Waarom "I'm Thinking of Ending Things" elke filmliefhebber enthousiast moet maken

Films | De nieuwe film van Charlie Kaufman “I’m Thinking of Ending Things” is vanaf vrijdag te streamen op Netflix. Wie vertrouwd is met het repertoire van de man weet dat dat goed nieuws is voor wie houdt van ietwat bizarre en experimentele verhalen. Kaufman is een unieke stem in Hollywood en dit is waarom zijn werk bovenaan je watchlist zou moeten prijken.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Filmschrijvers in Tinseltown leveren gewoonlijk hun scenario’s af aan regisseurs, die het verhaal naar hun eigen beter weten aanpassen. De schrijver heeft vanaf dan niets meer te maken met de film. Niets is minder waar wanneer die schrijver Charlie Kaufman heet. Hij wil van begin tot eind betrokken zijn en werkt niet graag met regisseurs die dat niet toestaan. Dat zorgt ervoor dat films van Kaufman zijn unieke stempel meedragen, en niet die van pakweg regisseur Spike Jonze, met wie hij zijn opmerkelijke debuutfilm “Being John Malkovich” maakte.

Welke stempel?

Wat is die stempel dan precies? Kaufman staat erom bekend dat hij zelfreferentiële scenario’s schrijft. Het beste voorbeeld daarvan is “Adaptation.”, een film die gebaseerd is op een boek, waarin het hoofdpersonage een boek adapteert. De film gaat met andere woorden over de schrijver die de film neerpent waar je op dat moment naar kijkt. Oef, als dat je hersenen niet in een knoop legt. Gelukkig hoort daarbij ook een flinke dosis (zwartgallige) humor. De stijl inspireerde onder andere cineast Martin McDonagh toen hij zijn “Seven Psychopaths” maakte, en werd al talloze keren geparodieerd.
 
Die zelfreferentie is ook overduidelijk in het regiedebuut van Kaufman: “Synecdoche, New York”. Die film gaat over een theaterregisseur die de hele stad New York nabouwt in een loods waar hij zijn acteurs normale levens laat naspelen. De film werd door de bekende filmcriticus Roger Ebert uitgeroepen tot de beste van het decennium. Kaufman neemt maar al te graag risico’s en die katapulteerden hem tot de peetvader van de metafilm, ofwel film over film.

Breinbrekend

Na de heerlijk deprimerende animatiefilm “Anomalisa” in 2015 bleef het vijf jaar lang stil rond Kaufman. Wel kondigde hij in 2016 zijn eerste boek aan, een opzettelijk onverfilmbaar verhaal over een onmogelijke film: hoe kan het ook anders. Het boek kwam dit jaar in de rekken. In 2018 verkondigde hij ook dat hij werkte aan een filmadaptatie van het boek “I’m Thinking of Ending Things”.
 
Die film komt vrijdag dus op Netflix en belooft een surrealistische, absurde, interessante en breinbrekende prent te zijn. Wie niet overtuigd is door het palmares van de filmmaker, kan misschien wel over de streep getrokken worden door de uitmuntende cast. Hoofdrolspeelster Jessie Buckley gooide onlangs nog hoge ogen in “Chernobyl” en haar tegenspeler Jesse Plemons verdiende zijn strepen onder meer in “Breaking Bad” en “Fargo”. Andere hoofdrollen zijn weggelegd voor David Thewlis (“Anomalisa”, “Naked”) en Toni Collette (“Hereditary”, “The Sixth Sense”). Meer dan genoeg redenen om te kijken dus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top