk ook wat lokaal talent. Denk maar aan de bioscoopversie van het theaterstuk ‘Familie’ met An Miller en Filip Peeters, verfilmd door Milo Rau, ‘L’Ennemi’ van Stephan Streker met Jérémie Renier in de hoofdrol, of de soundtrack van Liesa Van der Aa bij de Griekse film ‘All the Pretty Little Horses’. Het festival brengt ook hulde aan de pas overleden Robbe De Hert en verwelkomt Daan Stuyven, die een hoofdrol kreeg in de Hongaarse prent ‘Éden’.
 
Een andere prominente gast is de acteur Viggo Mortensen, die zijn regiedebuut ‘Falling’ van een woordje uitleg komt voorzien. De film over een conservatieve man die bij zijn homoseksuele zoon intrekt is niet alleen door hem geregisseerd, maar ook geschreven en geacteerd. Zelfs de soundtrack is van zijn hand. Mortensen wil zich dus als veelzijdig talent bewijzen. De afsluiter wordt de nieuwste Pixarfilm ‘Soul’, de eerste met een zwart personage in de hoofdrol en met een soundtrack van het Oscarwinnende duo Trent Reznor en Atticus Ross.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top