Dit zijn de vijf beste afleveringen van Breaking Bad

Series | De veelbekroonde AMC-reeks ‘Breaking Bad’, over een terminale chemieleraar (Bryan Cranston in de rol van zijn leven) die het criminele pad opgaat om zijn gezin financiële zekerheid te kunnen bieden na zijn dood, behoorde tot de indrukwekkendste staaltjes televisie die het voorbije decennium op ons scherm passeerden. Proximus Pickx selecteerde de beste afleveringen die deze grandioze dramareeks in zijn vijf seizoenen voortbracht. Opgelet: spoilers!

Door Pickx

Deel dit nieuws

5. ‘Salud’ – Seizoen 4, aflevering 10
 
De subplot over de bittere concurrentiestrijd met een drugskartel kwam in deze explosieve finale tot een ontknoping. Het stond in de sterren geschreven dat er iets dramatisch op til was toen Jesse en co. naar Mexico trokken om het kartel te ontmoeten, maar weinigen hadden kunnen bevroeden dat het verhaal deze kant zou uitgaan.

4. ‘Felina’ – Seizoen 5, aflevering 16
 
De ‘grande finale’ loste alle verwachtingen in en knoopte de resterende losse eindjes aan elkaar. Hoofd- en subplots bouwden vijf seizoenen en evenveel jaar op naar deze zinderende apotheose, waar alle personages het lot ondergingen dat ze verdienden – de ene al wat grimmiger dan de ander. De conclusie bood op vrijwel alle vragen een antwoord, zonder gerusht of gejaagd aan te voelen, en verraste de kijker en passant met enkele onverwachte momenten

3. ‘Face Off’ – Seizoen 4, aflevering 13
 
Gus’ bloederige doch adembenemende sterfscène behoort zonder twijfel tot de crème de la crème van de televisiegeschiedenis, maar de hele aflevering is een seizoensfinale om duimen en vingers bij af te likken. Ondanks de spanning en strakke zenuwen schuilt er – zoals in de hele reeks overigens – een vleugje comic relief in de episode, hetgeen hem nog smakelijker afkruidt. Zo is het grinniken bij het politieverhoor van Jesse of de meeting van Hector Salamanca met de drugspolitie.

2. ‘Crawl Space’ – Seizoen 4, aflevering 11
 
De zenuwinzinking van Walt aan het einde van deze aflevering behoort tot de hoogtepunten van de reeks, maar ‘Crawl Space’ excelleert vooral om meer subtiele redenen. De geslepen Gustavo Fring blonk de voorbije seizoenen uit in zijn rol van gehaaide zakenman; in deze aflevering wordt onthuld hoe hij zijn drugsimperium naar een ander niveau wil tillen door middel van een geheime medische faciliteit. De nevenplot rond Ted Beneke komt op een tragikomische manier tot een eind. Het ultimatum van Gus en de epische slotminuten jagen rillingen over je rug en verdienen alle lof. Het tempo van 'Breaking Bad' lag niet altijd even hoog, maar deze momenten van pure extase beloonden het geduld van de kijkers.

1. ‘Ozymandias’ – Seizoen 5, aflevering 14
 
Het kroonjuweel van de reeks is deze fabuleuze aflevering waarin de wreedheid die in 'Breaking Bad' schuilt het mooist tot uiting kwam, maar ergens ook bevredigend was. De episode was een onvolprezen masterclass op alle vlakken, maar de klasse die Bryan Cranston in de huid van de ontketende drugsbaron Walter White hier etaleerde was van een buitenaards niveau. Van zijn wanhopige onderhandelingen om het leven van zijn vriend/drugsagent Hank te sparen over zijn tactvolle aanpak om de betrokkenheid van zijn vrouw Skyler in zijn drugshandeltje toe te dekken tot zijn geniale bekentenis tegenover zijn partner in crime Jesse over de dood van diens crush Jane: het zette Cranston op de kaart als één van de beste rasacteurs in Hollywood.

De vijf seizoenen van 'Breaking Bad' zijn beschikbaar op Netflix.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top