Social distancing en 'blijf in uw kot': deze films en series tonen hoe het moet
Door Pickx
Deel dit nieuws
Roy Andersson: About Endlessness
Andersson won de Gouden Leeuw voor zijn vorige langspeler 'A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence' en met zijn nieuwe film 'About Endlessness' doet hij opnieuw een gooi naar de hoofdprijs in Venetië. The Guardian noemt het een "bitterzoete film over vervreemding". En die vervreemding is typisch voor Roy Andersson. Zijn films bestaan uit 'vignetten' waarvoor de regisseur in zijn eigen studio met eindeloze precisie de decors laat bouwen, zelfs als het om buitenscènes gaat. Daardoor krijgt zijn werk iets surrealistisch. Daarnaast houden de personages niet alleen fysiek, maar vaak ook psychisch afstand van elkaar.
About Endlessness van Roy Andersson is momenteel te bekijken in de online bisocoop van Lumière, en binnenkort beschikbaar in de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx.
Spike Jonze: Her
Ze heet Samantha. En ze wordt de beste vriendin die hij ooit heeft gehad. Ze is intelligent en origineel. Grappig en begrijpend. Doortastend en bescheiden tegelijkertijd. Ze weet altijd precies wat hij wil, en in een mum van tijd heeft ze orde gebracht in zijn eenzame en rommelige vrijgezellenbestaan. Hun vriendschap gaat steeds verder door alle input en ervaringen die Theodore en Samantha met elkaar delen, tot ze zelfs op elkaar verliefd worden. Met deze romantische komedie won Spike Jonze (Being John Malkovich) zowel een Oscar als een Golden Globe voor het door hem geschreven scenario.
Wim Wenders: Paris, Texas
Na jarenlange afwezigheid wordt een verwarde Travis (magistraal neergezet door karakterkop Harry Dean Stanton) in de woestijn teruggevonden. Zijn broer Walt neemt hem mee naar huis, waar hij zijn zoontje Hunter, die ondertussen 7 is, ontmoet. Terwijl de twee voorzichtig een vriendschap opbouwen, gaan ze op zoek naar Jane, Travis' ex-vrouw (Nastassja Kinski).
Ze gaan langs de benzinestations, motels en stadjes die de snelweg omzomen. Travis en Hunter zijn vastbesloten om hun deel van het geluk terug te vinden. Het wordt een wanhopige zoektocht in een desolaat Amerika. Met beklijvende landschapsbeelden, spaarzame dialogen en Ry Cooders uitmuntende score, maakte Wim Wenders een van de meest archetypische films van de jaren 80. Deze melancholische roadmovie met zijn rustige cinematografie kaapte destijds o.a. een BAFTA en de Gouden Palm weg.
Alfonso Cuarón: Gravity
Dr. Ryan Stone (Bullock) en veteraan-luitenant Matt Kowalski (Clooney) worden in deze claustrofobische ruimtethriller voorgesteld in een sublieme ononderbroken scène van wel vijftien minuten. Ze zijn twee astronauten die in opdracht van de NASA reparaties uitvoeren aan de Hubble-telescoop. Terwijl hij de grapjas uithangt en zij zich probeert te focussen, botst en buitelt de camera gewichtloos rond terwijl de aarde levensgroot aan de hemel opdoemt. Maar na een botsing met ruimteafval, fluiten de brokstukken als kogels rond hun oren en voor ze het goed en wel beseffen zijn ze op drift geslagen in de ruimte - op zoek naar elkaar, naar zuurstof en radiocontact met de aarde. Zo wordt 'Gravity' een angstaanjagende survivalthriller in outer space en een rauw-realistisch drama waarmee Cuarón adembenemende ruimtebeelden afwisselt met claustrofobische intimiteit. De film was goed voor maar liefst zeven Oscars op tien nominaties, waaronder die voor beste regisseur. Sandra Bullock kon haar nominatie voor beste actrice niet verzilveren.
Lees ook:
De beste films die zich afspelen in de ruimte
10 legendarische filmrollen bedoeld voor iemand anders
Stanley Kubrik: The Shining
'The Shining' van Stanley Kubrick, naar een roman van van Stephen King, is intussen een klassieker. Jack Nicholson is meesterlijk als Jack Torrance, een schrijver met een writersblock. Als hem een baan als concièrge van een afgelegen hotel wordt aangeboden, ziet hij dat als de ideale kans om inspiratie op te doen en zijn boek af te maken, in het gezelschap van zijn zoon en vrouw.
