Robot en mens: vijf films die zeker de moeite waard zijn

Films | Vanavond kan je om 22u30 op VTM 'I Robot' bekijken, met Will Smith in een hoofdrol. Robots zijn ingeburgerd in de maatschappij als werkkrachten, maar plots gaat alles mis. Het is zeker niet de eerste keer dat robots de rode draad vormen in een film. Wij pikten er vijf uit.

Door Pickx

Deel dit nieuws

RoboCop

RoboCop was in de jaren '80 en '90 een enorme hit. Politieagent Alex Murphy wordt tijdens een interventie vermoord, maar via het bedrijf OCP keert hij terug als robot: RoboCop. Hij wordt geprogrammeerd en is een ‘superagent’, maar gaandeweg krijgt hij meer en meer herinneringen terug over zijn verleden. Robocop mocht van 1987 tot 1993 drie keer de misdaad bestrijden en in 2014 keerde hij nog eens terug. Matthias Schoenaerts bedankte toen voor die rol, Joel Kinnaman hapte wel. De film werd echter geen succes.

The Terminator

Als je het over robots en films in één zin hebt, dan kan het bijna niet anders dat 'Terminator' wordt genoemd, met Arnold Schwarzenegger in de hoofdrol. In de verre toekomst komt het tot een oorlog tussen mens en machine en de machines sturen 'The Terminator’ terug in de tijd om Sarah Conner te vermoorden. Haar zoon wordt in de toekomst immers de grote leider van de menselijke verzetstrijders. De mensen sturen dan weer Kyle Reese terug in de tijd om Sarah te beschermen.

Na de eerste 'Terminator' volgden er met 'Terminator 2: Judgement Day', 'Terminator 3:Rise of the Machines', 'Terminator: The Sarah Connor Chronicles',’ 'Terminator Genisys' en 'Terminator: Dark Rate' nog heel wat vervolgfilms.

Transformers

In 2007 kwam de eerste film uit en het zorgde voor de eerste kennismaking met Megan Fox en Shia LaBeouf als hoofdrolspeler. De film was een groot succes met de strijd tussen de Autobots en de Decepticons. De twee leefden in het verleden samen op de planeet Cybetron, maar die werd verwoest door de oorlog tussen de twee. Megatron, de leider van de Decepticons die crashte op Aarde, wordt daar weer tot leven gewekt en ze zoeken de AllSpark, een grote kubus van energie die mechanisch leven kan maken.

De Autobots, die net als de Decepticons in auto’s en andere machines kunnen transformeren en Optimus Prime als leider hebben, helpen de mensheid in de strijd om de AllSpark uit de handen van de Decepticons te houden. De film werd een enorm succes en kende met 'Revenge of the Fallen', 'Dark of the Moon', 'Age of Extincion' (te bekijken op Netflix) en 'The Last Knight' nog vier vervolgfilms. In die laatste twee films nam Mark Wahlberg de honneurs waar als hoofdrolspeler.

WALL-E

Een heel ander genre dan bovenstaande films. Deze animatiefilm van Disney vertelt het verhaal van WALL-E, een robot die in het jaar 2815 alleen op de planeet Aarde zit. De mensheid heeft de planeet verlaten vanwege de vervuiling en WALL-E staat in voor de schoonmaak.

De eenzaamheid speelt de arme robot parten, maar dan komt robot EVE naar de Aarde om te onderzoeken of er weer leven mogelijk is. De film kreeg veel lof en is een echte familiefilm waar liefde en vriendschap centraal staan. Een ideale film om samen met de kids te bekijken.

A.I. Artificial Intelligence

Nog een film waar geweld niet centraal staat, maar wel liefde en een zoektocht naar je plaats in de wereld. De film, die twee Oscar-nominaties kreeg, van Steven Spielberg vertelt het verhaal van een robotjongen, die echte emoties kan beleven zoals een kind en er ook daadwerkelijk uitziet als een kind.

Al is hij wel een robot en hij komt terecht in een gezin. Daar loopt het echter mis en David (de robotjongen, gespeeld door Haley Joel Osment) zoekt nadien zijn weg in de wereld en dat samen met Gigolo Joe (gespeeld door Jude Law). Een film waar de nodige emoties loskomen.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top