Matthias Schoenaerts: womanizer van het witte doek

Films | Vanavond laat Matthias Schoenaerts zich van zijn meest zachtmoedige kant zien in het romantische oorlogsdrama ‘Suite Française’. In de film, te bekijken om 20u35 op Vitaya, speelt de Vlaamse Hollywoodacteur een Duitse officier die aanpapt met een Frans burgermeisje, gespeeld door Michelle Williams. Schoenaerts lijkt wel een patent te hebben op filmrollen waarbij hij het minnespel met zijn beeldmooie tegenspeelster mag bedrijven. Een beknopte bloemlezing.

Door Pickx

Deel dit nieuws

A Little Chaos

Deze Britse kostuumfilm uit 2014 onder regie van Alan Rickman verhaalt over de bouw van een fontein aan het imposante paleis van Versailles, in opdracht van koning Lodewijk XIV. Enkele landschapsarchitecten zijn in een onderlinge concurrentiestrijd verwikkeld om de felbegeerde opdracht binnen te rijven. Schoenaerts kroop in de huid van de beroemde architect André le Nôtre, de hoofdverantwoordelijke van de koninklijke tuinen. Hij moet het project coördineren en interviewt daarvoor verschillende kandidaat-ontwerpers.

Na wat wikken en wegen wijst hij de opdracht toe aan de enigmatische ontwerpster Sabine De Barra, gespeeld door Kate Winslet. Al snel raakt Le Nôtre in de ban van de schoonheid, het intellect en het ontwapenende charisma van het gewone burgermeisje aan het monumentale aristocratische hof

De rouille et d'os

Dit aangrijpende drama uit 2012, geregisseerd door Jacques Audiard, was een Frans-Belgische samenwerking. Schoenaerts vertolkte de rol van het tragische personage Alain, een werkloze twintiger die zijn zoontje Sam alleen opvoedt. Nadat het gezin ingetrokken is bij de zus van Alain aan de Franse Rivièra, versiert hij een job als portier van een discotheek. Daar ontmoet hij Stéphanie, een orkaverzorgster in een dolfinarium. Niet veel later verliest zij haar onderbenen na een ongeluk tijdens een orkashow. Ze verglijdt nadien in een diepe depressie en zoekt toenadering tot Alain, die zich over haar ontfermt. Hun vriendschap mondt uit in een spel van aantrekken en afstoten, waarbij intimiteit aanvankelijk geschuwd wordt. 
 
De complexe liefdesverhouding die de film kenmerkt wordt naar een hoger niveau getild door de chemie en spanning tussen Cotillard en Schoenaerts. Die laatste zag zijn hoofdrol bekroond met onder meer een César voor meest beloftevolle acteur, en zette met zijn gelauwerde acteerprestatie de deur naar grotere, internationale filmproducties wijd open.

Le Fidèle

Dat Schoenaerts op de set gestaan heeft met beeldmooie schepsels der natuur staat buiten kijf. Ook in deze hartverscheurende misdaadfilm, een ode aan de onvoorwaardelijke liefde, kreeg hij met Adèle Exarchopoulos een oogverblindende verschijning aan zijn zijde. De Française met Griekse roots incarneert Bénédicte ‘Bibi’ Delhany, een meisje uit een rijke familie en een beloftevolle racepilote. Na haar ontmoeting met de Brusselse gangster Gino ‘Gigi’ Vanoirbeek worden de twee stapelverliefd. Maar er is een keerzijde aan die rozengeur en maneschijn: Gino trekt zijn vlam steeds dieper mee in zijn onderwereld, waar het gevaar om elke hoek loert en het noodlot ongenadig hard kan toeslaan. 
 
'Le Fidèle' is de derde langspeelfilm van Michael Roskam, die eerder al samenwerkte met Schoenaerts voor zijn eerste langspeler ‘Rundskop’. Zijn debuut werd genomineerd voor een Oscar in de categorie beste buitenlandse film.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top