Denzel Washington, Hollywoods kameleon

Films | Met twee Oscars en meer dan 50 films op zijn naam is de Amerikaanse acteur Denzel Washington een echte kameleon. Terwijl VTM3 maandagavond om 20u40 ‘Déjà Vu’ (2006) vertoont, zet Proximus Pickx Denzel Washington in de schijnwerpers. Een selectie van zijn vijf beste films!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Remember the Titans (2000)

Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een American football-coach die op school begon tegen de achtergrond van rassendiscriminatie in de jaren 70. Hoewel een deel van het verhaal is aangepast, is dit de perfecte rol voor Denzel Washington: een zeer harde coach met een hart van goud.

Geproduceerd door Disney, neemt de film van Boaz Yakin ons mee in een verhaal waarin teamgeest en solidariteit voorrang krijgen op raciale spanningen in dit Amerikaanse footballteam, waar zwarte studenten zijn geïntegreerd in een blank team. De film werd zowel commercieel als onder recensenten een groot succes.

Training Day (2001)

In ‘Training Day’ speelt Denzel Washington een ervaren maar zeer gewelddadige politieagent van de drugseenheid. Hij moet zich ontfermen over een jonge idealistische rekruut, gespeeld door Ethan Hawke, en zijn jonge collega ook nog de kneepjes van het vak leren. Washingtons acteerprestatie in deze film werd alom geprezen en leverde hem zelfs de Oscar voor Beste Acteur op.

Malcolm X (1992)

Dit is Denzel Washingtons derde samenwerking met Spike Lee, en ook zijn meest iconische rol. Hij kroop voor deze prent in de huid van de controversiële activist Malcolm X. Die laatste is een charismatisch lid van Nation of Islam in de jaren 60. De passie die de regisseur en de acteur in de film hebben gestopt is ontroerend, en Washington werd genomineerd voor de Oscar als Beste Acteur voor zijn uitvoering, maar hij verloor van Al Pacino voor diens rol in ‘Scent of a Woman’.

American Gangster (2007)

In dit historische misdaaddrama speelt Washington de beroemde Harlem-drugsbaron Frank Lucas, die als heer en meester heerste over de drugsmarkt in de jaren zestig en zeventig. Hij wordt achtervolgd door inspecteur Richie Robert, gespeeld door Russel Crowe.

Dit is de eerste keer dat Denzel met Ridley Scott samenwerkte, nadat hij al met zijn broer Tony Scott aan vijf speelfilms had gewerkt, onder meer in ‘Man of Fire’ (2004).

The Hurricane (1999)

In deze biopic speelt Washington opnieuw een historische figuur, die van de bokser Rubin ‘Hurricane’ Carter, zowel bekend om zijn bokstalent als om een aantal controverses in de jaren 60 en 70. Hij wordt door een rancuneuze agent beschuldigd en opgepakt voor een misdaad die hij niet gepleegd heeft. Opnieuw maakte Denzel Washington met zijn hoofdrol indruk op filmcritici en naast de Golden Globe voor Beste Acteur won hij ook de Zilveren Beer op de Berlinale.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top