Once upon a time in Cannes: van het filmfestival van Cannes tot in de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx

Films | Geen filmfestival van Cannes dit jaar, maar dat wil niet zeggen dat liefhebbers van de betere film in de kou hoeven te staan. In samenwerking met distributeur Cinéart vind je in de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx enkele films die de voorbije jaren succesvol bleken op de hoogmis van de filmindustrie.

Je vindt onze selectie onder het menu 'Once upon a time in Cannes'.

Door Pickx

Deel dit nieuws

The Artist

Hollywood, 1927. George Valentin is de superster van de stomme film. De komst van de geluidsfilms betekent de doodsteek voor z’n carrière en George raakt in de vergetelheid. Voor de jonge figurante Peppy Miller daarentegen gaat een nieuwe wereld open met grenzeloze mogelijkheden. 'The Artist' vertelt het verhaal van hun verweven levens.

Romantische komedie (2011) van Michel Hazanavicius met Jean Dujardin, Bérénice Bejo en John Goodman. Winnaar van de prijs voor beste acteur op het filmfestival van Cannes en winnaar van vijf Oscars, waaronder die voor beste film, beste acteur en beste regisseur.

Mustang

Turkije, het begin van de zomer. In een dorp in het noorden wandelen Lale en haar vier zussen van school naar huis en spelen ze onschuldig met een aantal jongens. De immoraliteit van het spel zorgt voor een schandaal dat onverwachte consequenties heeft. Hun huis verandert geleidelijk in een gevangenis. School wordt vervangen door huishoudelijk werk en er volgen huwelijken.

Drama (2015) van Deniz Gamze Ergüven met Erol Afsin, Ilayda Akdogan en Doga Zeynep Doguslu. Genomineerd voor de Caméra d’Or op het filmfestival van Cannes en voor de Oscar voor beste niet Engelstalige film.

Timbuktu

Van de een op de andere dag wemelen de straten in het Malinese Timboektoe van gewapende mannen met bedekte gezichten en lange gewaden. Met behulp van megafoons leggen ze de bevolking nieuwe leefregels op. Het zijn jihadisten die het bewind in de streek hebben overgenomen. Voetbal, roken en muziek zijn verboden, kledingvoorschriften worden ingevoerd en lijfstraffen toegepast volgens de regels van de sharia. Ook veebezitter Kidane en zijn gezin, die ver buiten de stad leven, ontkomen niet aan de invloedssfeer van de jihadisten.

Drama (2014) van Abderrahmane Sissako met Abel Jafri, Hichem Yacoubi en Toulou Kiki. Geselecteerd voor het filmfestival van Cannes en genomineerd voor de Oscar voor beste niet Engelstalige film.

Persepolis

Het verhaal over Marjane die op 9-jarige leeftijd in Iran wordt geconfronteerd met de Islamitische Revolutie. De fundamentalisten dwingen de vrouwen tot het dragen van sluiers en zetten velen gevangen. Ondanks deze sociale terreur weet Marjane toch punk, Iron Maiden en Abba te ontdekken en later wordt ze door haar ouders naar Oostenrijk gestuurd om daar veilig naar school te gaan. Hoewel ze er na verloop van tijd geaccepteerd wordt, besluit ze toch terug te gaan naar het tyrannieke bewind van Iran, omdat het simpelweg als haar thuis voelt, en besluit daar haar mening te blijven ventileren over wat ze ziet.

Animatiefilm (2007) van Vincent Paronnaud en Marjane Satrapi met de stemmen van Chiara Mastroianni, Catherine Deneuve en Danielle Darrieux. Winnaar van de Prix du Jury op het filmfestival van Cannes en genomineerd voor de Oscar voor beste animatiefilm.

The Salesman

Wegens gevaarlijke werkzaamheden aan een nabijgelegen gebouw wordt een koppel, Emad en Rana, gedwongen hun appartement te verlaten. Ze verhuizen naar een nieuw appartement in het centrum van Teheran. Door een incident dat verband houdt met de vorige huurder zal het leven van het jonge paar echter drastisch veranderen.

Drama (2016) van Asghar Farhadi met Shahab Hosseini, Taraneh Alidoosti en Babak Karimi. Winnaar van de prijs voor beste acteur en beste scenario op het filmfestival van Cannes en winnaar van de Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

The Salt of the Earth

De laatste 40 jaar heeft fotograaf Sebastião Salgado reizen gemaakt op alle continenten. Hij is getuige geweest van een aantal van de belangrijkste gebeurtenissen van onze recente geschiedenis. Zoals internationale conflicten, honger en exodus. Dit is een portret van de Braziliaanse fotograaf, die acht jaar lang ongeciviliseerde werelden vastlegde voor zijn project 'Genesis'.

