5 voorbeelden waarin Star Trek de toekomst van de communicatietechnologie voorspelde

Series | De jaren 60 leverden ons met 'Star Trek' een van de meest vermaarde science-fictionseries ooit op. Bovendien bleek de serie ook over voorspellende gaven te beschikken. Zie hier, vijf voorbeelden waarin 'Star Trek' de toekomst correct voorspelde.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Bij de allerjongsten zal het waarschijnlijk nog niet vaak zijn voorgevallen, maar hoe vaak heb je je bij een zoveelste reclame voor een nieuw elektronisch hebbedingetje al niet afgevraagd of je dat niet al eens ergens eerder hebt gezien? Grote kans dat je déjà-vu ervaring te herleiden is tot een science-fictionfilm of -serie. In het brede scala aan science-fictionseries neemt 'Star Trek' een belangrijke rol in het collectieve geheugen in. Hieronder vind je vijf voorbeelden die tonen dat de scenaristen het bij het juiste eind hadden.

Gsm's

De befaamde Communicator uit 'Star Trek' is een realiteit geworden. We weten allemaal wat er vandaag de dag uit dat toestel voortgesproten is: de smartphone. Gsm's worden vandaag dag in, dag uit door een groot deel van de mensheid gebruikt, net als het geval was in de Enterprise. In 1999 stelde een journalist een vraag aan de Amerikaanse schrijver David Gerrold (bekend als scenarist van 'Star Trek') over de toekomst van de communicatie en computers. Gerrold beschreef nauwgezet de opkomst van smartphones, hun gebruik en vooral het effect dat die toestellen zouden hebben op het leven van de gebruikers. Geconfronteerd met de zekere technologische vooruitgang van de smartphone, verklaarde de schrijver dat het hebben van zoveel verbondenheid wel eens het laatste restantje van onze privacy zou kunnen vernietigen...

Voor de goede orde: Nicolas Tesla voorspelde de uitvinding van de gsm reeds in 1909!

Handsfree communiceren

De bemanning van de Enterprise draagt op hun borst een kleine badge waarmee ze kunnen communiceren. Eens geactiveerd, laat de badge toe om in enkele seconden met iedereen te communiceren aan boord van de verschillende schepen. Die apparaten waren handsfree en werden aangestuurd met de stem...

Tablets

De bemanningsleden aan boord van het schip verrichten hun dagdagelijkse taken met de hulp van een draagbare tablet met de naam PADD (Personal Access Display Device). Dat toestel kon zowel operationele taken uitvoeren als mechanische diagnoses stellen, nota's opslaan en commando's uitvoeren. De gelijkenis met wat we vandaag de dag kennen als de iPad van Apple is treffend.

De virtuele assistent

In 'Star Trek' doet kapitein Kirk een beroep op een virtuele assistent om het schip naar een ander sterrenstelsel te navigeren, een verdedigingsgordel te activeren of bemanningsleden naar andere schepen of planeten te teleporteren.

Komt die virtuele assistent je bekend voor? We kunnen (voorlopig?) dan wel Siri, Alexa of de Google Assistant (nog) niet om een teleportatie vragen, maar we kunnen er wel terecht om een muziekje op te leggen, een kookrecept voor te lezen of ons te informeren over de laatste nieuwtjes.

Flatscreentelevisies

Vandaag is het de doodnormaalste zaak van de wereld, maar toen 'Star Trek' in de jaren 60 op de buis kwam, beschikte de ploeg van de Enterprise reeds over flatscreens. Ten slotte is de beruchte food replicator van "Star Trek" ook niet langer science-fiction. Vorig jaar beweerden onderzoekers dat ze de technologie op punt hadden gesteld om uit het niets gelijk wat in 3D te printen!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top