De carrière van Brian De Palma in vijf hoogtepunten

Films |
De Amerikaanse regisseur Brian De Palma mag vandaag 80 kaarsjes uitblazen, voor Proximus Pickx een ideaal moment om een blik te werpen op de rijkgevulde carrière van deze regisseur. Met een palmares als dat van De Palma is het geen wonder dat hij de "spirituele zoon van Alfred Hitchcock" genoemd wordt.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Scarface (1983)

"Scarface", een remake van de gelijknamige prent van Howard Hawks uit 1932, mag natuurlijk niet ontbreken in het rijtje bekendste films van de regisseur. De langspeelfilm schetst het levensverhaal van de beroemde crimineel Tony Montana, op briljante wijze belichaamd door een jonge Al Pacino. Montana mag Cuba verlaten om terug te keren naar Florida. Eens aangekomen moet hij daar van nul af aan beginnen, maar laat zich door niets of niemand tegenhouden om een machtige drugsdealer te worden.
 

Phantom of the Paradise (1974)

In de ogen van filmkenners is "Phantom of the Paradise" een van de minst gekende maar daarom niet minder goede wapenfeiten uit de lange carrière van De Palma. Eigenlijk is deze muziekfilm een samenraapsel van drie literaire klassiekers, met name "Faust", "Phantom of the Opera" en "Portrait of Dorian Gray". De Palma mengt een kitscherig verhaal met bijtende satire om de muziekindustrie in deze film flink op de hak te nemen. De muziek van Paul Williams maakt de film helemaal af.
 

The Untouchables (1987)

Een andere mijlpaal uit de carrière van de Amerikaanse regisseur is "The Untouchables", dat losjes geïnspireerd is op de waargebeurde jacht van opsporingsambtenaar Eliot Ness op Al Capone, een machtige Amerikaanse maffiabaas die tijdens de Drooglegging in de jaren 30 over Chicago heerst. In de hoofdrollen zien we sterkmakers als Kevin Costner, Robert De Niro, Andy Garcia en Sean Connery. Die laatste won met deze rol een Oscar.
 
 

Mission Impossible (1996)

Was "Mission Impossible" ooit een succes geweest als hoofdrolspeler Tom Cruise niet uitdrukkelijk had gevraagd om Brian De Palma deze actiefilm te laten regisseren? We zullen het wellicht nooit weten, maar het bewijs van het succes zijn de inkomsten. De film bracht niet minder dan 450 miljoen Amerikaanse dollar op. Het is in elk geval duidelijk dat het bioscooppubliek deze reboot van een actieserie uit de jaren zestig en zeventig fel kon smaken. Deze film over Ethan Hunt, een superspion, heeft inmiddels meerdere vervolgfilms gekregen. De laatste nieuwe is "Mission: Impossible - Fallout" uit 2018.

 

Carlito's Way (1993)

Tien jaar na het spectaculaire "Scarface" werken De Palma en Pacino opnieuw samen voor het iets ingetogener "Carlito's Way", een ander juweeltje uit de carrière van de regisseur. In deze film neemt De Palma ons mee in de voetsporen van een zekere Carlito Brigante, een veroordeelde crimineel die zijn verleden achter zich wil laten. Zijn bedoelingen zijn goed maar het blijkt niet zo eenvoudig te zijn om op het goede pad te blijven. De film was geen kassucces maar verwierf na verloop van tijd een cultstatus, waardoor de prent nu een van de meest geprezen producties van de regisseur is geworden.

 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top