Van Taxi tot Inception, een terugblik op de carrière van de jarige Marion Cotillard

Films | Marion Cotillard is zonder enige twijfel een van de grootste actrices van deze generatie. Zowel in haar thuisland Frankrijk als in de rest van de wereld heeft de actrice een mooie reputatie. Ter gelegenheid van haar 45ste verjaardag komt Proximus Pickx terug op de sleutelmomenten van haar carrière.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Marion Cotillard werd als dochter van acteurs geboren in de métier. Al op jonge leeftijd maakt ze zich vertrouwd met filmsets en neemt ze kleine rollen aan. Dankzij de komische saga ‘Taxi’ verwierf ze bekendheid. De rol leverde haar zelfs een nominatie op voor de Césars, de Franse Oscars. Regisseur Luc Besson stelde haar dus voor aan het grote publiek. Na nog een ‘Taxi’-film verlaat ze de reeks. Ze heeft ambitie om meer te doen en volgt terecht haar instinct.
 
Tegelijkertijd is Cotillard te zien in de romantische film ‘Jeux d’enfants’. Dat betekent voor haar het begin van een avontuur dat bijna net zo mooi is als de romance op het witte doek: ze leert er haar partner Guillaume Canet kennen. De geliefden deelden verschillende keren het scherm en verwierven dezelfde status in Frankrijk als Brad en Angelina in de Verenigde Staten.

Internationale roem

Ze is de Franse trots, maar ook elders in de wereld kennen ze Marion Cotillard. Tim Burton castte haar met ‘Big Fish’ in haar eerste rol in een Amerikaanse film in 2003. Vier jaar later vertolkt ze op betoverende wijze de onnavolgbare Edith Piaf in ‘La Vie en Rose’, een prestatie die haar in de running brengt voor heel wat awards. Een mooie toekomst vol iconische rollen lag klaar voor haar, denk maar aan Miranda in ‘The Dark Knight Rises’, Mal in ‘Inception’ en Leonora in ‘Contagion’. Twee van die films zijn van de hand van Christopher Nolan, die duidelijk net zoals het publiek de actrice omarmde. Op haar palmares prijken intussen verschillende Césars, een Golden Globe en een Oscar voor ‘La Vie en Rose’.
 
Ze acteerde ook naast de Vlaamse trots Matthias Schoenaerts in ‘De Rouille et d’Os’ van Jacques Audiard, waarna de twee vol lof waren over elkaar. “Ze gaat diep, tot op de bodem”, zei Schoenaerts over haar acteerstijl.
 
In 2018 zette Cotillard een stap terug na de geboorte van haar dochter, maar daar is haar sterrenstatus niet door verminderd. In 2021 verwachten we haar nog als Cleopatra in de volgende ‘Asterix en Obelix’, waar ze Monica Bellucci opvolgt. De geëngageerde actrice verschijnt binnenkort ook in een hoofdrol in een film over overlevers van de Holocaust.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top