Little Women, een kostuumdrama met pit

Films | Fans van kostuumdrama’s kunnen binnenkort hun hart ophalen, want vanaf 1 juli is Little Women te zien bij Proximus Pickx. De verfilming van het boek uit de 19de eeuw volgt het verhaal van vier zussen die hun plek zoeken in de maatschappij.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het is 1860, in de staat Massachusetts en de Amerikaanse Burgeroorlog is volop aan de gang. Dat is het kader waarin het verhaal van de vier zussen Jo, Meg, Amy en Beth zich ontplooit. Terwijl hun vader vecht aan het front dromen de vier jonge vrouwen van het kunstenaarschap. Met talenten als schrijven, acteren, muziek maken en schilderen, lijkt dat geen probleem. Was het niet dat de maatschappij waarin de zussen opgroeien geen oog heeft voor die talenten. Er wordt van vrouwen enkel verwacht dat ze trouwen, kinderen krijgen en het huishouden doen. Dat ligt niet in de aard van het viertal.
 
De film vertaalt de gelijknamige roman uit 1868, van de Amerikaanse schrijfster Louisa May Alcott, naar het witte doek. Het boek is geïnspireerd op het leven van de schrijfster en haar drie zussen. Het is dan ook geen toeval dat Jo March, één van de zussen, schrijfster wil worden en zich vrijvecht om haar droom achterna te gaan in New York City. De openingsscène maakt je echter snel duidelijk dat Jo een plek probeert te vinden in een louter mannelijke wereld. Ze wordt geconfronteerd met machtsverhoudingen, kleineringen en te kleine lonen. 
 
Generaties zijn opgegroeid met deze klassieke Amerikaanse roman, die in totaal al vijf keer verfilmd werd. Ook regisseur en scenariste Greta Gerwig werd verliefd op het verhaal en besloot om het in 2019 opnieuw tot leven te brengen. De hoofdrollen zijn weggelegd voor onder meer Saoirse Ronan, Emma Watson en Timothée Chalamet. Het verhaal legt bloot hoe moeilijk het was om als vrouw door te breken en je dromen na te jagen, maar Gerwig laat zien dat dat nu nog steeds het geval is en laat de problematiek dan ook stevig doorklinken in onze tijd.  

'Little Women' is vanaf 1 juli beschikbaar in de Op Aanvraag-catalogus van Proximus Pickx. Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top