Voer voor filmjunkies: deze kaskrakers staan stijf van de drugs

Films | Vanavond staat op CAZ de sci-fi thriller ‘Lucy’ op het programma, waarin drugs een prominente rol spelen. Proximus Pickx daalde af in de onderwereld van Hollywood en ging na welke andere kaskrakers van het witte doek hun toevlucht zochten in roesopwekkende middelen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Limitless (2011)
 
Bradley Cooper ontbindt zijn duivels in deze euforische thriller van Neil Burger. Het verhaal: een onpopulaire auteur kan de hand leggen op een nieuw soort neurostimulerende drug, waarna hij zich verliest in een ongebreidelde levensstijl van feesten, poenschepperij en voortdurende opwinding. Maar al gauw duiken er neveneffecten op en betaalt hij de prijs voor zijn hedonistische uitspattingen. Een intelligente monoloog en kleurrijke beeldvoering gidsen de kijker door de rollercoaster die deze benevelende trip zo onweerstaanbaar maakt.

Traffic (2000)
 
Regisseur Steven Sodenbergh strikte met Michael Douglas, Catherine Zeta-Jones, Benicio Del Toro, Dennis Quaid en Don Cheadle een sterrencast om de plot over illegale drugstrafiek en -misbruik vanuit verschillende standpunten te vertellen. De viervoudige Oscarwinnaar weefde daarnaast nog donkere thema’s als corruptie, verraad en politieke machtsspelletjes in de film. Het gouden combo van scherpe storytelling en prikkelende verhaallijnen bepaalt de dramatische spankracht van deze film.

Dazed and Confused (1993)
 
Deze coming-of-age comedy draait rond een groepje scholieren uit Texas die in de zomervakantie de tijd doden met drugs, ongebreideld alcoholgebruik en het lastigvallen van onschuldige eerstejaartjes. Met Matthew McConaughey, Ben Affleck en Milla Jovovich in de hoofdrollen, die zich volledig uitleven in hun rol van balorige, sigaretten rokende tieners, bevat de prent een hoog nostalgiegehalte – want geef toe, wie herkent die taferelen uit zijn/haar tienerjeugd nu niet? De film veroverde met zijn schalkse humor en je-m’en-foutisme de harten van vele fans, waaronder niemand minder dan sterregisseur Quentin Tarantino.

Trainspotting (1996)
 
Kruipende baby’s op de muren, seksuele uitspattingen en de iconische toiletpotscene: het vervolg van regisseur Danny Boyle op zijn filmdebuut Shallow Grave ging de geschiedenis in als een cultfenomeen. Met zijn waanzinnig relaas over de drugsscene in het Schotse Edinburgh trok Boyle alle registers open. Ewan McGregor schittert in zijn rol van een heroïneverslaafde die wanhopig tracht om af te kicken na enkele huiveringwekkende hallucinaties en een pijnlijk proces van introspectie. Een wilde, psychedelische en knotsgekke trip die absoluut het bekijken waard is.

Requiem for A Dream (2000)
 
Deze donkere afdaling naar een beklemmende onderwereld waar drugs welig tieren is een gitzwarte vertelling over zelfdestructie. De rauwe, Oscargenomineerde dramafilm van Darren Aronofsky grijpt bij het nekvel, alvorens het in de kleren kruipt. Een koppel, gespeeld door Jennifer Connelly en Jared Leto, ziet zich in zijn onstilbare zucht naar heroïne gedwongen tot prostitutie en zelfs amputaties van ledematen. In de film zit nog een dieper thema verweven: een aangrijpende verhaallijn over een oude weduwe die gewicht wil verliezen door dieetpillen te slikken maar langzaam in een verslaving rolt, waarschuwt de kijker op schrikwekkende wijze voor de gevaren van ijdelheid en behaagzucht.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top