Het lugubere verhaal over de vorige concièrge die waanzinnig is geworden en vervolgens op gruwelijke wijze zijn gezin heeft uitgemoord, laat Jack koud. Zijn zoontje Danny heeft echter een vreemd voorgevoel. Tony, de stem die in de jongen huist, raadt hem het verblijf in het prestigieuze Overlook Hotel in de bergen van Colorado ten stelligste af. Tony blijkt een punt te hebben. Wat volgt is een huiveringwekkende prent waarbij Kubrick de spanning meesterlijk opdrijft met behulp van angstaanjagende camerabewegingen door het spookhuis-achtige hotel en het doolhof in de tuin. Naast de originele muziek van Wendy Carlos en
Rachel Elkind maakte Kubrick voor de soundtrack ook gebruik van reeds bestaande hedendaagse klassieke muziek van Béla Bartók, Gyorgy Ligeti en vooral van de onlangs overleden Poolse componist Krzysztof Penderecki.
Lees ook:
In memoriam Krzysztof Penderecki: veel meer dan een filmcomponist
Yorgos Lanthimos: The Lobster
In een dystopische (toekomst)wereld is het verboden om single te zijn. Singles worden gearresteerd en meegenomen naar 'Het Hotel', waar alle aanwezigen exact 45 dagen de tijd hebben om een geschikte partner te vinden. Lukt dat niet? Dan verander je in een dier naar keuze dat in het bos gedumpt wordt. David (Colin Farrell), een gescheiden en ietwat sullige man, wil in dat geval een kreeft worden, en daar heeft hij zijn eigen bijzondere redenen voor. Maar toch probeert hij de transformatie te voorkomen door onverschillig met een harteloze vrouw te trouwen. Dat mislukt, en David ontvlucht het hotel om zich aan te sluiten bij de rebellen (de 'loners') die zich verzetten tegen de date-dictatuur en die zich in de bossen schuilhouden. Rebellie in de vorm van dierlijk vluchtgedrag, om te voorkomen dat ze - jawel - in dieren veranderen.
In 'The Lobster' belicht Lanthimos onze opvattingen over de romantische liefde, met internetdating - koppelen op basis van interesses - als prangend voorbeeld. Zo is in deze film een snel bloedende neus bijvoorbeeld al genoeg voor twee singles om een perfecte match in elkaar te zien. 'The Lobster' werd de meest originele en zeker de meest surrealistische film in de competitie van het het Filmfestival van Cannes in 2015 genoemd en ging er aan de haal met de Prijs van de jury.
Bekijk ook:
Deze films schetsen geen fraai beeld van de toekomst
Patrick Shen: In Pursuit of Silence
'In Pursuit of Silence' is een contemplatieve film over de betekenis en het effect van (gebrek aan) stilte op de hedendaagse mens. Het is een verrassend muzikale film die je oren doet spitsen en je de tijd geeft om stil te staan bij stilte. We worden voortdurend - al dan niet vrijwillig - omringd door geluid. Stilte wordt meer en meer een zeldzaam goed, of zelfs iets uit vervlogen tijden.
De avant-garde componist John Cage schreef in 1952 het stuk 4'33", waarbij de pianist zijn instrument niet aanraakt en enkel het gekuch of de schuifelende voeten van het publiek en andere omgevingsgeluiden de muziek uitmaken. Het is een van de vele expressies van de impact van de stilte. Maar bestaat de pure stilte? Waarom gaan we ernaar op zoek? Of omgekeerd, waarom lopen we er net van weg?
In een trip rond de wereld verkennen we de geheime aard van de stilte - van de stilte in de afgelegen Amerikaanse wildernis over Japanse zenkloosters naar de hallucinante afwezigheid van stilte in hedendaagse grootsteden, waar geluidshinder ongezond wordt en agressie en stress veroorzaakt. Er is immers geen enkel aspect van het menselijk bestaan waar geluid en zijn tegenhanger stilte geen invloed op hebben.
Céline Sciamma: Portrait de la Jeune Fille en Feu
Tinder was er nog niet anno 1770, maar bemoeizuchtige ouders zijn dan weer van alle tijden. Een Franse gravin heeft een rijke Milanees op het oog voor haar jongste dochter Héloïse. Die is echter niet zo opgezet met haar nakende huwelijk en weigert te poseren voor haar huwelijksportret. Uiteindelijk moet de schilder een hoofdloos portret afleveren, want haar gezicht heeft hij zelfs nooit gezien. Maar moeders in kostuumdrama's zijn meestal nogal geslepen, dus schakelt de gravin Marianne in. De jonge portrettist zal doen alsof ze een gezelschapsdame is en Héloïse heimelijk observeren. Maar haar beschouwende blik verhult een smeulend verlangen. Regisseur Céline Sciamma schildert een hartstochtelijk portret dat net naast de Gouden Palm greep in Cannes, maar desalniettemin niemand onberoerd liet.
