Fast and Furious: van bescheiden concept naar twintig jaar aan de top

Films | In 2001 kwam de eerste film ’The Fast and The Furious’ uit. Een film die enorm populair werd in de wereld van de ‘autotuning’. Op dat moment was het ‘uitbouwen’ van auto’s enorm populair en kende het daarin zijn piek. Het was ook de echte start van de acteercarrière van Vin Diesel en Paul Walker, die plots de nieuwe helden van Hollywood werden. Vanavond kan je om 20u30 ‘Furious 7’ bekijken op Q2. Proximus Pickx brengt alvast een relaas van de franchise die al bijna twintig jaar enorm succesvol is.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Amper twee jaar na de eerste film was er '2 Fast 2 Furious'. De blitse uitgebouwde wagens waren nog altijd de rode draad, maar er kwam toch al een andere verhaallijn. In de eerste film bleven de makers nog in de wereld van de ‘tuning’, nu werd er ook een drugsverhaal aan toegevoegd. Nadien werd die aandacht meer en meer richting die kant verlegd. De prachtige wagens zijn in elke film terug te vinden, maar het werd allemaal een stuk spectaculairder inzake actiescènes.

Zo werd het potentiële publiek uitgebreid en zeker dankzij de komst van een karrevracht aan acteurs. Auto’s, spierbundels, mooie vrouwen, enorm spectaculaire actiescènes: het werkte. De liefhebbers van auto’s vonden het wel wat jammer, maar de kassa geraakte alleen maar gevulder. Eén film zullen we allen graag vergeten: ‘The Fast and the Furious: Tokyo Drift’. Daar werd de verkeerde weg genomen, maar met ‘Fast & Furious’ en ‘Fast Five’ gingen ze weer de goede richting uit.

Spierbundels, mooie vrouwen, familie en actie

In 'Fast Five’ maakt spierbundel Dwayne Johnson zijn intrede als agent Luke Hobbs. Plots is Domenic Torretto, gespeeld door Diesel, niet meer de grootste spierbundel. Dat geeft nog een extra dimensie aan de films, want er komt nog meer afwisseling in het succesverhaal: de slechterik schakelt over naar de ‘goede’ kant en dat gecombineerd met een vleugje humor. Dat zorgt ervoor dat deze franchise enorm succesvol blijft.

Daarnaast trekt de film ook aan vanwege het familiale karakter, dé rode draad doorheen alle films. Een warme groep mensen rondom je hebben en op wie je altijd kan rekenen, het is anno 2020 de echte betekenis van ‘family’. Het gaat zoveel verder dan je gezin of je bloedverwanten. De cast krijgt ook vernieuwing met nog een grote naam. In 2013 kom ‘Fast & Furious 6’ uit en Jason Statham maakt op het einde zijn entree. Het publiek wordt enorm enthousiast, maar dan volgt er een schok doorheen de filmwereld.

Overlijden van Paul Walker

Tijdens de opnames van ‘Fast and Furious 7’ komt de immens populaire steracteur Paul Walker in zijn vrije tijd om het leven tijdens een auto-ongeluk. De hele filmwereld is in rouw. De zevende film werd zo een eerbetoon aan de overleden acteur en met een wereldwijde opbrengst van bijna 1,5 miljard euro staat deze zevende film van de franchise in de top tien van films die het meest opbrachten. Volgens Forbes brachten alle films samen al 4,5 miljard euro op. Van een succes gesproken.

Het pakkende eerbetoon werd dus een enorm succes en met ’The Fate of the Furious’ – met Charlize Theron die de cast kwam vervoegen - kwam in 2017 tot op heden de laatste film uit. De fans mogen alvast uitkijken naar nog meer films, want in 2021 komt ‘F9’ – weliswaar zonder Hobbs - uit en er komt ook een tiende film. Niet slecht voor een film die begon als een verhaal over wat uitgebouwde auto’s.

Op Netflix kan u ‘The Fast and the Furious’, ‘2 Fast 2 Furious’, ‘The Fast and the Furious: Tokyo Drift’ , ‘Fast & Furious’, ‘Fast Five’, ‘Fast and Furious 6’ en ‘Fast and Furious 7’ alvast herbekijken.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top