Horrorfilmremakes zijn legio, maar is het een goed idee?

Films | Als je kijkt naar het aantal remakes dat de afgelopen jaren is uitgebracht, vraag je je af of het Hollywood niet aan inspiratie ontbreekt. Proximus Pickx werpt een blik op een aantal recente remakes uit het horrorfilmgenre.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het is een formule die zijn waarde heeft bewezen in Hollywood: het uitbrengen en oppimpen van succesvolle blockbusters uit het verleden om er opnieuw aan de kassa mee te scoren. Horrorfilms zijn geen uitzondering op die trend en er zijn de laatste jaren veel remakes of reboots van oude genrefilms in de bioscoop uitgebracht.  Zo staat er zelfs de release van een nieuwe versie van de klassieker The Exorcist' op het programma.
 
Remakes mogen dan nog een hachelijke onderneming zijn op artistiek vlak, voor de Hollywoodstudio’s blijft het een lucratieve optie!

The Exorcist
 
'The Exorcist' (1973) is een klassieker uit het genre en wordt beschouwd als een van de beste horrorfilms aller tijden. De shocker had zeker een groot effect op het publiek: veel toeschouwers geloofden echt dat de acteurs door een demon waren bezeten en verlieten verontrust de bioscoop. Het weerhield de film er niet van om een groot succes te worden, met een opbrengst van 441 miljoen dollar. De huiverfilm van William Friedkin sleepte ook tien Oscarnominaties in de wacht, waaronder die voor Beste Film, Beste Regisseur en Beste Actrice (voor Ellen Burstyn).
 
Volgens de Hollywoodwebsite Deadline is de productiemaatschappij Morgan Creek Entertainment trouwens van plan om een remake van deze ‘heilige gore’ te draaien. Dit zou de eerste officiële remake zijn, want de franchise bestaat al uit vier sequels


The Blair Witch Project
 
Daniel Myricks 'The Blair Witch Project' (1999) was een lowbudgetfilm (22.000dollar) die uitgroeide tot een gigantisch succes. De film, opgenomen in de stijl van een documentaire, had het effect van een bom, met dank aan de slimme mediacampagne waardoor voor de release over usenet een hele hype rond de legende ontstond. Hoewel de film werd genomineerd voor een Razzie Award, in de categorie slechtste film van het jaar, is 'The Blair Witch Project' ondertussen uitgegroeid tot een cultfilm. In 2016 volgde trouwens een remake/vervolg.
 
Net als het origineel uit 1999 maakt de remake deel uit van het "found footage"-genre en volgt de spooky trip het verhaal van een groep studenten die zich in het bos wagen waar de Blair Witch ofte heks woonde. De critici reageerden erg verdeeld maar de film maakte wel 40 miljoen dollar winst. Die opbrengst is echter nog altijd een flink stuk minder dan dat van het origineel, die in 1999 bijna 250 miljoen dollar opbracht!

Poltergeist
 
'Poltergeist' (1982) is geproduceerd door Steven Spielberg die ook mee schreef aan het scenario. De film zorgde voor veel beroering omdat de filmkeuring dertienjarigen toeliet en sommigen nachtmerries aan het bioscoopbezoek overhielden. 'Poltergeist' kreeg drie Oscarnominaties en was het startschot voor een filmreeks, met twee sequels in de jaren '80 en een reboot in 2015.
 
De remake van Gil Kenan heeft een behoorlijke casting met Sam Rockwell, Rosemarie DeWitt, Kyle Catlett en Kennedi Clements. De film werd gemengd onthaald, maar de opbrengst was prima – het budget was 35 miljoen dollar maar hij bracht 95 miljoen dollar op.

It
 
Dertig jaar geleden werd het stadje Derry getroffen door een golf van mysterieuze verdwijningen van kinderen. Zeven kinderen zweren dat ze wraak gaan nemen op de mysterieuze en bovennatuurlijke moordenaar in clownspak, die nochtans nooit wordt gevonden. Dertig jaar later verschijnt "It" opnieuw. De zeven volwassen vrienden moeten hun engagement van weleer respecteren en de strijd tegen het kwaad aangaan.
 
De oorspronkelijke bewerking van Stephen Kings boek dateert van 1990 en werd door regisseur Tommy Lee Wallace opgevat als een miniserie. Sindsdien zijn er twee films over de moordzuchtige clown in de bioscoop uitgekomen. De eerste in 2017 is een groot succes geworden, met een wereldwijde opbrengt van 700 miljoen dollar. In het licht van dit succes heeft New Line Cinema niet geaarzeld om met een vervolg op de proppen te komen: ‘It: Chapter Two' was vorig jaar opnieuw een kassucces.


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top