The Thin Red Line: Dit zijn de beste 5 oorlogsklassiekers

Films | Vanavond zendt CAZ om 20.40 uur de oorlogsfilm ‘The Thin Red Line’ uit. Deze film met Sean Penn, Jim Caviezel, Nick Nolte, Elias Koteas en Ben Chaplin won een Gouden Beer en wordt door regisseur Martin Scorsese als één van zijn favoriete films van de jaren 90 genoemd. Een ideale gelegenheid om terug te blikken op enkele van de beste oorlogsklassiekers ooit.

Door Pickx

Deel dit nieuws

‘The Thin Red Line’ wordt door velen geroemd omdat de kijker meegetrokken wordt in de complete waanzin van de oorlog. Luitenant Gordon Tall (vertolkt door Nick Nolte) jaagt een peloton jonge soldaten in de Tweede Wereldoorlog als kanonnenvoer een heuvel op. Ze moeten koste wat kost het door Japanners bezette eiland Guadalcanal in de Stille Oceaan veroveren. De camera schuwt geen menselijke ellende maar laat dit niet op de typische bloederige, dramatische manier zien.

The Longest Day

Deze zwart-witfilm uit 1962 over de eerste 24 uur van de invasie van Normandie tijdens de Tweede Wereldoorlog is in meerdere opzichten uniek. Er is de indrukwekkende lijst van beroemdheden in de internationale cast. We zien onder meer John Wayne, Richard Burton, Henry Fonda, Paul Anka en zelfs een debuterende Sean Connery als een klungelige Britse soldaat. Achter de schermen stond een internationale ploeg adviseurs borg voor de historische nauwkeurigheid van de film. Sommigen hebben zelf nog meegevochten tijdens de invasie van Normandië. De scène waar een Duitse soldaat in zijn kustbunker panikeert als hij de gigantische oorlogsvloot van de geallieerden aan de horizon ziet opduiken, is onvergetelijk.

Das Boot

Eigenlijk zou je ‘Das Boot’ moeten rekenen tot het nichegenre van duikbootfilms, maar dat zou onrecht doen aan de anti-oorlogsboodschap die deze Duitse filmklassieker uit 1981 overduidelijk uitdraagt. Dankzij het sublieme camerawerk van Jost Vacano ervaar je als kijker hoe benauwd het leven op een oorlogsduikboot tijdens de Tweede Wereldoorlog is. Dankzij zijn zelfgebouwde Arriflex-camera met gyroscopen kon de kijker genieten van stabiele beelden en tegelijk de hoofdrolspelers op de voet volgen. Wie de kans krijgt om de director’s cut van deze film te zien, wordt beloond met een hogere geluidskwaliteit van de donkere filmmuziek van Klaus Doldinger en een uitgebreidere karakterzetting van de hoofdpersonages. Vooral het acteerwerk van een doorslaande duikbootmachinist Johann, vertolkt door de Oostenrijkse Erwin Leder, is een lust voor het oog.

Full Metal Jacket

Regisseur Stanley Kubrick spaarde moeite noch kosten om zijn Vietnam-epos ‘Full Metal Jacket’ uit 1987 tot in de puntjes uit te werken. Hij kreeg geen medewerking van het Amerikaanse leger, dus liet hij in Groot-Brittannië een leegstaande gasfabriek in Londen en een legerkamp ombouwen tot Vietnam aan de Theems, inclusief Amerikaanse legerbasis. Nog een leuk weetje: Kubrick had de grootste moeite om Amerikaanse legertanks te vinden. Een niet nader genoemde Belgische kolonel, die een groot fan was van zijn werk, leende hem vier M41-tanks. Zo kon Kubrick de productie van deze Oscargenomineerde prent voortzetten.

Saving Private Ryan

In ‘Saving Private Ryan’ moet een groep Amerikaanse soldaten tijdens de invasie van Normandië één van hun kameraden redden achter de vijandelijke frontlijn. Regisseur Steven Spielberg levert met de indrukwekkende beginscène, een 27-minuten durende reconstructie van de landingen op de stranden van Normandië, overtuigend zijn visitekaartje af. De kijker ziet de gebeurtenissen ontvouwen vanuit het perspectief van de nerveuze kapitein John Miller (Tom Hanks) die het strand onder een hevige bommenregen bestormt. De casting van ervaren acteurs als Tom Hanks, Adam Goldberg en Tom Sizemore maakt het plaatje af.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top