België verovert internationale filmwereld: tien markante Belgische figuren

Series | België is jarig en op de nationale feestdag zet Proximus Pickx Belgen in de picture die in de filmwereld furore hebben gemaakt in het buitenland. We selecteerden tien markante voorbeelden of duo’s.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Nico Leunen

Zijn naam doet bij het grote publiek misschien geen belletje rinkelen, maar Leunen is een grote meneer in de filmwereld. De monteur is in België bekend van zijn werk met regisseur Felix Van Groeningen voor ‘De helaasheid der dingen’ en ‘Belgica’. In Hollywood schakelden toppers als Ryan Gosling ('Lost River') en Brad Pitt ('Ad Astra') hem in om hen te helpen, waardoor hij grote naam maakte in het wereldje. Leunen maakt ook deel uit van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences en mag mee beslissen over de winnaars van de Oscars.

Jakob Verbruggen

Deze tv- en filmdirecteur verdiende eerst zijn sporen in België als regieassistent onder Erik Van Looy en Jan Verheyen. Hij ging nadien op eigen benen staan en was onder meer de man achter de serie ‘Code 37’ en nadien ook de film. Dan kwam de lokroep uit Groot-Brittannië en werkte hij mee aan afleveringen van ‘The Fall’, ‘London Spy’ en aan ‘House of Cards’. Zijn laatste wapenfeit was zijn inbreng in de reboot van de serie ‘The Twilight Zone’, waar hij één van de tien afleveringen mocht inblikken.

Nicolas Karakatsanis

Op zijn 43ste mag hij alvast trots naar zijn cv kijken. De cameraregisseur/fotograaf won al tal van prijzen: zowel in 2011 als in 2015 was de Ensor Award Beste Fotografie voor hem, respectievelijk voor 'Rundskop' en 'Violet'. Hij is ook sterk bezig in het buitenland, want hij was ook verantwoordelijk voor de beelden van de Disney-film ‘Cruella’ (met Emma Stone) en hij werkte eerder ook al mee aan de film ‘I, Tonya’, met Margot Robbie.

Matthias Schoenaerts

Ongetwijfeld de bekendste naam in dit lijstje. De Antwerpse acteur is helemaal doorgebroken in Hollywood, waar hij met de allergrootsten heeft mogen samenwerken. Op zijn CV staan samenwerkingen met Jennifer Lawrence, Tom Hardy, Charlize Theron, Kate Winslet, Margot Robbie, Dakota Johnson en anderen. Schoenaerts krijgt veel lof voor zijn veelzijdigheid en de komende jaren zullen we nog veel van hem horen.

Jean-Claude Van Damme

De voorloper van Schoenaerts. De ‘Muscles from Brussels’ veroverde in de jaren '80 en '90 Hollywood met zijn rollen in tal van actiefilms, zoals ‘Time Cop’, ‘Hard Target’, ‘Maximum Risk’ en ‘Universal Soldier’. JCVD stond bekend omwille van zijn gespierde torso en geweldige vechtscènes. De afgelopen jaren maakte Van Damme nog tal van films, maar echte blockbusters zaten er niet meer tussen. Hij kwam wel nog volop in de picture toen hij samen met sterren als Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger en Bruce Willis mocht meespelen in ‘The Expandables 2’. Voor 2021 heeft hij met ‘Minions: The Rise of Gru’ alvast een nieuwe rol beet. Hij zal zijn stem geven aan een personage uit de animatiefilm, met onder meer Steve Carell, Dolph Lundgren en Lucy Lawless.

Veerle Baetens

Sinds ze als ‘Sara’ verscheen in de gelijknamige VTM-serie is het hard gegaan voor de actrice. Ze deed mee in films als ‘Code 37 – de film’, ‘Zot van A’ en vooral haar prestatie in ‘The Broken Circle Breakdown’ bezorgde haar een internationale doorbraak. Ze kreeg op de European Film Awards in Berlijn de prijs voor beste actrice. Nadien versierde ze een rol in ‘The White Queen’, een Britse BBC-serie, waarin ze de rol speelde van rol van Margaretha van Anjou, de wederhelft van koning Hendrik VI en dus koningin van Engeland in de 15de eeuw. Een straffe prestatie.

Johan Heldenbergh

Nog een Belgische topper die met ‘The Broken Circle Breakdown’, 'Hasta La Vista' of 'Ben X' zijn geweldig talent al veelvuldig liet zien. Internationaal maakte hij ook brokken met zijn rol in ‘The Zookeeper’s Wife’, waar hij aan de zijde van hoofdrolspeelster Jessica Chastain (bekend van onder meer ‘Interstellar’) speelde.

Eline Powell

De Leuvense is niet heel bekend in België en dat heeft een reden, aangezien ze al op jonge leeftijd naar Engeland verhuisde. Daar werkte ze aan haar acteercarrière en op haar 30ste gaat het best goed. Zo had ze kleine rollen beet in kleppers als de serie ‘Game of Thrones’ en de film ‘King Arthur: Legend of the Sword’. In ‘Siren’ – een Amerikaanse fantasyreeks – had ze haar eerste hoofdrol te pakken. We zijn alvast benieuwd wat er de komende jaren nog gaat volgen.

Line Van Wambeke

De actrice, bekend van ‘Kinderen van Dewindt’, werkt aan haar internationale carrière. Die komt stilaan op toerental nadat ze opdook in de series ‘Parade’s End' en 'Strike Back' en de film 'Split'. Verder was ze ook te zien in de serie ‘Deep State’ en speelde ze mee in de komedie ‘The Gentleman’ van regisseur Guy Ritchie. Het was geen grote rol, maar het is duidelijk dat Van Wambeke gestaag doorgroeit in Hollywood.

Adil El Arbi en Bilall Fallah

De twee regisseurs met Marokkaanse roots zijn Hollywood helemaal aan het veroveren. Hun grote doorbraak in de Verenigde Staten was zonder twijfel ‘Bad Boys For Life’. Will Smith en Martin Lawrence waren zeer tevreden met de samenwerking en de film deed het niet onaardig.

De twee, die in België indruk maakten met ‘Patser’ en ‘Black’, hebben met ‘Beverly Hills Cops 4’ een volgende klepper op het menu staan. The sky is the limit.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top