De veelzijdigheid van Ewan McGregor, van "Trainspotting" tot "Doctor Sleep"

Films | Ewan McGregor is zonder twijfel een van de meest veelzijdige acteurs van deze generatie. Naar aanleiding van de uitzending van “The Ghost Writer” zaterdag om 22.35 uur op Canvas zet Proximus Pickx de meest memorabele rollen van de Schotse acteur op een rij.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Trainspotting (1996)

Voor het grote publiek was McGregor een onbekende toen ze hem als heroïneverslaafde Renton door een walgelijk toilet opgeslokt zagen worden. Van een memorabel stukje film gesproken. “Trainspotting” is een absurd, grappig en grofgebekt verhaal over verslaafden, criminelen en ander gespuis in het Schotse Edinburgh en is een geliefde indieprent. Dat is niet alleen te danken aan de visuele stijl van Danny Boyle, want McGregor toonde ook zijn kunde en stond meteen gebeiteld als beloftevol acteur.

Star Wars prequels (1999 - 2005)

McGregor spreidde vroeg in zijn carrière al zijn veelzijdigheid tentoon. In enkele jaren tijd ging hij van een losse, heroïneverslaafde schavuit naar de ernstige en wijze Obi-Wan Kenobi in de Star Wars prequels. Een mindere acteur zou er een whiplash van krijgen. Hij begint als Jedi-leerling en werkt zich al snel op tot de Jedi-meester die de uitverkoren Anakin Skywalker traint. De Star Wars prequels zijn niet universeel goed onthaald, maar de acteerprestatie van McGregor draagt allerminst bij tot de negatieve recensies.

Moulin Rouge (2001)

Met de rollen van onverantwoordelijke verslaafde en wijze mentor achter zich, was het tijd voor een volgende demonstratie van de veelzijdigheid van McGregor. Wat dacht je van een dromerige, zingende charmeur? In “Moulin Rouge!” dingt McGregor naar de hand van een aanlokkelijke burlesque danseres gespeeld door Nicole Kidman. De musical is gefilmd in de typische over-the-topstijl van regisseur Baz Luhrmann, die veel drama en spektakel als resultaat heeft. McGregor zou zowaar zijn mannetje kunnen staan op Broadway!

Big Fish (2003)

Een iets minder uitdagende, maar daarom niet minder amusante rol, speelde McGregor in Tim Burtons “Big Fish”. Daarin is hij de jongere versie van Ed Bloom, een stervende man die fantastische verhalen over zijn leven vertelt aan zijn zoon. McGregor verkoopt de fantasieën van de man met zijn permanente guitige en jongensachtige blik, alsof een reis door een magisch land de normaalste zaak ter wereld is.

The Ghost Writer (2010)

In “Moulin Rouge!” speelde McGregor al een schrijver, maar dat had amper impact op het verhaal. In “The Ghost Writer” is die job de aanzet voor het hele verhaal. Het naamloze personage van McGregor wordt aangenomen door de voormalige Britse premier om zijn memoires neer te pennen. Maar het verleden van de politicus blijkt gedrenkt te zijn in controverse en mogelijke schandalen. De schrijver moet kiezen wat hij doet met de gevoelige informatie die aan zijn vingertoppen kleeft.

Fargo (2017)

Mocht het nog niet duidelijk zijn: deze oplijsting van McGregors rollen zet in de verf hoe veelzijdig hij is als acteur. Wie hem aan het werk zag in het derde seizoen van de gelauwerde Netflixreeks "Fargo", heeft die veelzijdigheid ongetwijfeld al gezien. McGregor speelt in een dubbelrol de broers Stussy. De ene is een rijke bedrijfsleider die door iedereen graag gezien is, de andere is een jaloerse reclasseringsambtenaar die samen met zijn sluwe vriendin een plan bedenkt dat helemaal in duigen valt. Naast de kapsels en make-up vertolkt McGregor met subtiel acteerwerk de verschillen in de karakters van de broers.

Doctor Sleep (2019)

Horror, dat ontbrak nog op deze lijst, en deze film heeft heel wat verwachtingen waar te maken. “Doctor Sleep” is namelijk het vervolg op “The Shining”, het boek van Stephen King dat een geweldige verfilming kreeg door regisseur Stanley Kubrick. Het boek en de film verschillen op veel vlakken van elkaar, maar toch slaagt de film “Doctor Sleep” erin om tegelijk een passend vervolg te zijn op de versie van King én die van Kubrick. De terugkeer van Dan naar het Overlook Hotel, waar hij achtervolgd wordt door visioenen van zijn verleden, is heerlijk en met veel visuele knipogen naar “The Shining” in beeld gebracht. En McGregor schittert als een getroubleerde en getraumatiseerde man die weg probeert te raken van de verslavingen en het geweld van zijn vader. De cirkel is zowaar rond.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top