Twintig jaar later: hoe verging het Frodo en co sinds 'The Lord Of The Rings'?

Films | Twintig jaar geleden maakte het publiek voor het eerst kennis met de enorme cast van ‘The Lord Of The Rings’-films. De trilogie werd één van de meest geliefde en succesvolle franchises in de filmgeschiedenis, deels dankzij de sterrencast. Maar hoe verging het die castleden na het sluitstuk van Peter Jacksons magistrale fantasy-epos?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Orlando Bloom (Legolas)
 
Als een van de negen kernleden van de Fellowship of the Ring was de elf Legolas een onmisbaar personage in de saga. Dankzij zijn cool, rust, geslepenheid, virtuoze boogschutterskunsten en zwaardvechtskills bracht hij redding in de meest hachelijke situaties. Het personage werd tot leven gewekt door een jonge Orlando Bloom, die na de opnames voor LOTR aan boord ging van de ‘Pirates Of The Caribbean’-franchise.

Het succes van de piratenfilms bezorgde hem een nog grotere sterrenstatus. Hij nam zijn pijl en boog opnieuw ter hand in het tweede en derde deel van de 'The Hobbit'-trilogie. De première van de jongste film waarin hij een rol vertolkt, ‘The Outpost’, op het South by Southwest Film Festival werd afgelast door het coronavirus. Bloom is tevens de ster van de Amazon-reeks ‘Carnival Row’, dat aan zijn tweede seizoen toe is.

Viggo Mortensen (Aragorn)
 
Als de feitelijke leider van the Fellowship streed Aragorn menigmaal voor het voortbestaan van de mensheid. De glansrol van Viggo Mortensen is memorabel en katapulteerde de Deense Amerikaan naar het kruim der Hollywoodacteurs. Hij kreeg nadien rollen in gelauwerde films en blockbusters aangeboden: zo verscheen hij in ‘A History Of Violence’, ‘Captain Fantastic’ en ‘Green Book’, dat in 2019 de Oscar voor beste film wegkaapte en Mortensen een Oscarnominatie voor beste acteur opleverde, die hij niet kon verzilveren. Met ‘Falling’, een drama waarin hij acteert aan de zijde van Lance Henriksen en Laura Linney, maakte Mortensen onlangs zijn regiedebuut.

Sean Astin (Samwise Gamgee)
 
Sean Astin was al een gevestigde acteur vóór hij het Hobbit-tenue aantrok. Hij maakte naam met zijn rollen in ‘The Goonies’, ‘Encino Man’ en ‘Rudy’. Zijn vertolking van Samwise, de zachtaardige en hondstrouwe boezemvriend van Frodo Baggins, bracht zuurstof, licht en charme in de verstikkende en beklemmende wereld van Midden-aarde.

De carrière van Astin kreeg een boost na LOTR, maar nam een minder hoge vlucht dan bij zijn collega’s. Hij sprong in het oog met zijn bijrol in de Adam Sandler-komedie ‘Click’ in 2006 en met zijn rol van Bob Newby in ‘Stranger Things’. Ergens dit jaar maakt hij zijn opwachting in de Amerikaanse misdaadthriller ‘Adverse’.

Andy Serkis (Gollum)
 
Andy Serkis werd een revelatie genoemd na zijn fenomenale incarnatie van Gollum. Het tragische personage werd niet afgeschilderd als een monster, maar kreeg door de motion capture-meesterkunsten van Serkis net een heel menselijk gelaat. De Britse acteur schoot als een komeet richting sterrenhemel en heeft sinds LOTR geen moment stilgezeten: hij verscheen in ‘Star Wars’, het Marvel Cinematic Universe en ‘The Planet Of The Apes’-reboot. Hij is momenteel in de weer als regisseur van ‘Venom 2’ en is gecast voor ‘The Batman’.

Ian McKellen (Gandalf)
 
De levenswijsheid van de legendarische istar Gandalf werd onnavolgbaar vertolkt door Sir Ian McKellen, die met zijn gravitas respect en ontzag afdwong, terwijl hij bij vlagen ook een kwinkslag uitdeelde. Gandalf was een publiekslieveling en kwam uit de verf als een van de meest likeable personages die de filmreeks rijk was.

Ook voor een gevestigde waarde als McKellen zwaaiden nieuwe deuren open na LOTR: hij verscheen in ‘The Da Vinci Code’ en in monsterproducties als de ‘X-Men’-films en ‘Beauty and the Beast’. Hij hernam zijn rol van Gandalf in de ‘The Hobbit’-films. De jongste wapenfeiten van de nu 81-jarige acteur zijn verschijningen in de misdaadthriller ‘The Good Liar’ en de miskleun ‘Cats’.

John Rhys-Davis (Gimli)
 
John Rhys-Davies zal voor eeuwig verbonden blijven aan het personage Gimli, de onbeschofte, grofgebekte en vechtlustige dwergkrijger en lid van the Fellowship of the Ring. Aansluitend op de rol van zijn leven verscheen de Welshe acteur in een dozijn films, waaronder 'The Princess Diaries 2: Royal Engagement' en 'Scooby-Doo! Adventures: The Mystery Map'. In 2018 sprak hij de stem in van de Brine King voor de blockbuster 'Aquaman' – wellicht zijn bekendste rol post-LOTR.

Elijah Wood (Frodo Baggins)
 
Frodo Baggins, de drager van de ring, is de ster van trilogie, maar Wood was nog voor zijn glansrol een naam in Hollywood. Hij zette zijn eerste stapjes in de filmwereld als kindacteur, al kwam zijn filmcarrière in een stroomversnelling na LOTR. Net als het gros van de LOTR-cast had hij de rollen nadien voor het uitkiezen. Hij houdt echter van een uitdaging en selecteerde niet de makkelijkste opdrachten: zo koos hij voor de psychedelische horrorfilm ‘Color Out’ en de tragikomedie ‘I Don't Feel At Home In This World Anymore’.

Vlak na LOTR had hij een bijrol in ‘Eternal Sunshine of the Spotless Mind’. In 2010 had Wood voor het eerst een rol in een televisieserie: de surrealistische komedie ‘Wilfred’. Twee jaar later kroop hij nog eens in de huid van Frodo Ballings voor een scène in de proloog van ‘The Hobbit: An Unexpected Journey’.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top