Waarom je X-Men en The Avengers nooit samen aan het werk zult zien op een scherm

Films | The X-Men en The Avengers kun je wel in hetzelfde magazine aantreffen, maar zul je nooit samen op een scherm zien. Spider-Man mag enkel met Captain America optrekken mits uitdrukkelijke toestemming van Sony. Je merkt: de superheldenwereld is een hermetisch afgesloten bubbel vol strikte codes, afspraken tussen rechtenhouders en regelneverij. Wij zetten de meest merkwaardige gevolgen van dat juridische web op een rijtje.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In de Marvel-blockbuster ‘Captain America: Civil War’ uit 2016 maakten Iron Man, Black Widow en Ant-Man hun opwachting, tegelijk met een jonge snaak wiens superkracht hem in staat stelt om zich aan turbosnelheid voort te bewegen, genaamd Quicksilver. In ‘X-Men: Apocalypse’ loopt eveneens een frisgewassen jongeman rond die aan een rotvaart superheldenklusjes opknapt, genaamd… Quicksilver. Toeval? Think again.
 
Hoewel ze door twee verschillende acteurs vertolkt worden – Evan Peter in X-Men en Aaron Taylor-Johnson in Captain America – zijn de personages één en dezelfde figuur, eigendom van Marvel Comics. En daarin ligt een intrigerende kronkel der Hollywoodiaanse regelneverij: hoewel The Avengers (Captain America, Iron Man, The Hulk, etc.) en The X-Men (Cyclops, Storm, Wolverine) op papier, meer bepaald in de comics, al ruim een halve eeuw in hetzelfde universum leven, stipuleert het web van licenties en rechten dat ze nooit samen in dezelfde film of serie mogen verschijnen.

Superheld = kassa kassa

Over webben gesproken: als je ‘Civil War’ gezien hebt, weet je dat een andere Marvel-veteraan, Spider-Man, een acte de présence geeft in de film. Waarom? Wel, enkele decennia geleden was het heel gebruikelijk dat superhelden in comic books, het oorspronkelijke medium waarop de superhelden hun avonturen beleefden, opdoken in elkaars leefwereld. Spider-Man woonde per slot van rekening in hetzelfde New York als Daredevil en The Avengers
 
Op het punt dat de superhelden hun entree op het witte doek maakten aan het begin van deze eeuw, waren die werelden door juridische omstandigheden van elkaar gescheiden. Enkele jaren eerder had het noodlijdende Marvel namelijk het bankroet uitgeroepen om zichzelf te beschermen tegen schuldeisers, waardoor veel van hun eigendommen en licenties verkocht werden aan andere studio’s. Zo kreeg Fox onder meer The X-Men – één van Marvels meest lucratieve franchises – en Fantastic Four in handen. Spider-Man verhuisde dan weer naar Sony. Toen al die superhelden hun opwachting op het witte doek maakten, waren de rechten reeds versnipperd en verdeeld over diverse houders en wou niemand zijn cash cow nog afstaan. 
 
Superhelden staan immers garant voor kassucces, bewijst de lijst van meest winstgevende films aller tijden. In de top 20 prijken maar liefst zeven superheldenfilms, met ‘Avengers: Endgame’ helemaal bovenaan. Wie een superheld in huis haalt, heeft goud in handen.

Gratis te leen: Spider-Man

In 2016 konden fans zich optrekken aan de hoopgevende verschijning van Spider-Man in ‘Civil War’. De rivaliserende filmstudio’s van Marvel en Sony bereikten een deal over het personage: hij mocht gratis “gehuurd” worden. De reden: een win-win voor beide partijen. Marvel scoorde bij zijn achterban en Sony kon het grote publiek alvast warm maken voor de grote rentree van zijn personage een jaar later in diens solofilm 'Spider-Man: Homecoming'.

Aan die samenwerking kwam vorig jaar echter een einde: Spider-Man mocht voortaan niet meer verschijnen in het Marvel-universum, waar hij juist werd neergezet als de opvolger van Iron Man binnen The Avengers. Een ramp voor die verhaallijn. Recent zouden Disney, de moedermaatschappij van Marvel, en Sony alsnog tot een overeenkomst zijn gekomen voor een derde solofilm in 2021.
 
Waarmee we tot slot terugkomen op het verhaal van de twee Quicksilvers. Hoe slagen zij erin om in twee films tegelijk te verschijnen? Omdat Quicksilver door de jaren heen zowel aan de zijde van The X-Men als The Avengers verschenen is in de strips, waardoor de rechten op het personage gelijk verdeeld zijn, meer bepaald over 20th Century Fox en Marvel Studios. Onze pijlsnelle superheld heeft dus twee baasjes, die hem los van elkaar eender wanneer mogen laten opdraven in hun films.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top