Susan Sarandon strijdt voor betere rollen in Hollywood

Films | Susan Sarandon, koningin van het scherm in de jaren ’90, worstelt al jaren met het feit dat Hollywood weinig sterke rollen heeft weggelegd voor oudere vrouwen. Dinsdag speelt haar film ‘The Meddler’ om 20u40 op VTM3, de ideale gelegenheid om terug te blikken. Wie is die harde tante die zich niet neerlegt bij het status quo?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Susan Sarandon verwierf bekendheid met haar rol in het subversieve ‘The Rocky Horror Picture Show’ en was in de jaren ’90 niet van het grote scherm weg te denken dankzij haar rollen als vrijgevochten rebel in ‘Thelma & Louise’ en als non die empathisch wordt voor een veroordeelde moordenaar in ‘Dead Man Walking’. Nu is Sarandon 73 jaar oud en op haar carrière staat nog geen rem, maar die sterke vrouwelijke rollen lijkt ze steeds moeilijker te vinden. In interviews zei ze zelf regelmatig dat het Hollywood aan verbeelding ontbreekt om originele rollen te verzinnen voor iets oudere vrouwen. Ze vecht tegen haar eigen vaststelling, maar lukt dat wel?

Tegen de typecasting

Met uitzondering van Meryl Streep en Bette Middler zijn er bitter weining originele rollen weggelegd voor acterende vrouwen met een zekere leeftijd, opperde Sarandon al meermaals in interviews. Een mannelijke zestiger is vaak gehuwd met een decennia jongere vrouw, terwijl actrices boven de zestig gecast worden als grootmoeders. Oneerlijk, vindt Sarandon terecht, en dus bijt ze van zich af met sterke rollen. In de Showtimeserie ‘Ray Donovan’ speelt ze bijvoorbeeld een steenrijke en machtige studiobons, maar veel potten brak ze toch niet met die acteerprestatie.
 
Meermaals viel Sarandon de laatste jaren bijna in de val die ze zelf voorzag. Kijk maar naar haar rol in de film ‘The Meddler’, dinsdagavond op VTM3. De beschrijving van haar personage begint steevast met de woorden “een ouder wordende weduwe”. Ze zou het niet graag horen. Uiteindelijk slaagt ze erin om de verwachtingen om te draaien, want ze speelt de rol bijzonder levendig en energiek, waardoor de kijker haar nooit als zielige oude vrouw bestempelt. Jammer genoeg verdwijnt die acteerprestatie helemaal in de zeer generieke en middelmatige film.

Activist tot in de kist

Sarandon zoekt actief naar rollen waarmee ze haar typecasting kan overstijgen, maar Hollywood is nu eenmaal niet de meest vriendelijke omgeving voor vrouwen met een paar lentes op de teller. Zo komt het dat een van de leading ladies van de jaren ’90 nu een filmografie heeft die bol staat van de gastrollen en kleine, onopmerkelijke bijrollen. In 2017 leek het even alsof ze haar grote terugkeer zou maken. Ze speelde de rol van Bette Davis in de serie ‘Fued’. De anthologieserie over beroemde conflicten ging in het eerste seizoen over de kronieken achter de schermen bij het maken van de klassieker ‘What Ever Happened to Baby Jane?’. De reeks kreeg lovende kritieken en een hoop awards, maar het tweede seizoen zou nooit het licht zien. Ook het eerste seizoen verdween stilaan in de vergeetput.
 
Een ding is zeker, of Sarandon nu die grote comebackrol nog krijgt of niet. Ze heeft haar stempel gedrukt op het filmlandschap en als mondige activiste en UNICEF-ambassadeur wil ze die stempel ook op de wereldpolitiek achterlaten. Ze zit nooit stil en zal het altijd opnemen voor wie het nodig heeft. Respect, Susan!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top