Van arme tiener tot mutant: de spectaculaire carrière van Jennifer Lawrence

Films | De Amerikaanse actrice Jennifer Lawrence, die tien jaar geleden doorbrak met haar rol in ‘Winter’s Bone’, blaast vandaag dertig kaarsjes uit. Hoog tijd dus voor een portret van de ravissante blondine, die het afgelopen decennium als een komeet richting sterrendom schoot.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Jennifer Shrader Lawrence zag het levenslicht op 15 augustus 1990 in Indian Hills, in de Amerikaanse staat Kentucky. Lawrence wist al heel vroeg dat ze actrice wou worden. Ze acteerde in schoolvoorstellingen en een lokaal toneelgezelschap in Louisville. Op 14-jarige leeftijd, in 2005, bezocht ze samen met haar moeder enkele talentenbureaus in New York City, met de droom om zich te lanceren in een acteer- of modellencarrière. Ze werd opgemerkt door een talentenjager en mocht auditie doen. Diezelfde zomer bracht ze door in New York, waar ze kleine rolletjes en modellenwerk voor advertenties kreeg toebedeeld. Na haar afstuderen van de middelbare school verhuisde het hele gezin naar Los Angeles, om haar carrière alle kansen tot maximaal succes te bieden.
 
Van 2007 tot 2009 speelde Lawrence de tienerdochter van een psychotherapeut in de tv-komedie  'The Bill Engvall Show’. Haar daaropvolgende filmrol in ‘Winter’s Bone’ (2010) betekende haar grote doorbraak. Voor haar vertolking van Ree, een arme tiener op het platteland die haar criminele vader opspoort in de Ozark Mountains, ontving Lawrence op amper 20-jarige leeftijd haar eerste Oscarnominatie voor beste actrice. Twee jaar later zou ze het beeldje effectief mee naar huis nemen voor haar rol in ‘Silver Linings Playbook’.

Met haar bekroonde vertolking van de jonge weduwe Tiffany Maxwell, die vrienden wordt met een psychisch zieke man (gespeeld door Bradley Cooper), werd ze de op één na jongste actrice die ooit een Academy Award in de wacht sleepte. Nog een jaar later verscheen ze aan de zijde van Christian Bale in de kat-en-muisfilm ‘American Hustle’ (2013), waarmee ze een Oscarnominatie voor beste vrouwelijke bijrol versierde.

'The Hunger Games': entreekaartje voor sterrendom

Lawrence zet zich in voor vrouwenrechten en liet publiekelijk haar ongenoegen blijken toen uit de cyberaanval op Sony Pictures Entertainment aan het licht kwam dat zij voor haar werk in ‘American Hustle’ minder werd betaald dan haar mannelijke tegenspelers: Lawrence ontving 7% van de winst, terwijl collega's Bradley Cooper, Jeremy Renner en Christian Bale 9% van de winst in ontvangst mochten nemen. In 2014 viel Lawrence op privévlak ten prooi aan hackers, die een cyberaanval op iCloud orkestreerden. Naaktfoto's van tal van beroemdheden werden door een anonieme hacker online geplaatst, waaronder ook die van Lawrence.
 
De ster van Lawrence kreeg een boost met haar rol van de gedaanteverwisselende mutant Mystique in ‘X-Men: First Class’ (2011). Die rol hernam ze in ‘X-Men: Days of Future Past’ (2014), ‘X-Men: Apocalypse’ (2016) en ‘Dark Phoenix’ (2019). De rol van heldin Katniss Everdeen in ‘The Hunger Games’ (2012) betekende haar entreekaartje voor het sterrendom. Haar personage vertoonde gelijkenissen met Ree; een gekwelde tiener die op haar survivalskills aangewezen is om te overleven in moeilijke omstandigheden.

Voor ‘The Hunger Games: Catching Fire’ (2013), ‘The Hunger Games: Mockingjay Part 1’ (2014) en ‘The Hunger Games: Mockingjay Part 2’ (2015) kroop ze opnieuw in de rol van Katniss. In 2014 stond Lawrence andermaal met Cooper op de set voor ‘Serena’ (2014), een drama dat zich afspeelt in een houthakkerskamp in 1929. Voor haar vertolking van een alleenstaande moeder die zich met haar ondernemingstalent naar succes hijst in ‘Joy’ was een vierde Oscarnominatie haar deel.

'Passengers'

In 2016 stond Lawrence op de affiche van de sci-fi romance ‘Passengers’, waarin ze een auteur speelde die negentig jaar te vroeg gewekt wordt uit een hyperslaap door één van haar 5.000 medepassagiers tijdens een intergalactische reis in een ruimteschip naar een andere planeet. Datzelfde jaar sprak ze de vertelstem in van de documentaire 'A Beautiful Planet', met adembenemende beelden van de aarde die geschoten werden vanuit het International Space Station.
 
In 2017 schitterde de actrice in de psychologische thriller ‘Mother!’ als de tweede vrouw van een bekende poëet, wiens vredige leventje in een teruggetrokken landgoed verstoord wordt door de komst van onbekenden. In de spionagethriller ‘Red Sparrow’ verscheen ze aan de zijde van Matthias Schoenaerts met de vertolking van een ex-ballerina die ingelijfd wordt als Russische spion. In 2019 stapte Lawrence in het huwelijksbootje met Cooke Maroney, directeur van een kunstgalerij.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top