Jim Carrey stole the show: de vijf grootste kassuccessen van de raskomiek

Films | Vrijdag zendt VIER de komedieklassieker 'Bruce Almighty' uit, waarin een pretentieuze tv-verslaggever goddelijke krachten toebedeeld krijgt van God Hemzelve. De kaskraker dankte zijn succes grotendeels aan de glansrol van Jim Carrey. De acteur staat wel vaker garant voor een stormloop op de bioscopen. Een overzicht van de meest succesvolle films met Carrey in een hoofdrol.

Door Pickx

Deel dit nieuws

5. A Christmas Carol (2009): 285 miljoen euro

Deze animatieversie van Charles Dickens' klassieker was een voltreffer aan de filmkassa's. Carrey kroop via de filmtechniek van motion capture in de huid van Ebeneezer Scrooge, en was de geknipte man voor de rol. In de betoverende Disney-kerstfilm zette Carrey een verzuurde, egoïstische grijsaard neer die walgt van het hele kerstgebeuren.

4. Batman Forever (1995): 296 miljoen euro

'Batman Forever' was het derde deel in de Batman-serie van Warner Bros. De superheldenfilm, geregisseerd door Joel Schumacher en geproducet door Tim Burton, verscheen in 1995 en voerde Carrey op als de boosaardige antagonist Riddler. Val Kilmer schitterde in de andere hoofdrol van Batman. De rest van de cast bestond uit onder meer Tommy Lee Jones als Two-Face en Nicole Kidman als Dr. Chase Meridian. De film die baadde in een donkere, dystopische atmosfeer kreeg matige kritieken, maar was desondanks een bioscoophit.
 

3. Dr. Seuss’ How the Grinch Stole Christmas (2000): 303 miljoen euro
 
Deze kerstfilm, geïnspireerd op het gelijknamige boek uit 1957, werd gedragen door Jim Carrey in de hoofdrol van de Grinch, een humanoïde wezen dat afgezonderd op een berg leeft. In de fantasiewereld van de film is het moraal van het verhaal: kerst is te platcommercieel geworden en moet weer rond authentieke waarden als menslievendheid, generositeit, gezelligheid en warmte draaien. De film stond vier weken lang aan de top van box office in de VS en is de op één na meest winstgevende kerstfilm ooit - achter 'Home Alone'.
 

2. The Mask (1994): 309 miljoen euro

Een van de grootste komedieklassiekers van de afgelopen eeuw, met een Jim Carrey op de piek van zijn carrière. Zijn onnavolgbare gevoel voor humor tilde deze slapstick fantasy-film, geregisseerd door Chuck Russell, naar een hoger niveau. Carrey surfte nog op het succes van 'Ace Ventura: Pet Detective' eerder datzelfde jaar, en trok alleen al daardoor kijklustigen naar de zalen. Zijn prestatie als Stanley Ipkiss, een kleurloos figuur die een mysterieus masker vindt en in een onstuimig, flamboyant alter ego met een serieuze hoek af verandert telkens hij het masker draagt, bezorgde Carrey een Golden Globe-nominatie.

1. Bruce Almighty (2003): 425 miljoen euro
 
Nog zo'n klassieker die Carreys carrière gekleurd heeft: deze komedie uit 2003, onder regie van Tom Shadyac, die eerder de Carrey-hits 'Ace Ventura: Pet Detective' en 'Liar Liar' vervaardigde. Deze film over Bruce Nolan, een eeuwige pechvogel die voor één week de goddelijke krachten van de Heer, gespeeld door wie anders dan Morgan Freeman, mag lenen, sloeg in als een bom aan de wereldwijde box office. Een eervolle vermelding voor de bijrollen van Jennifer Aniston en Steve Carrell is op zijn plaats, maar het was toch vooral Carrey die heerste met een onweerstaanbare onemanshow.
 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top