Ontluisterend racisme: deze films stemmen tot nadenken

Films | Na de dood van de Afro-Amerikaan George Floyd bij zijn arrestatie in Minneapolis door politiegeweld is in de hele Verenigde Staten protest uitgebroken tegen racisme. Dat racisme diepgeworteld is in Amerika blijkt ook uit de vele films die over het thema werden gemaakt, al dan niet gebaseerd op waargebeurde feiten. In de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx vind je enkele van deze films die een ontluisterend beeld schetsen van de zwarte geschiedenis in Amerika.

Je vindt onze selectie onder het menu 'It matters'.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Django Unchained

Jackson, Mississippi. Het is de 19de eeuw en slavenhandel is volop aan de gang in Amerika. Twee geliefden, Django en Broomhilda, worden onder deze gruwelijke omstandigheden uit elkaar gedreven en verkocht aan verschillende eigenaren. Terwijl Broomhilda haar nieuwe situatie leefbaar probeert te maken wordt Django ondertussen bevrijd door een eigenaardige premiejager, genaamd Dr. King Schultz. Deze ziet wel potentie in Django en besluit hem onder zijn vleugels te nemen en hem de fijne kneepjes van het vak bij te brengen. Samen gaan ze op zoek naar Broomhilda.

Actiefilm (2012) van Quentin Tarantino met Jamie Foxx, Christoph Waltz en Leonardo DiCaprio. Genomineerd voor vijf Oscars, waarvan het er twee won voor beste scenario en beste acteur in een bijrol.

I Am Not Your Negro

James Baldwin was een Afro-Amerikaans schrijver, geboren in 1924. Hij werd vooral bekend door zijn boek Go Tell it on the Mountain. De meeste van zijn boeken gaan over raciale en seksuele problemen in de Verenigde Staten. In 1987 overlijdt hij terwijl zijn laatste boek nog niet af is. Het gaat over zijn vermoorde vrienden Medgar Evers, Malcolm X en Martin Luther King. De ruwe, onaffe versie van het boek kwam in handen van regisseur Raoul Peck.

Documentaire (2016) van Raoul Peck met de stem van Samuel L. Jackson. Genomineerd voor de Oscar voor beste documentaire.

Hidden Figures

Het verhaal van Katherine Johnson, Dorothy Vaughn en Mary Jackson. Drie briljante Afro-Amerikaanse vrouwen die werken bij NASA. Ze weten belangrijke wiskundige data te leveren om de eerste succesvolle ruimtemissie te realiseren. Deze prestatie zou het vertrouwen van de natie herstellen en zou mensen, ongeacht ras of geslacht, inspireren om groots te dromen.

Drama (2016) van Theodore Melfi met Taraji P. Henson, Octavia Spencer en Janelle Monáe. Gebaseerd op waargebeurde feiten en genomineerd voor drie Oscars, waaronder die voor beste film.

Just Mercy

Bryan Stevenson is een getalenteerde jonge advocaat. Hij vertrekt naar Alabama om daar de meest kwetsbare mensen te verdedigen in de racistisch beladen staat. Een van hen is Walter McMillian, een man die tot de doodstraf is veroordeeld wegens moord. Dit terwijl het bewijs aantoont dat hij onschuldig is.

Drama (2020) van Destin Daniel Cretton met Michael B. Jordan, Jamie Foxx en Brie Larson. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

12 Years a Slave

Noord-Amerika negentiende eeuw. Solomon Northup, een ontwikkelde zwarte man met een talent voor muziek, woont met zijn vrouw en kinderen in Saratoga, New York. Op een dag wordt hij ontvoerd en verkocht als slaaf. Niemand luistert naar Solomon wanneer die beweert een vrij man te zijn. Terwijl hij de gruwelijkheden van het leven als een slaaf moet ondergaan, droomt hij van een terugkeer naar huis.

Drama (2013) van Steve McQueen met Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender en Lupita Nyong'o. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Genomineerd voor negen Oscars, waarvan het er drie won, onder andere voor beste film en beste actrice in een bijrol.

Green Book

De Italiaans-Amerikaanse uitsmijter Tony Lip zit tijdelijk zonder werk als zijn nachtclub een paar maanden dicht gaat. Vervolgens besluit hij als chauffeur rond te rijden voor een uiterst getalenteerde pianist. De twee leven in een totaal andere wereld, maar krijgen geleidelijk aan een band met elkaar.

Komedie (2018) van Peter Farrelly met Viggo Mortensen, Mahershala Ali en Linda Cardellini. Gebaseerd op waargebeurde feiten en winnaar van drie Oscars, onder andere voor beste film en beste acteur in een bijrol.

The Blind Side

De film vertelt het waargebeurde verhaal van Michael Oher, een jonge, dakloze Afro-Amerikaanse jongen. Michael wordt op een avond opgemerkt door Leigh Anne Tuohy en omdat hij geen slaapplaats heeft biedt Leigh Anne hem onderdak aan. Dit zet een serie gebeurtenissen in gang die het leven van zowel Michael als die van de familie Tuohy voorgoed zal veranderen...

Drama (2009) van John Lee Hancock met Sandra Bullock, Quinton Aaron en Tim McGraw. Gebaseerd op waargebeurde feiten. Genomineerd voor twee Oscars, waarvan het er één won voor beste actrice in een hoofdrol.

If Beale Street Could Talk

De jaren 70. De film focust zich op het leven van enkele arme Afro-Amerikanen in Harlem en met name op de negentienjarige zwangere Tish. Zij moet snellen tegen de klok om de onschuld van haar geliefde, Fonny, te bewijzen. Deze zit, in afwachting van de rechtszaak, ten onrechte in de cel en wordt beschuldigd van verkrachting.

Drama (2018) van Barry Jenkins met KiKi Layne, Stephan James en Regina King. Genomineerd voor drie Oscars, waarvan het er één won voor beste actrice in een bijrol.

Selma

Selma vertelt het verhaal van Martin Luther King die een historische strijd aanging om stemrecht te garanderen voor alle mensen. Een gevaarlijke en angstaanjagende campagne met een epische protestmars in Selma (Alabama), die uiteindelijk leidde tot de ondertekening van de Voting Rights Act door president Johnson in 1965.

Drama (2014) van Ava DuVernay met David Oyelowo, Tom Wilkinson en Carmen Ejogo. Gebaseerd op waargebeurde feiten. Genomineerd voor twee Oscars, waarvan het er één won voor beste originele song.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top