Toerist in eigen land: deze films en series laten je Antwerpen herontdekken

Series | Vlaanderen boven, aldus ene Raymond van het Groenewoud. Deze coronazomer is het uitgelezen moment om ons Vlaanderenland te herontdekken. Proximus Pickx grasduinde alvast in het audiovisuele archief om die staycation van een gepaste trailer van eigen bodem te voorzien. Deze week richten we onze blik op Antwerpen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

1. Groenten uit Balen

"Groenten uit Balen", de langspeler uit 2011 van regisseur Frank Van Mechelen, vertelt over een wilde staking in de Balense zinkfabriek van Vielle-Montagne (Umicore). Voor het arbeidersgezin Debruycker gaat het leven zijn gewone gangetje tot de staking uitbreekt en kostwinner Jan zijn inkomen verliest. Naast het kruim van de Vlaamse acteergilde, met onder meer Evelien Bosmans, Stany Crets en Clara Cleymans, schittert ook de provincie Antwerpen in de film. Zo passeren onder meer de huidige Nyrstarfabriek in Balen, het oude gemeentehuis van Kapellen en de Europawijk in Millegem de revue.

"Groenten uit Balen" is vanavond om 20u45 te bekijken op Eén.

2. De zaak Alzheimer

Natuurlijk mag ook het 'Hollywood aan de Schelde', zoals Antwerpen zichzelf pleegt te promoten, niet ontbreken in een overzicht van films opgenomen in de provincie Antwerpen. In "De zaak Alzheimer" komt het rechercheursduo Vincke en Verstuyft na de moord op een topambtenaar huurmoordenaar Angelo Ledda (Jan Decleir) op het spoor. Ledda, die de ziekte van Alzheimer heeft, besluit om achter zijn eigen opdrachtgevers aan te gaan. "De zaak Alzheimer" is nog steeds een van de best bekeken Vlaamse films aller tijden. In de film en in de gelijknamige driedelige miniserie die regisseur Erik Van Looy uit het boek van Jef Geeraerts puurde, speelt Antwerpen een prominente rol. Zo zullen aandachtige kijkers tal van Antwerpse locaties voor hun neus zien passeren: van de parking van de Metropolis (tegenwoordig de Kinepolis) over het militair hospitaal tot en met het Provinciehuis.

3. Dertigers

Dat de stad Antwerpen naast vruchtbaar terrein voor films ook een prominente rol speelt in tal van series, blijkt onder meer uit de de populaire Eén-reeks “Dertigers”. Daarin worden de dagdagelijkse beslommeringen en alledaagse avonturen van zes vrienden in hun dertiger jaren gevolgd. De vriendenkring bestaat uit Pieter, Saartje, Nora, Bart, Tinne en Alexander, die elkaar tijdens hun studententijd in Antwerpen leerden kennen. Nu bouwen ze stuk voor stuk aan hun eigen leventje in en rond Antwerpen. Zo komen naast het historisch centrum, ook Zurenborg, Berchem, Wilrijk en Borgerhout uitgebreid aan bod. Dit najaar is het derde seizoen van de succesreeks te bekijken op Eén. De eerste twee seizoenen kan je in tussentijd herbekijken op VRT.NU.

4. Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children

Dat ook internationale topregisseurs hun oogje laten vallen op de provincie Antwerpen blijkt uit "Miss Peregrine's Home for Peculiar Children". Voor de verfilming van Ransom Riggs' bestseller liet topregisseur Tim Burton ("Edward Scissorhands", "Batman Returns" en "Alice in Wonderland") zijn oog vallen op kasteel Torenhof in Brasschaat, nabij Antwerpen. Voor zijn boek over een mysterieus weeshuis dat kinderen met superkrachten herbergt, liet Ransom Riggs zich inspireren door het kasteel Nottebohm in het nabijgelegen Brecht. Aangezien daar echter niet gefilmd kon worden, week Burton met zijn topcast met onder andere Asa Butterfield, Judi Dench en Samuel L. Jackson uit naar Brasschaat. "Ik had maar één seconde nodig om te beseffen dat Kasteel Torenhof perfect was. Het voelde gewoon goed aan. Torenhof is een personage op zich”, lichtte de topregisseur zijn keuze later toe in Het Laatste Nieuws.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top