De grootste filmklassiekers bij Proximus Pickx

Films | De bioscopen gaan op 1 juli weer open, maar ook bij Proximus Pickx vind je deze zomer een uitgebreid filmaanbod, waar je niet eens de deur voor uit moet. En wat er is er beter om te ontsnappen aan een hittegolf of regenbui tijdens de vakantie dan een onvervalste filmklassieker?

In onze eerste special keren we alvast terug naar de jaren zestig van vorige eeuw én diepen we enkele nog oudere films op uit het archief! Je ontdekt ze nu in onze op aanvraag-catalogus.

Je vindt onze selectie onder het menu 'De grootste filmklassiekers'.

Door Pickx

Deel dit nieuws

The Bridge on the River Kwai

Britse oorlogsgevangenen krijgen tijdens de Tweede Wereldoorlog van de Japanners als taak om een brug te bouwen in een jungle in Azie. Onder leiding van Colonel Nicholson behalen de gevangenen een morele overwinning op de Japanners door alle touwtjes bij het bouwen in handen te nemen. Wat ze echter niet weten is dat er een geallieerde missie gepland staat om de brug te vernietigen.

Oorlogsdrama (1957) van David Lean met William Holden, Alec Guinness en Sessue Hayakawa. Winnaar van zeven Oscars, onder andere voor beste film, beste regisseur en beste acteur in een hoofdrol.

Dr. Strangelove

Op het hoogtepunt van de Koude Oorlog raakt de Amerikaanse generaal Jack Ripper zijn verstand kwijt, en stuurt hij een groot aantal vliegtuigen richting de Sovjet Unie om het land met kernwapens plat te gooien. De Amerikaanse president regelt een ontmoeting met zijn adviseurs, waar hij van de Sovjet-ambassadeur hoort dat er, als de wapens afgevuurd zullen worden, een automatisch apparaat in werking gesteld zal worden dat al het leven op Aarde vernietigt. Het is dus zaak om de vliegtuigen terug te roepen, wat echter moeilijk wordt aangezien niemand de juiste communicatie-codes weet.

Komische oorlogsfilm (1964) van Stanley Kubrick met Peter Sellers, George C. Scott en Sterling Hayden. Genomineerd voor vier Oscars.

The Guns of Navarone

Tijdens de Tweede Wereldoorlog krijgen zes soldaten de opdracht om tegen elke prijs de enorme Duitse kanonnen op het Griekse eiland Navarone te vernietigen. Deze kanonnen zijn in een onneembare rots gebouwd en controleren een strategische zeestraat in de Egeïsche zee.

Oorlogsfilm (1961) van  J. Lee Thompson met Gregory Peck, David Niven en Anthony Quinn. Genomineerd voor zeven Oscars, waarvan het er één won voor beste special effects.

Lawrence of Arabia

In 1935 verongelukt kolonel Thomas Edward Lawrence op zijn motorfiets. Op zijn herdenkingsdienst heeft iedere gast een uiteenlopende mening over hem; de een vindt hem laag bij de grond, de ander prijst hem de hemel in. Hierop flitst het filmverhaal terug in de tijd naar 1916; Engeland en Frankrijk vechten tegen Duitsland in de Eerste Wereldoorlog. Turkije, dat eeuwen lang het Midden-Oosten domineerde, schaart zich aan Duitse zijde. Voor de Britse strategie blijkt het vitaal om de Arabische stammen onder Turks bestuur te verenigen tot één Arabisch leger om daarmee het Turkse Rijk te verslaan. De jonge luitenant Lawrence wordt naar Arabië gestuurd en besluit daar om op eigen initiatief de Arabische opstand te leiden.

Avontuurlijk drama (1962) van David Lean met Peter O'Toole, Omar Sharif en Alec Guinness. Winnaar van zeven Oscars, onder andere voor beste film en beste regisseur.

2001: A Space Odyssey

Even voor het ontstaan van menselijk leven op aarde ontdekt een groep apen een monoliet. Vier miljoen jaar later wordt een gelijkaardig object ontdekt op de maan dat een signaal uitzendt naar Jupiter. Commandant Bowman en astronaut Poole vertrekken op een speciale missie met het ruimteschip Discovery en de hulp van supercomputer HAL-9000.

Sciencefictionfilm (1968) van Stanley Kubrick met Keir Dullea, Gary Lockwood en William Sylvester. Genomineerd voor vier Oscars waarvan het er één won, voor beste special effects.