Portrait de la Jeune Fille en Feu is vanaf 23 mei beschikbaar in de Movies & Series-catalogus van Proximus Pickx
Kostuumdrama's en historische series bij de vleet
Over al onze favoriete historische drama's en series zouden we een boek kunnen vullen, maar dit zijn alvast enkele toppers waarin social distancing toch wel een belangrijke rol speelt: 'Downton Abbey' (nu te zien op BBC First), 'Poldark' (Netflix), 'Victoria', 'The Crown' (Netflix) en uiteraard alle Jane Austen-verfilmingen (waaronder 'Sense and Sensibility', 'Pride and Prejudice', 'Emma' en 'Sanditon', ook al te zien op BBC First). 'Pride and Prejudice' is verschillende keren verfilmd. De bekendste versie uit 2005, met Keira Knightley en Matthew Macfadyen in de hoofdrol, is momenteel ook te zien op Netflix.
Belijk ook:
Historische actieseries om te zien op Netflix !
Deze films hebben genoeg aan één locatie
Koninklijke series: niet altijd even historisch correct
Too Hot to Handle
Wie toch over de schreef gaat, zal het geweten hebben. Want wie betrapt worden op zoenen, seks of zelfbevrediging krijgt een zware 'seksboete' en ziet zo meteen een hoop geld verdwijnen uit de pot. Op een kus staat bijna 3.000 euro boete, orale seks kost je ruim 5.500 euro, en voor een stomende vrijpartij zal je liefst 18.450 euro moeten neertellen. Een corona-boete van 250 euro is er niks tegen. Of deze monsterboetes ook de social distancing kunnen garanderen bij de schaars geklede en vaak door alcohol benevelde hotties in een exotische setting, is nog maar zeer de vraag. Wat primeert, geld of seks? Zeker kijken dus. Wij hebben er alvast een nieuwe guilty pleasure bij.
Kies nu voor Netflix als tv-bonus in je Tuttimus of Familus pack van Proximus TV!
Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.
Lees meer over Films
-
Van moordende poetshulp tot non als detective: nieuw in de tv-optie Pickx Mix
Proximus-abonnees met de tv-optie Pickx Mix kunnen in de maand december weer uitkijken naar nieuw kijkvoer. Zo is er een Nieuw-Zeelandse misdaadserie over een moordende poetshulp. Onze kijktips!
-
Winters kokerellen, muziek en sensualiteit op Pickx+ in december
De exclusieve zender Pickx+ pakt in de maand december uit met drie producties van eigen bodem en een prikkelende Portugese misdaadserie waarin macht, sensualiteit en politiek in elkaar verstrengeld zijn. Een overzicht van het nieuwe kijkvoer dat je in december op Pickx+ kan ontdekken.
-
December vol drama en spanning in de Pickx Mix VOD-catalogus
Wie de komende maand alweer een lege watchlist heeft, kan zoals steeds terecht in de Pickx Mix VOD-catalogus, die de komende maand met nieuwe en unieke films wordt aangevuld. Een greep uit het nieuwe aanbod.
-
Deze topfilms kijk je nu met korting in de VOD-catalogus
Ook in de VOD-catalogus van Proximus zijn naar aanleiding van Black Friday de hele week mooie deals te vinden. Zoek jij nog inspiratie voor een spannende of ontspannende filmavond? Dan zijn dit onze kijktips met korting!
-
Otto-Jan Ham duikt in de wereld van drugs met ‘Drugs dus’
Binnenkort kan je kijken naar het al vaak besproken reportageprogramma ‘Drugs dus’, waarin presentatoe Ott-Jan Ham een nuchtere kijk probeert te werpen op drugs in ons land. De eerste aflevering is vanaf 3 december beschikbaar op VRT Canvas en op VRT MAX. Dit is wat je mag verwachten.
-
'The Incredibles' wordt 20: dit wist je misschien nog niet
Haal de latex-outfit uit je garderobe en maak je klaar om samen met de onverwoestbare Incredibles de wereld te redden. Het is precies achttien jaar geleden dat dit juweeltje van Pixar in de bioscoop uitkwam, en in 2018 volgde zelfs een vervolg. Pickx zet enkele leuke weetjes op een rij die je misschien nog niet weet over deze animatiefilmklassieker.
-
‘My Lottery Dream Home’: Feelgood met lottowinnaars
In ‘My Lottery Dream Home’ op HGTV helpt presentator David Bromstad lottowinnaars om hun ultieme droom te verwezenlijken. In elke aflevering wordt gezocht naar luxevilla’s om bij weg te dromen.
