Blockbusters vallen als vliegen: hoe corona ook het witte doek teistert

Films | Het is geen geheim dat het coronavirus lelijk huishoudt in de cultuursector. Ook de filmindustrie deelt in de klappen. Blockbusters worden één na één uitgesteld, waardoor bioscopen een wel heel magere zomer doormaken en op hun beurt een financiële uppercut incasseren. Proximus Pickx werpt een blik op de vertimmerde filmagenda van 2020.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Wie het aandurft om dezer dagen de filmagenda gade te slaan, hoort nog net niet de krekels op de achtergrond tsjirpen. Het programma oogt bedroevend, haast deprimerend. Het is staren in de Grote Leegte.
 
De stilte regeert in Hollywood. Het uitstelgedrag van de filmstudio's is begrijpelijk: geen filmbons die het in zijn hoofd haalt om een bioscoopfilm uit te brengen, terwijl overheden hun bevolking oproepen om vooral niet samen te troepen in besloten ruimtes, voldoende afstand te houden en de sociale bubbel te verkleinen. De toekomst oogt dan ook erg onzeker: hoe zal de coronapandemie evolueren? Waar en hoe hevig zal het virus weer opflakkeren? Zullen er überhaupt kijklustigen komen opdagen in de bioscopen om de film rendabel te maken?  
 
Veel vragen, weinig antwoorden. En dus rest Hollywood maar één veilige optie: wachten tot de storm overwaait, en alle ingeblikte blockbusters in de koelkast bewaren. Zoals de zaken er nu voor staan, worden volgende films de komende maanden uit hun coronalockdown gehaald. 
 
The New Mutants (release 26 augustus)

Deze Disney-blockbuster moest oorspronkelijk verschijnen in 2018, maar de release werd na meerdere agendaverschuivingen uiteindelijk vastgelegd op april van dit jaar. Toen het coronavirus toesloeg, werd ook die releasedatum uitgesteld. De nieuwe verschijningsdatum van het laatste deel in de 'X-Men'-saga komt nu ook op losse schroeven te staan. Hollywoodwatchers achten de kans klein dat de film eind augustus al het daglicht zal zien, te meer omdat Disney besloten heeft om de release van ‘Mulan’, eveneens gepland in augustus, uit te stellen naar latere datum: een veeg teken.

Tenet (release 26 augustus)

De nieuwste prent van topregisseur Christopher Nolan wordt wellicht de enige blockbuster die deze coronazomer in onze bioscopen te zien zal zijn. Na talloze keren uitgesteld te zijn, werd de releasedatum voor ons land geprikt op 26 augustus. Warner Bros. vermeldt er wel bij dat alle releasedata onder voorbehoud zijn. De mysterieuze sci-fi thriller met Robert Pattinson, Elizabeth Debicki, Dimple Kapadia en Martin Donovan in de hoofdrollen krijgt pas begin september een beperkte release in Noord-Amerika. Die omzichtigheid is wellicht ingegeven door de vaststelling dat het einde van de eerste coronagolf aan de overkant van de grote plas nog lang niet in zicht is.

The King's Man (release 16 september)
 
De prequel op ‘Kingsman’ van regisseur Matthew Vaughn moest oorspronkelijk in februari 2020 verschijnen, maar de release werd nog voor de corona-uitbraak opgeschoven naar september. Maar ook deze datum staat verre van vast: andere grote studio’s hebben hun release-agenda voor september uit voorzorg al gewist, en de kans is groot dat Disney en Fox zullen volgen.
 
Wonder Woman 1984 (release 30 september)
 
De sequel op 'Wonder Woman' stond eind december vorig jaar al op de bioscoopagenda, maar omdat de release dreigde  overschaduwd te worden door de komst van 'Star Wars: The Rise of Skywalker' verwees Warner Bros. de superheldenfilm naar juni 2020. Bedoeling was om de film met Gal Gadot in de hoofdrol als een zomerblockbuster in te plannen – net als het eerste deel. Maar toen kwam corona en werd de verschijning nog twee keer uitgesteld. Of de huidige datum behouden zal blijven is nog maar zeer de vraag.

Candyman (release 16 oktober)
 
De fel geanticipeerde reboot van de horrorklassieker Candyman, onder regie van de gelauwerde Jordan Peele, zou medio oktober in de filmzalen moeten verschijnen. De eerdere junirelease werd vanwege corona verplaatst naar augustus, maar filmstudio Universal bedacht zich en programmeerde de horrorfilm uiteindelijk in de Halloweenperiode, die zich uiteraard meer leent tot zulks bloedig kijkvertier. Als corona het toelaat. 

Death On The Nile (release 23 oktober)

De sequel op 'Murder on the Orient Express' van de hand van Kenneth Branaugh kreeg een oktoberrelease na het uitstellen van de oorspronkelijke verschijningsdatum, december 2019: een gevolg van de acquisitie van Fox door Disney. Die laatste maakt zich sterk dat de huidige releasedatum haalbaar is.
 

No Time To Die (release 25 november)

Het adieu van Daniel Craig als James Bond zou eind november in de bioscoop verschijnen. De release werd tot drie keer toe uitgesteld, waarvan de laatste keer omwille van het coronavirus. Volgens de geruchtenmolen is de kans bestaande dat de kaskraker nogmaals uitgesteld wordt. Universal en MGM overwegen naar verluidt om het 25ste deel in de iconische James Bond-reeks pas in de zomer van 2021 te lanceren. Kinkloppen voor de fans, en niet in het minst voor Daniel Craig.
 
West Side Story (release 18 december)

Wat sterregisseur Steven Spielberg gekneed heeft uit deze musicalklassieker zullen we eind dit jaar ontdekken. Zijn bioscoopremake voert Ansel Elgort en Rachel Zegler op als hoofdrolspelers in dit romantisch verhaal. Een scenario dat zijn waarde bewezen heeft in het verleden en onder handen genomen wordt door een monument als Spielberg: het lijkt de kroniek van een aangekondigd kassasucces. Wanneer de release ook valt, deze film wordt hoe dan ook een publiekstrekker.
 
Coming 2 America (release 18 december)

Voorlopig blijft de releasedatum van Eddie Murphy's sequel op de komediefilm uit 1988 staan op de kerstperiode van dit jaar. Eerder stond de film gepland voor augustus, maar Paramount wou geen risico nemen en ging met de grove borstel door zijn zomerreleases. Er is nog geen sprake van een tweede uitstel, maar toch is de filmstudio er niet gerust in. Zo loste Paramount nog geen promomateriaal rond de komedieprent, hetgeen enige bedachtzaamheid verraadt.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top