Het mekka van het kapitalisme en onbeschaamde decadentie: de beste films over de beurs

Films | Vanavond is om 21u05 de zéér entertainende misdaadfilm ‘The Wolf of Wall Street’ te zien, met Leonardo DiCaprio in de glansrol van de corrupte beurshandelaar Jordan Belfort. Decadentie viert hoogtij en ook het hedonisme scheert bijwijlen hoge toppen in Wall Street. Zo hoog dat die Icarusvlucht weleens eindigt met een keiharde smak op de aardse grond. Dit zijn de beste films over het reilen en zeilen in het kloppend hart van het kapitalisme.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Money Monster (2016)

Als Jodie Foster in de regiestoel zit, bevat de film meestal een sterke boodschap. Dat is ook het geval met deze bijtende kritiek op de tv-wereld en het Amerikaanse kapitalisme.
 
Lee Gates is een televisiester. Elke dag deelt de beursgoeroe zijn advies op het scherm om de kijkers aan winsten te helpen. Maar de beurshandel is geen exacte wetenschap en zijn tips leiden soms tot kolossale verliezen. Dat is het geval voor Kyle, een kijker die al zijn spaarcenten in rook zag opgaan door Lee. Hij bedenkt een verregaand wraakplan en gijzelt Lee in zijn eigen studio, totdat gerechtigheid geschiedt. En dat alles voor de ogen van miljoenen tv-kijkers.
 
Jodie Foster voert een ietwat naïeve ziel uit de middenklasse op die te veel vertrouwen had in een beursexpert, en ten einde raad is. Het verhaal is geïnspireerd op waargebeurde feiten, en presenteert zich als een aanklacht tegen de losgeslagen waanzin van de financiële wereld.
 

The Big Short (2015)

Het complexe financiële instrument van de ‘subprimes’ bleek een tikkende tijdbom, en opende een doos van Pandora. Deze ambitieuze film doet tot in de kleinste details uit de doeken hoe de subprimes vijftien jaar geleden in Wall Street een meedogenloos sneeuwbaleffect ontketenden. Niemand bezat de tegenwoordigheid van geest om de gigantische financiële crisis te voorzien die ophanden was, behalve vier mannen. Michael, Mark, Jared en Ben orkestreerden de ‘overval van de eeuw’, die de gehele Amerikaanse economie op het spel zette.
 
Met Christian Bale, Brad Pitt, Ryan Gosling en Steve Carell bracht regisseur Adam McKay een vijfsterrencast in stelling. Zelfs voor absolute economieleken wordt helder hoe de crisis, uitgelokt door de subprimes, vermeden had kunnen worden. Maar dat was buiten de grenzeloze hebzucht van de handelaars en het stuitend gebrek aan regulering van de economie gerekend.
 

Wall Street (1987)

Wellicht de bekendste film over het thema van de beurs en zijn afgeleiden. We volgen de strapatsen van Gordon Gekko, een beursgenie dat over lijken gaat om zijn doelen te bereiken. Het personage met een perverse onzedelijkheid is een vleesgeworden blend van handelaars die echt bestaan hebben.
 
De film van Oliver Stone groeide uit tot een kaskraker en werd geprezen door filmcritici. Michael Douglas speelt één van zijn beste rollen, bekroond met de Oscar en Golden Globe voor beste acteur.
 
23 jaar na het origineel stonden Michael Douglas en Oliver Stone opnieuw samen op de set om het personage van Gordon Gekko nieuw leven in te blazen in ‘Wall Street: Money Never Sleeps’.
 

Margin Call (2011)

Waarschijnlijk de minst bekende en de minst spectaculaire beursprent in dit lijstje, maar anderzijds wel de meest waarheidsgetrouwe. Menig beurshandelaar die de film gezien heeft, bekende dat de gebeurtenissen die geschetst worden en de manier waarop de protagonisten reageren op de aanstormende financiële crisis de realiteit het dichtst benaderen. De film neemt de kijker mee als een vlieg op de muur van een vergaderruimte, waar zakenbankiers 36 uur doorbrengen terwijl ze naarstig op zoek zijn naar een manier om hun activa te redden in het licht van de losgebarsten financiële crisis van 2008.
 
De synopsis mag op het eerste gezicht weinig aantrekkelijk ogen, maar schijn bedriegt. De film pakt je van minuut één bij je nekvel, om niet te lossen tot de aftiteling. Zelfs voor volstrekte beursnitwits is het verhaal onderhoudend. Met J.C. Chandor (‘A Most Violent Year’, ‘Triple Frontier’) opereert de crème de la crème de camera, en voor de lens is al evenveel weelde te zien met Kevin Spacey, Paul Bettany, Jeremy Irons en Zachary Quinto in de rol van beurshandelaars.
 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top