Is Martin Freeman een onderschat acteur?

Films | Martin Freeman viert vandaag zijn 49ste verjaardag en hoewel hij bij het grote publiek voornamelijk bekend is als Bilbo Baggins in de trilogie ‘De Hobbit’, gaat zijn carrière veel verder dan dat. Zowel in de cinema als op de televisie heeft de Brit heel wat op zijn palmares. En toch blijft zijn talent misschien wel ondergewaardeerd.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In 2012 lanceerde Peter Jackson de trilogie ‘De Hobbit’, de prequel op zijn ‘The Lord of the Rings’-trilogie die van 2001 tot 2003 uitkwam. Voor de rol van hoofdpersonage Bilbo Baggins rekende Jackson op Martin Freeman. Voor het grote publiek was het zijn doorbraak. Daarvoor was hij eerder onbekend, behalve in eigen land en… bij geeks.

Reeksen en kleine rollen

Vandaag de dag is de 49-jarige Freeman over de hele wereld gekend, maar op die internationale doorbraak heeft hij best lang moeten wachten. Het begon allemaal op de Britse televisie.
 
Tussen 1997 en 2001 was hij te zien in verschillende Engelse series, voordat hij een hoofdrol kreeg in de originele Britse versie van ‘The Office’. Twee seizoenen lang belichaamde hij met verve de rol van Tim Canterburry. In 2010 werd hij gecast als Watson in de serie ‘Sherlock’, naast hoofdrolspeler Benedict Cumberbatch.
 
In de cinema begon het ook met kleine rollen voor de acteur. Tot 2005, wanneer hij de hoofdrol kreeg in de science-fictionkomedie ‘The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy’. Vanaf dan was hij bekend in geekculturen, maar de film bleef nog onder de radar van het grote publiek. Twee jaar later vertolkte hij de Nederlandse schilder Rembrandt in ‘Nightwatching’.

Erkenning

Zijn rol als Watson bracht hem wat bekendheid, maar pas na zijn vertolking in ‘De Hobbit’ zat hij internationaal gebeiteld. Vanaf dan werkte Freeman zich steeds meer op in de cinema. Hij draaide heel wat films en vertolkte daarin ook steeds belangrijkere rollen. We vonden hem terug in de film ‘Cargo’ en Marvelfilm ‘Black Panther’. Ook op het kleine scherm is hij niet meer weg te denken, met een hoofdrol in de serie ‘Fargo’ en in de reeksen ‘StartUp’ en ‘Breeders’.
 
Freeman mocht ook enkele awards in ontvangst nemen, waaronder een BAFTA voor zijn rol van Watson in 2011.

Een acteur met veel facetten

En toch, wanneer we de groten der aarde opnoemen, zit Freeman er zelden tussen. Jammer, want de veelzijdige acteur heeft uitvoerig gedemonstreerd wat hij in zijn mars heeft. Van het komische (‘The Office’, ‘The Hitchhiker’s Guide’) naar het fantastische (‘De Hobbit’) langs het dramatische (‘Nightwatching’) en de thriller (‘Fargo’), toonde Freeman dat hij elke rol aankan.
 
Maar misschien, met 49 jaar op de teller, kan de acteur de komende jaren nog de lof van het grote publiek opstrijken die hij verdient.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top