-
Nieuw op Pickx+: in ‘Gelijk Spel’ wordt gelijkheid in de sport aangekaart
Op Pickx+ kijk je sinds kort naar een unieke talkshow die inzoomt op (on)gelijkheid in de wereld van de sport. Bekende gasten met expertise gaan in op onderwerpen als mentaal welzijn, het verschil tussen een vrouwen- en een mannenploeg, geaardheid en genderidentiteit.
-
‘Lost Boys & Fairies’: een aangrijpend queer verhaal op Pickx+
Op Pickx+ kijk je vanaf vandaag naar de gelauwerde driedelige BBC-serie ‘Lost Boys & Fairies’, over een homokoppel dat wil adopteren. Met een vleugje melodrama zoomt de serie in op een thema dat niet alleen voor queer kijkers erg herkenbaar zal aanvoelen.
-
‘Joker: Folie à Deux’ in VOD Premium: de gedeelde waanzin van Joaquin Phoenix en Lady Gaga
Met ‘Joker: Folie à Deux’, nu beschikbaar in de Proximus VOD Premium-catalogus, neemt Todd Phillips ons nog dieper mee in de gekwelde psyche van de antiheld, versterkt door een unieke regie en meesterlijke vertolkingen.
-
Seizoen 6 van ‘De Verhulstjes’ legt nadruk op het doordeweekse gezinsleventje
Fans van ‘s lands populairste jetsetfamilie kunnen zich opnieuw verheugen op de avonturen van Gert, Viktor, Marie en Ellen in het zesde seizoen van ‘De Verhulstjes’. Pickx maakt je alvast warm voor de nieuwe strapatsen van dé tv-vedetten van Play4.
-
Onversneden drama en snijdende spanning in derde seizoen van ‘Onder Vuur’
In het derde seizoen van ‘Onder Vuur’ krijgt het brandweerkorps van Post Oosteroever versterking van vier nieuwe jonge leden uit Post Noordhoek, en moeten enkele spuitgasten hun persoonlijke demonen en conflicten onder ogen komen.
-
‘Lost Boys & Fairies’ en meer op Pickx+ de komende maand
Op de exclusieve zender Pickx+ zijn de komende maand heel wat intrigerende series te bekijken, van de gelauwerde BBC-serie ‘Lost Boys & Fairies’ tot het distopische ‘The Plague’.
-
Thrillers en drama in de Pickx Mix VOD-catalogus in november
Deze maand zijn in de Pickx Mix VOD-catalogus opnieuw enkele topfilms te bekijken, zoals de Belgische films ‘Amal’ en ‘Quitter la nuit’, maar ook de Amerikaanse thriller ‘Cat Person’ moet je gezien hebben.
-
‘Eternal Sunshine of the Spotless Mind’ is 20 jaar oud
Een sciencefictionfilm met een romantische insteek: je ziet ze niet elke dag, maar ‘Eternal Sunshine of the Spotless Mind’ is wel een meesterwerk in het genre. De film, die bekroond werd met een Oscar voor het beste scenario, kwam 20 jaar geleden in de zalen, dus blikken we even terug.
-
'Pulp Fiction' wordt 30: Zo kwam de uitzinnige twistscène tot stand
'Pulp Fiction', door velen beschouwd als een van de beste films in de geschiedenis van de cinema, kwam vandaag exact dertig jaar geleden in de cinemazalen. Pickx neemt voor de gelegenheid een kijkje naar de danswedstrijd tussen Uma Thurman en John Travolta, die een waar symbool van de popcultuur is geworden.
-
Nu in Pickx Mix VOD: ‘Amal’, een beenhard, rauw drama over radicalisering
In ‘Amal’, nu beschikbaar in de Pickx Mix VOD-catalogus, presenteert de Belgisch-Marokkaanse regisseur Jawad Rhalib de strijd van een leraar tegen islamistische radicalisering.
-
Stream een legendarische boksmatch en een Marvel-topper in november
De streamingdiensten Netflix, Disney+ en Streamz komen naar goede gewoonte de komende maand op de proppen met niet te missen kijkvoer. Zo krijgen we een fel geanticipeerde boksaffiche, een wervelende spionagereeks en een Marvel-pareltje geserveerd. Een overzicht van onze kijktips in november.
-
Van zombiedrama tot moordintrige: nieuw in de tv-optie Pickx Mix
Proximus-abonnees met de tv-optie Pickx Mix kunnen in de maand november weer uitkijken naar nieuw kijkvoer. Zo is er een spin-off van ‘The Walking Dead’ en een Britse misdaadserie over een moordonderzoek in een vervallen mijnstad. Dit zijn onze kijktips.
-
Horror en psychologie in de VOD-catalogus in november
Het blijft nog even Halloween in de VOD-catalogus van Pickx, want daar kan je in november twee nieuwe horrorfilms terugvinden, naast het drama ’It Ends with Us’. Dit zijn onze kijktips voor deze maand.