Toerist in eigen land: deze films en series laten je West-Vlaanderen herontdekken

Series | Vlaanderen boven, aldus ene Raymond van het Groenewoud. Deze coronazomer is het uitgelezen moment om ons Vlaanderenland te herontdekken. Proximus Pickx grasduinde alvast in het audiovisuele archief om die staycation van een gepaste trailer van eigen bodem te voorzien. Deze week richten we onze blik op West-Vlaanderen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

1. Eigen kweek

De serie die het West-Vlaams en de provincie West-Vlaanderen weer op de kaart zette! Na jarenlang geconfronteerd te worden met ondertitels op de nationale televisie, verloste "Eigen kweek" de West-Vlaming uit zijn lijden door zijn dialect zonder ondertitels op het brede publiek los te laten. En met succes, want de serie over West-Vlaamse aardappelboeren die zich uit geldgebrek op de cannabisteelt storten, verwierf in korte tijd een cultstatus. Daar zal het verhakkeld Engels van Frank Welvaert ook lang niet vreemd aan zijn. Legendarisch werden uitspraken als 'shit of mouse' (muizenstrontjes) en 'you can't put your nose in andermans menage' (je mag je neus niet in andermans zaken steken). De regio rond Wijtschate krijgt ook een prominente rol toebedeeld en kreeg in de nasleep van het succes zelfs een heuse "Eigen kweek"-fietsroute.

Je kan de drie seizoenen van "Eigen kweek" herbekijken op Netflix.

2. Bevergem

Nog zo'n reeks die de status van het West-Vlaams als wereldtaal wist te bestendigen. "Bevergem", recent door de lezers van De Morgen nog verkozen bij de 21 beste series van de 21ste eeuw, vertelt hoe komiek Freddy De Vadder terechtkomt in het fictieve West-Vlaamse dorpje Bevergem. Daar ontdekt hij echter al gauw dat de lokale inwoners nog excentrieker zijn dan men op het eerste gezicht zou denken. Spanningen en intriges vieren hoogtij in de acht afleveringen die "Bevergem" rijk is. Naast de bijna volledige West-Vlaamse cast met onder meer Bart Vanneste, Wim Willaert en Maaike Cafmeyer, spelen ook Zwevegem en Kooigem een glansrol - twee dorpen waarop Bevergem gebaseerd is. Je kan beide West-Vlaamse parels ontdekken aan de hand van twee specifieke Bevergem-wandelroutes.

Je kan "Bevergem" herbekijken op Netflix of via VRT.NU.

3. Het varken van Madonna

Dat er ook films over het West-Vlaamse hartland bestaan, bewijst "Het varken van Madonna". De langspeler van Frank Van Passel vertelt over handelsreiziger Tony (Kevin Janssens) die tegen wil en dank verzeild geraakt in het gehucht Madonna. Daar probeert hij zijn robotvarken Porky te slijten aan de lokale boeren om het paargedrag van hun varkens te stimuleren. Alleen zijn de lokale inwoners vooral bezig met of er nu een nieuwe expresweg of een verbreding van de huidige weg moet komen. En dan waart er ook nog een overleden soldaat rond... Opvallend: ook al bestaat Madonna, deelgemeente van Langemark-Poelkapelle wel degelijk, toch werden de opnames vooral gemaakt in het nabijgelegen Houtem, een deelgemeente van Veurne.

4. In Bruges

Naast series en films van eigen bodem figureert West-Vlaanderen ook in een heuse Hollywoodfilm. "In Bruges", een actiekomedie met Hollywoodsterren Colin Farrell en Brendan Gleeson in een hoofdrol, speelt zich - je kan het waarschijnlijk al raden - haast volledig in Brugge af. Nadat een huurmoord gruwelijk fout loopt, dient Ray (Colin Farrell), samen met zijn oudere collega Ken (Brendan Gleeson) onder te duiken in Brugge. Terwijl Ray Brugge maar een "shithole" vindt, kan Ken wel genieten van de talloze musea, kanalen en iconische locaties die de West-Vlaamse hoofdstad rijk is. De film lijkt dan ook een lang uitgesponnen liefdesverklaring aan de West-Vlaamse toeristische trekpleister bij uitstek. Onder meer het Minnewaterpark, het Groeningemuseum en het Brugse Belfort krijgen een belangrijke rol toegedicht in de film van de hand van Martin McDonagh.

Lees ook:

Toerist in eigen land: deze films en series laten je Antwerpen herontdekken

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top