Waarom Dolly Parton niet te onderschatten is

Muziek | Met haar opkomende kerstspecial ‘Christmas in the Square’ is Dolly Parton weer helemaal terug van nooit weggeweest. Maar wie haar alleen kent van hits als ‘Jolene’ en ‘I Will Always Love You’, mist een geheel andere kant van de countryzangeres.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De 74-jarige Dolly Parton is een icoon in Nashville, het Amerikaanse kloppende hart van de countrymuziek. Ze brak er door op jonge leeftijd en groeide uit tot de meest succesvolle countryzangeres ooit, onder andere door samenwerkingen met andere countryhelden zoals Emmylou Harris. Niet veel later werd ze ook ster op het witte doek. Haar eerste acteerprestatie leverde ze naast Jane Fonda en dat bracht haar meteen twee Golden Globenominaties op, naast haar eerste van twee Oscarnominaties voor beste lied. Met Netflixreeksen als ‘Heartstrings’ blijft ze prominent in de muziekwereld, maar achter al haar succes ligt heel wat verstopt dat je waarschijnlijk nog niet wist.

Miley Cyrus

Wist je bijvoorbeeld dat Parton niet alleen een goede band heeft met popzangeres Miley Cyrus, maar dat ze zelfs haar meter is? Toen Billy Ray Cyrus, de vader van Miley, zijn grote hit ‘Achy Breaky Heart’ scoorde, begonnen hij en Parton samen te werken. “We kwamen meteen goed overeen”, zei Parton enkele maanden geleden in een interview, nadat ze nooit echt iets kwijt wilde over de relatie met de familie Cyrus. “We waren alle twee “country kids”. En wanneer Miley geboren werd, zei ik: zij moet mijn metekind worden.” Parton is sindsdien aanwezig op alle grote momenten in het leven van Miley, ook om advies te geven wanneer het even tegenzit. Ze stonden meermaals samen op het podium en Miley zingt ook mee in de soundtrack van ‘Christmas on the Square’.

Dollywood

Toerisme in Tennessee kreeg een grote boost nadat Dolly Parton een themapark omdoopte tot Dollywood. Het park had al de gebruikelijke rollercoasters, treintjes en parkattracties, maar sinds ze erbij betrokken raakte in 1986, verdubbelde het in formaat. Nu staat een groot deel van het park in het thema van traditionele ambachten en muziek en krijgen parkgangers regelmatig bezoek van Dolly en haar familie. Dollywood is de grootste attractie in Tennessee en met 4.000 werknemers de grootste werkgever van de omgeving.

Liefdadigheid en ander werk

De rondborstige Backwoods Barbie lijkt op het eerste gezicht misschien nogal oppervlakkig, maar onderschat haar niet. Ze heeft haar eigen mediabedrijf dat zo’n honderd miljoen waard is, Dolly Parton Enterprise. Ze is mede-eigenaar geweest van het productiehuis dat onder andere ‘Buffy the Vampire Slayer’ en de ‘Father of the Bride’-films heeft gemaakt. Via haar Dollywood Foundation wendde ze haar miljoenen aan om talloze goede doelen te steunen, van geletterdheid bij kinderen tot slachtoffers van bosbranden in Tennessee.
 
Een laatste weetje om af te sluiten. Wist je dat Dolly het gekloonde schaap naar Parton vernoemd is? De zangeres maakte van haar omvangrijke borstkas een handelsmerk, en omdat het schaap met een cel uit een schapenuier gekloond is, legden de wetenschappers de link met haar borsten. Ook twee bruggen in Alabama en Memphis zijn vernoemd naar Dolly Parton omwille van de bogen die de vorm van haar buste zouden hebben.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top