On this day: RSC Anderlecht wordt boven de doopvont gehouden

Sport | Dag op dag 112 jaar geleden werd Sporting Club Anderlecht opgericht. De Brusselse club zou uitgroeien tot de vaandeldrager van het Belgische voetbal en naast successen in eigen land eind jaren 70, begin jaren 80 ook Europa veroveren.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De oprichting van RSC Anderlecht leest als een leuke anekdote. Nadat de buren van Léopold Football Club het Engelse Queens Park Rangers er hebben opgelegd, steken enkele 'jaloerse' voetballiefhebbers uit Anderlecht in café Concordia de koppen bij elkaar en ziet Sporting Club Anderlecht op 27 mei 1908 het levenslicht. De eerste wedstrijd tegen een selectie van het instituut Saint-Georges wordt met 11-8 gewonnen, waarna toenmalig secretaris Michel Hames ervoor opteert om paars-wit bij de UBSSA, de voorloper van de KBVB, in te schrijven.

De club krijgt het stammnummer 35 toegekend en werkt zijn wedstrijden af in een paars-witte tenue. Dat waren namelijk de kleuren van de bloemen aan de koets van Koningin Elisabeth, die op het moment van de oprichting een bezoekje aan de gemeente bracht. In het begin van zijn bestaan houdt Anderlecht zich op in de lagere regionen van het Belgische voetbal. In 1921 dwingt het voor het eerst de promotie naar de hoogste afdeling af, maar daarna volgen de degradaties en promoties elkaar in ijltempo op. Het is pas in 1934-1935 dat Les Mauves definitief de poort naar de hoogste afdeling openbeuken.

Europese successen eind jaren 70, begin jaren 80

Nu het statuut van liftploeg definitief naar de prullenmand is verwezen, begint Anderlecht aan zijn gestage opmars in het Belgische voetbal, dat toen gedomineerd wordt door de rivalen uit Union en Daring Club de Bruxelles. Paars-wit pakt in 1942 echter uit met een recordtransfer en plukt Jef Mermans voor een recordbedrag van 100.000 Belgische frank weg bij Tubantia Borgerhout. De Bombardier zou uitgroeien tot een van de clubiconen en bezorgt de club in 1946-1947 de eerste van zijn 34 landstitels.

Nadat Anderlecht is uitgegroeid tot sant in eigen land, besluit oud-speler en Belle-Vue-eigenaar Constant Vanden Stock van 'zijn' Anderlecht een Europese topper te maken. Met spelers als Rob Rensenbrink, Arie Haan en Franky Vercauteren behaalt RSCA tussen 1976 en 1983 5 Europese trofeeën en maakt het definitief naam en faam in Europa. Onder meer het Bayern München van Franz Beckenbauer en het Liverpool dat in 1978 Club Brugge van de Europacup I-zege hield, gaan voor de bijl.

Eind jaren 80 - begin jaren 90 moet Anderlecht echter door verschillende schandalen in het Belgische voetbal downsizen en moet het de Europese topploegen, op enkele uitzonderingen na, definitief laten gaan. In de eigen competitie volgen de successen elkaar echter in sneltempo op. Uitblinkers als Marc Degryse, Luc Nilis en Pär Zetterberg laten het Astridpark kirren van plezier.

(Nog) geen Couckenbak

Onder nieuwbakken voorzitter Roger Vanden Stock ziet Anderlecht, wegens een nieuw omkoopschandaal, in eerste instantie zwarte sneeuw. Maar wanneer Aimé Antheunis de teugels van de ploeg overneemt, neemt Anderlecht haar plaats helemaal bovenaan opnieuw in. In het seizoen 2000-2001 verbluft paars-wit zelfs opnieuw Europa door in de voorrondes van de Champions League FC Porto uit te schakelen en daarna ook de maat te nemen van Manchester United, PSV en Dinamo Kiev. In de tweede ronde voegen Jan Koller, Tomas Radzinksi en Walter Baseggio en co daar nog overwinningen tegen Real Madrid en Lazio Roma aan toe, maar volgt toch de logische uitschakeling.

De paars-witte jeugdwerking blijft bovendien sterke jeugdproducten afleveren. Vincent Kompany, Anthony Vanden Borre, Romelu Lukaku en co moeten namelijk alsmaar vaker de trots uit de hoofdstad successen bezorgen. Wanneer bekend raakt dat de flamboyante voorzitter van Oostende Marc Coucke het instituut zal overnemen, staat Anderlecht voor een stijlbreuk. Coucke gaat met de bezem door de interne werking, maar kent voorlopig weinig succes op het Lotto Park. Na een ontgoochelende 6de plaats in 2019, volgt in 2020 een rampseizoen dat door de coronacrisis eindigt op de 8ste plaats. Van Couckenbak lijkt dus nog lang geen sprake. Daar kan ook de terugkeer van verloren zoon Vincent Kompany voorlopig weining aan veranderen.

Fan van onze reeks? Lees dan ook het relaas van de onwaarschijnlijke comeback van Liverpool in de Champions League-finale van 2005 tegen AC Milaan

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top