De internationale carrière van Veerle Baetens: geprezen, miskend en bescheiden

Films | Actrice Veerle Baetens kende haar internationale doorbraak met haar glansrol in de aangrijpende dramafilm ‘The Broken Circle Breakdown’. Die film van Felix van Groeningen werd bedolven onder de prijzen en versierde zelfs een Oscarnominatie. Voor Baetens opende zich de poort naar de internationale scene, maar die internationale carrière kwam tot nog toe niet echt helemaal van de grond. Een overzicht.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Nadat Baetens zich in 2012 op de kaart had gezet als een geweldige actrice in ‘The Broken Circle Breakdown’ trokken de grote filmstudio’s aan haar mouw. Haar eerste grote internationale rol na ‘The Broken Circle’ was die van Margaret of Anjou in de BBC-miniserie The White Queen, die zich afspeelt tegen de achtergrond van de Rozenoorlogen in het laatmiddeleeuwse Engeland. Baetens verscheen in twee afleveringen. De reeks werd positief onthaald, hetgeen zich vertaalde in drie Golden Globes-nominaties.

In 2015 volgde met de internationale politieserie The Team haar tweede grote grensoverschrijdende rol. De reeks werd opgenomen in vijf landen (België, Denemarken, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland) en strikte met acteur Lars Mikkelsen (broer van Mads) een grote vis in zijn cast. Die cast wemelde met o.a. Koen De Bouw, Filip Peeters, Hilde Van Mieghem en Marijke Pinoy van de Vlaamse acteurs en actrices, dus zo internationaal zal de reeks wellicht niet aangevoeld hebben.

Onder de radar

Na enkele Franse producties die flopten en/of onder de radar bleven (Un début prometteur, Des nouvelles de la planète Mars) koos Baetens met de Belgisch-Franse miniserie Au-delà des murs voor een rol in het horrorsfeertje. In 2017 speelde ze in de Australische thriller Rabbit, die door critici geprezen werd om zijn cinematografie en acteerprestaties, maar de film was een kleine productie en kon internationaal geen potten breken. Ook het publiek kon de film maar matig smaken, bewijst de ronduit slechte score op de online filmdatabase IMDb.
 
In 2018 volgde met het Franse misdaaddrama A Bluebird in My Heart, het regiedebuut van de Franse noir-auteur Jérémie Guez, een nieuwe uitstap naar Frankrijk. Ook nu waren filmcritici lovend, maar was de Belgisch-Franse prent een laagvlieger in het internationale filmcircuit. Het drama verdween dan ook in de anonimiteit, tezamen met Baetens’ fraaie acteerprestatie.
 

Nieuwe Oscarnominatie

Het jaar nadien was Baetens te zien in de psychologische thriller Duelles, een nieuwe Belgisch-Franse productie. Die film was in februari dit jaar de grote winnaar op de Magritte Awards, de belangrijkste filmprijzen in Franstalig België. Baetens kaapte de prijs voor beste actrice weg. In totaal sleepte Duelles 7 Magrittes in de wacht.

Dit jaar, zes jaar nadat The Broken Circle Breakdown een Oscarnominatie in de wacht sleepte, mocht de 41-jarige Baetens opnieuw richting Hollywood. De Belgische film Une Soeur, waarin ze de hoofdrol speelt, was genomineerd voor een Oscar in de categorie van beste kortfilm. Helaas ging de prijs naar de Amerikaanse kortfilm The Neighbors' Window.
 
Samengevat kunnen we stellen dat het internationale parcours van Baetens zich tot dusver beperkte tot kleinschalige filmproducties, die niet altijd even succesvol waren. De poort naar Hollywood blijft vooralsnog gesloten, al ligt dat geenszins aan Baetens’ acteerkunsten. Van alle films en series waar ze tot nu toe in meespeelde, verscheen ze met haar rol in de BBC-serie The White Queen wellicht in de meeste huiskamers op het scherm. Al heeft de actrice daarnaast nog talrijke onderschatte en miskende rollen gespeeld, die haar internationale carrière mits de nodige portie geluk en het nog meer noodzakelijke box office-succes, in een stroomversnelling zouden hebben gebracht.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top