Ben-Hur

Twee oude jeugdvrienden komen na een lange tijd weer tegen over elkaar te staan, de ene is een Joodse Prins (Ben-Hur) en de andere een Romeinse generaal. Ze zijn blij elkaar weer te zien na zo'n lange tijd maar hun verschillende politieke meningen zorgen voor heel wat overlast tussen de twee. Uiteindelijk wordt Ben-Hur als slaaf op de Romeinse galeien gezet en men verwacht dat hij nooit meer terugkeert. Vastbesloten om zijn joodse volk te redden houdt hij vol in het harde leven als slaaf.

Historische avonturenfilm (1959) van William Wyler met Charlton Heston, Jack Hawkins en Haya Harareet. Winnaar van elf Oscars, onder andere voor beste film, beste regisseur, beste acteur in een hoofdrol en beste acteur in een bijrol.

Casablanca

Tijdens de Tweede Wereldoorlog runt de verbannen Amerikaan Rick Blaine een bar in Casablanca. Rick krijgt twee belangrijke douane-papieren in z'n bezit. Als de Nazi Strasser in Casablanca arriveert, doet de plaatselijke agent Renault alles om hem te plezieren: zo belooft hij dat hij ervoor zal zorgen dat de Tsjecho-Slowaakse verzetsleider Victor Laszo de stad niet uit zal komen om naar de VS te vluchten. Tot Rick's verrassing arriveert Laszlo in Casablanca met Rick's oude liefde Ilsa.

Romantisch drama (1942) van Michael Curtiz met Humphrey Bogart, Ingrid Bergman en Paul Henreid. Genomineerd voor acht Oscars, waarvan het er drie won voor beste film, beste regisseur en beste origineel scenario.

Doctor Zhivago

De film, die zich af speelt vlak voor en de jaren na de Russische Revolutie, volgt het leven van Zhivago die trouwt, een familie opvoedt, en zijn leven totaal verwoest ziet worden door de Eerste Wereldoorlog en de Revolutie.

Romantisch drama (1965) van David Lean met Omar Sharif, Julie Christie en Alec Guinness. Gebaseerd op het boek van Boris Pasternak. Genomineerd voor tien Oscars, waarvan het er vijf won.

Rio Bravo

John T. Chance, sheriff in een klein stadje in het Wilde Westen, heeft een moordenaar in de gevangenis gezet. Hij is echter bang dat de invloedrijke broer van de schurk hem komt bevrijden. Chance krijgt hulp van Stumpy, een kreupele oude man, en Dude, een alcoholist, om de gevangene te bewaken totdat de marshall zal arriveren die de moordenaar naar de dichtstbijzijnde rechter kan afleveren.

Western (1959) van Howard Hawks met John Wayne, Dean Martin en Angie Dickinson. Winnaar van een Golden Globe voor beste vrouwelijke nieuwkomer.

Singin’ in the Rain

Hollywood, 1927. Een geestdriftige menigte verdringt zich rond het vermaarde Chinese Theater om haar idolen Don Lockwood en Lina Lamont toe te juichen, waar de twee de première van hun stomme film 'The Royal Rascal' bijwonen. Wanneer enige tijd later de geluidsfilm zijn intrede doet, blijkt dat de knappe, nogal domme en verwaande diva van de stomme film, Lamont, een enge en onaangename stem heeft. Spraaklessen helpen niet. Dons beste vriend Cosmo komt op het idee om een andere vrouw de teksten te laten inlezen en zingen, terwijl Linda gewoon maar moet 'lippen'. Die andere stem hoort toe aan het charmante revuezangeresje Kathy Shelden, op wie Don al snel verliefd wordt.

Musical (1952) van Stanley Donen en Gene Kelly met Gene Kelly, Donald O'Connor en Debbie Reynolds. Genomineerd voor twee Oscars.

The Wizard of Oz

Wanneer een buurvrouw Dorothy's hond Toto probeert in te laten slapen, neemt ze hem mee en rent ze weg. Ze worden echter opgepakt door een tornado die hen meeneemt naar het magische land van Oz. Ze begint naar de stad Oz te reizen, waar een grote tovenaar woont. Onderweg ontmoet ze een vogelverschrikker die hersenen nodig heeft, een blikkenman die een hart wil, en een bange leeuw die moed nodig heeft. Ze hopen allemaal dat de Tovenaar van Oz hen zal helpen.

Musical (1939) van Victor Fleming met Judy Garland, Frank Morgan en Ray Bolger. Genomineerd voor zes Oscars, waarvan het er twee won.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top