Wat maakt ‘Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’ zo uitzonderlijk goed?

Films | De film ‘Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’ werd bij de release in 2017 op elk vlak de hemel in geprezen. Het scenario, de regie en de prestaties van de acteurs met Frances McDormand op kop, maken van de prent een moderne klassieker en een gevestigde waarde.

Door Pickx

Deel dit nieuws

‘Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’ is een film van regisseur en schrijver Martin McDonagh, wiens ‘In Bruges’ in 2008 al wist te imponeren. De Ierse regisseur neemt voor zijn tweede grote spektakelstuk ook nog eens de productie op zich. De film kwam uit in 2017, hoewel het scenario al jaren voordien klaarlag.
 
Het verhaal volgt een moeder die de politie aanspoort om te zoeken naar de moordenaar en verkrachter van haar dochter. Ze besluit daarom drie reclameborden te plaatsen waarop ze de sherrif van het kleine dorp in Missouri aanspreekt. “Raped while dying”, “And still no arrests”, “How come, chief Willoughby”, lezen we.

De actrice…

Frances McDormand portretteert de geschoffeerde moeder Mildred, die tot alles in staat is om het politieonderzoek in een hogere versnelling te doen schakelen. Ze speelt met verve de vrouw die niet bezwijkt onder de druk van de politie en de burgers. Ze is woest, maar de droefheid en zachtheid zijn net zo goed op haar gezicht af te lezen. Kortom, ze zet haar rol als vrouw die genoeg heeft van onrecht en haar woede uitwerkt op haar dorp tot in de puntjes juist neer. Zoals veel recensenten bij het verschijnen van de film schreven: voor het acteerwerk van McDormand alleen al is de film de moeite waard.

… en de rest van de cast

McDormand werd vanuit elke hoek geprezen, maar de rest van de cast bleef ook niet achter. Woody Harrelson jongleert als de sherrif tussen medeleven voor de vrouw die alles verloor en de vrees om gezichtsverlies te lijden. Een uitstekende Sam Rockwell speelt een racistische en idiote agent die nog bij zijn moeder woont en Peter Dinklage schittert als afgewezen Romeo.

Een zwarte komedie

Net als met zijn twee vorige films, laat Martin McDonagh ons tegelijk tragiek en humor zien. De vinnige dialogen en soms absurde situaties in de film toveren vaak een glimlach op de lippen, ondanks het feit dat het uitgangspunt van het verhaal niet dramatischer kan zijn. De zwartgallige humor en de bijtende comebacks van Mildred zijn verfrissend en je krijgt als kijker sympathie voor personages die niet bepaald de meest schitterende persoonlijkheid hebben.

Eindeloos veel prijzen

‘Three Billboards’ ontving een nominatie voor zowat alle categorieën in de grootste internationale competities. Op het festival van Venetië won McDonagh de prijs voor het beste scenario, de film kreeg de Golden Globes voor beste film en beste scenario en op die ceremonie gingen McDormand en Rockwell naar huis met de beeldjes voor beste vrouwelijke hoofdrol en beste mannelijke bijrol. De twee acteurs deden dat nog eens over op de Oscars. Als dat geen keurmerk is van kwaliteit.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top