Deze biopics brengen hulde aan historische figuren uit de wereldgeschiedenis

Films | Vanavond is op CAZ de grandioze biopic 'Darkest Hour' te zien, met Gary Oldman in de hoofdrol van de weerbarstige staatsman Winston Churchill. Biopics bestaan in alle soorten, maten en gewichten, maar bovenal is het een absolute eer om de levensloop van een figuur die de wereldgeschiedenis mee bepaald heeft, naar het witte doek te vertalen. Volgende vijf films zijn daar met de grootste onderscheiding in geslaagd, want het zijn net als 'Darkest Hour' stuk voor stuk cinematografische pareltjes.

Door Pickx

Deel dit nieuws

The King’s Speech (2010)
 
Prins Albert (glansrol van Colin Firth) moet in 1936 de troon bestijgen als koning George VI van het Verenigd Koninkrijk, maar er is één majeur probleem: hij stottert, en dat maakt geen zelfzekere indruk als leider van een wereldrijk. Zijn echtgenote Elizabeth neemt ene Lionel Logue onder de arm, een Australische acteur en spraaktherapeut, om zijn gestotter onder controle te krijgen. De twee ontwikkelen een unieke vriendschapsband. De biopic werd geprezen omdat hij de gevoelige, kwetsbare kant van een machtige monarch toont, die kampt met onzekerheden over menselijke tekortkomingen.

Selma (2014)
 
Selma vertelt het verhaal van de historische burgerrechtenactivist Dr. Martin Luther King, die het zwarte bewustzijn in de Verenigde Staten aanwakkerde en vreedzaam vocht voor meer rechten voor de zwarte bevolking. Zijn gevaarlijke campagne, waarbij hij meermaals ontsnapte aan moord op zijn persoon, mondde uit in een iconische mars van Selma naar Montgomery, Alabama, en leidde tot de handtekening van president Johnson onder de Voting Rights Act van 1965, die de zwarte Amerikaanse bevolking stemrecht gaf. Dit biodrama serveert geweldige acteerprestaties, uitmuntend camerawerk en enkele krachtige momenten, afgewisseld met bij vlagen prekerige dialogen vol pathetiek en enkele tempodipjes.

A Beautiful Mind (2001)
 
De wiskundeknobbel John Nash (Russell Crowe) deed vroeg in zijn carrière al een wonderbaarlijke ontdekking, waardoor hij de internationale roem binnen handbereik had. Maar de innemende en arrogante Nash leerde eerst op een pijnlijke manier zichzelf en zijn eigen gebreken kennen. Na enkele jaren ploeteren en worstelen met zichzelf, overwon hij zijn demonen en kreeg hij eindelijk – in de herfst van zijn leven – de erkenning die hij verdiende in de vorm van een Nobelprijs. Deze biopic won vier Oscars: die voor beste film, beste regie, beste bewerkte scenario en beste actrice in een bijrol (Jennifer Connelly).

Lincoln (2012)
 
Wanneer de Amerikaanse Burgeroorlog in 1965 op zijn laatste benen loopt, wil de Amerikaanse president Abraham Lincoln (Daniel Day-Lewis) zijn historisch grondwettelijk amendement dat slavernij voorgoed uit de Verenigde Staten zou bannen, doordrukken. Zijn missie wordt een race tegen de tijd, want er kon elk moment een vredesbestand uit de bus vallen en als de zuidelijke staten in dat geval opnieuw in de unie zouden treden, zouden zij het wetsvoorstel ongetwijfeld boycotten. Lincoln moest koste wat het kost voldoende stemmen rapen bij het weerbarstige Congres voordat de vrede gesloten werd. Deze biopic versierde 12 Oscarnominaties en verzilverde die voor beste productiedesign en beste acteur voor Daniel Day-Lewis.

Malcolm X (1992)
 
Deze film zoomt in op de levensloop van de legendarische Malcolm X, de Afro-Amerikaanse volksleider. Zijn vader, een minister die het baptisme aanhing, werd omgebracht door de racistische Ku Klux Klan. Malcolm, geboren als Malcolm Little, ontpopte zich tot crimineel en ontdekte achter tralies de ‘Nation of Islam’-schrijfsels van Elijah Muhammad. Eenmaal vrij predikt hij zijn nieuwe inzichten en trekt op pelgrimstocht naar Mekka, waar hij zich bekeert tot de islam, soenniet wordt en zijn naam verandert naar El-Hajj Malik Al-Shabazz. Hij werd vermoord op 21 februari 1965 en stierf als een moslimmartelaar. De film, met Denzel Washington in een glansrol, werd genomineerd voor twee Oscars.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top