Charlize Theron wordt 45: van traumatische jeugd naar topper in Hollywood

Films | Charlize Theron is een zeer grote naam in Hollywood. De in Zuid-Afrika geboren actrice wordt vandaag 45 jaar en het is dan ook hoog tijd om haar in de picture te zetten. Proximus Pickx grasduint doorheen haar indrukwekkende carrière.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het leven van Charlize Theron begon zeker niet als een sprookje. Ze groeide op in Johannesburg en op haar vijftiende speelde er zich een familiedrama af. De moeder van Theron schoot haar vader – een alcoholist met losse handjes – voor de ogen van Theron dood. Ze deed dit uit zelfverdediging nadat de man zijn vrouw én dochter bedreigde.

Op haar zestiende won ze een modellenwedstrijd en daarbijhorend contract van één jaar. Ze trok samen met haar moeder naar Milaan en nog een jaar later verhuisden ze naar New York. Theron ging er voor een balletcarrière, maar een knieblessure maakte een einde aan die droom. De volgende stap: Los Angeles.

Grote doorbraak in Hollywood

Jaarlijks trekken er tal van beloftevolle acteurs en actrices naar het 'heiligdom' van de filmindustrie om het te maken in de filmwereld. Theron zag in de beginjaren zwarte sneeuw – ze stal zelfs uit een winkel - en leefde van dag tot dag. Na een samenloop van omstandigheden kreeg ze via een acteerschool eindelijk wat kleine rolletjes. Na een aantal jaren in de anonimiteit volgde in 1997 de echte doorbraak via de film 'The Devils Advocate' met Keanu Reeves en Al Pacino.

De aanbiedingen stroomden binnen en de carrière van Theron nam een hoge vlucht. Ze maakte grote sier in onder meer ‘The Italian Job’ en vooral haar prestatie in ‘Monster’ maakte van haar een topper in Hollywood. Ze won een Academy Award, een Golden Globe en ze werd ook de eerste Zuid-Afrikaanse actrice die een Oscar won voor 'Beste Actrice'. In 2006 was ze plots de beste betaalde actrice met een jaarloon van 10 miljoen dollar. Amper tien jaar na haar debuut. Vandaag zou ze een nettowaarde hebben van maar liefst 110 miljoen dollar.

Strijden voor vrouwen- en holebirechten

Theron nam van 2009-2011 even een pauze, ze presenteerde tussendoor wel de loting voor het WK voetbal dat in 2010 in Zuid-Afrika plaatsvond, maar nadien bleef ze scoren op het witte doek. Ze werd ondertussen ook producer. In 2020 is Theron, die vorig jaar nog lovend was over Matthias Schoenaerts, uitgegroeid tot één van de allergrootste actrices in Hollywood, die zich ook inzet voor haar thuisland. Ze richtte de Charlize Theron Africa Outreach Project op om te strijden tegen HIV/AIDS.

Daarnaast komt ze ook op voor de rechten van vrouwen en holebi’s. Er is momenteel weinig gekend over haar relatiestatus - ze had een tijdje een relatie met Sean Penn - maar Theron adopteerde wel een jongen en een meisje. Dertig jaar na de traumatische ervaring in Zuid-Afrika is zij hét voorbeeld van de 'American Dream'.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top