Probeerde Scientology Brad Pitt in te lijven?

Films | Waar Tom Cruise en John Travolta geen geheim maken van hun lidmaatschap van de Scientology-beweging, heeft Brad Pitt zich nog niet uitgesproken over dit onderwerp. Proximus Pickx zocht uit of de Amerikaanse acteur werkelijk is gevallen voor de praktijken van de controversiële beweging.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Leden van de Scientology-beweging geloven dat ze door middel van zelfhulptechnieken zichzelf en hun geestelijke gezondheid kunnen verbeteren. In de Verenigde Staten, Italië en Spanje wordt de beweging officieel erkend als een religie. In Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en België is dat echter niet het geval.

In België wordt Scientology sinds een parlementair rapport in 1997 officieel een sekte genoemd. De beweging heeft in ons land ook vandaag nog een controversiële status. In 2013 publiceerde de krant De Morgen delen van een vertrouwelijk rapport waarin staat dat de Belgische Staatsveiligheid nagaat of organisaties zoals Scientology, Sahaja Yoga en de Moslimbroederschap "bewust bepaalde instellingen of politici proberen te beïnvloeden". Toenmalig minister van justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) noemde het publiceren van het rapport "verwerpelijk". De Staatsveiligheid opende een onderzoek naar de lekken.

Scientology mag Tom Cruise dankbaar zijn

Veel beroemdheden aarzelen niet om te koop te lopen met het lidmaatschap van deze "kerk". Naast John Travolta en de overleden acteur Isaac Hayes is vooral Tom Cruise een boegbeeld van de beweging. Scientology beweert dat het wereldwijd niet minder dan 12 miljoen volgers telt.

Volgens verschillende media zou de Amerikaanse acteur en filmproducent Brad Pitt ook lid van Scientology zijn geweest. In het begin van de jaren 90 had de acteur een relatie met actrice Juliette Lewis. Die laatste moedigde hem aan om zich bij de beweging aan te sluiten. Pitt heeft nooit een woord gezegd over zijn ervaringen met Lewis, maar een Scientology-lid die de acteur begeleidde heeft wel een tip van de sluier gelicht in een interview met de Britse tabloid The Sun.

Bizarre rituelen

Brad Pitt zou bij Scientology hebben geëxperimenteerd met de "Purification Rundown", een ritueel waarbij de leden meerdere uren in een sauna moeten doorbrengen om het lichaam en de geest te reinigen. Pitt zou dit ritueel tussen 1991 en 1993 een maand lang gevolgd hebben in het gezelschap van een 15-jarig meisje. "Bij Scientology worden mensen vaak gekoppeld aan een ander lid, zodat ze elkaar kunnen opleiden. Het meisje heeft minstens een maand vertoefd bij Brad", zegt Scientology-begeleider Michael Mallen.

"Ze zat de hele tijd bij hem in de sauna maar er is niets verkeerds gebeurd", benadrukt Mallen in de krant. Na de saunasessies moest Pitt een volgende reeks rituelen volgen waarbij je eerst twee uur stilzwijgend tegenover elkaar zit om daarna door een coach uitgescholden te worden voor het vuil van de straat. Het was bij die laatste sessie dat Pitt besloot om te stoppen met de rituelen.

Volgens The Sun stapte Brad Pitt in 1993 uit de Scientology-beweging en keerde hij nooit meer terug. Er is geen twijfel aan dat Pitt nooit een relatie zou hebben gehad met Jennifer Aniston en later met Angelina Jolie als hij lid was gebleven.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top