Documentaire (2014) van Juliano Ribeiro Salgado en Wim Wenders met Sebastião Salgado. Geselecteerd voor de categorie Un Certain Regard op het filmfestival van Cannes en genomineerd voor de Oscar voor beste documentaire.

La Vie d’Adèle

De vijftienjarige Adèle droomt van de liefde van haar leven. Wanneer ze Thomas ontmoet - een donkere, knappe en vriendelijke vreemdeling die onmiddellijk op haar verliefd wordt - lijkt haar droom werkelijkheid te worden. Maar een ongemakkelijke erotische mijmering verstoort de romance nog voor die eigenlijk begint. Adèle droomt dat een mysterieus, blauwharig meisje bij haar in bed kruipt en haar met een allesoverheersende wellust en plezier bezit. Ze kan haar echte verlangens niet langer negeren - Adèle valt op meisjes. Dan verschijnt het prachtige en sensuele blauwharige meisje opnieuw en ze zoekt toenadering tot Adèle. Dit is het begin van een passioneel en chaotisch liefdesverhaal...

Romantisch drama (2013) van Abdellatif Kechiche met Adèle Exarchopoulos, Léa Seydoux en Jeremie Laheurte. Genomineerd voor de Golden Globe voor beste niet-Engelstalige film en winnaar van de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes.

Wild Tales

De film vertelt zes korte, komische verhalen, vol verrassende plotwendingen. Thematisch hebben de verhalen gemeen dat ze gaan over wraak, over hoe alledaagse mensen de controle kunnen verliezen als ze worden gedwarsboomd in hun leven.

Argentijnse komische thriller (2014) van Damián Szifron met Rita Cortese, Ricardo Darín en Nancy Dupláa. Genomineerd voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film, geselecteerd voor het filmfestival van Cannes.

Drive

In Drive staat een Hollywood-stuntrijder centraal, een eenzaat van nature, die er een bijverdienste als bestuurder van de vluchtwagen in de criminele onderwereld op nahoudt. Hij haalt zich de woede op de hals van een van L.A.'s gevaarlijkste mannen nadat hij de ex-criminele echtgenoot van z’n mooie buurvrouw helpt bij een klus die helemaal fout afloopt. De enige manier om haar te beschermen en in leven te blijven is doen wat hij het beste kan: rijden.

Misdaaddrama (2011) van Nicolas Winding Refn met Ryan Gosling, Carey Mulligan en Bryan Cranston. Genomineerd voor een Oscar en winnaar van beste regie op het filmfestival van Cannes.

Still the Water

Op het Japanse eiland Amami-Oshima, ziet de 16-jarige Kaito een dode man in zee drijven. Kaito, die toch al niet van de zee hield, is nu nog banger voor het water geworden. Zijn schoolvriendinnetje Kyoko, die dol is op zwemmen, snapt hier niets van. Niettemin trekken de twee steeds dichter naar elkaar toe en worden verliefd op elkaar. Terwijl de relatie van Kaito en zijn gescheiden moeder verslechtert, worstelt Kyoko met het feit dat haar zieke moeder Isa op sterven ligt. Samen worden Kaito en Kyoko langzaamaan volwassen, ze ervaren de onderling verweven cycli van leven, dood en liefde.

Romantisch drama (2014) van Naomi Kawase met Makiko Watanabe, Hideo Sakaki en Jun Murakami. Geselecteerd voor het filmfestival van Cannes.

The Wind that Shakes the Barley

Het verhaal speelt zich af tijdens de Brits-Ierse oorlog en de daaropvolgende burgeroorlog van 1919 tot begin jaren 20. Ierse guerrilla-groepen trokken door het land om de Britse 'Black and Tan-squads' te bevechten. In één van deze groepen bevinden zich de twee broers Damien en Teddy en we zien wat de oorlog zowel hun familie als hun land aanricht.

Oorlogsdrama (2006) van Ken Loach met Cillian Murphy, Liam Cunningham en Gerard Kearney. Winnaar van de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes.

A Touch of Sin

Een boze mijnwerker komt in opstand tegen de corruptie van de leiders van zijn dorp. Een geëmigreerde werknemer die thuis is voor nieuwjaar ontdekt de oneindige mogelijkheden die een vuurwapen kan bieden. Een knappe receptioniste bij een sauna wordt tot het uiterste gedreven wanneer een rijke klant haar aanvalt. Een jonge fabrieksarbeider gaat van baan naar baan om zijn leven te verbeteren. Vier mensen uit vier verschillende provincies geven een reflectie van het hedendaagse China, de economische reus die langzaam ten onder gaat aan geweld.

Chinees drama (2013) van Zhangke Jia met Wu Jiang, Vivien Li en Baoqiang Wang. Winnaar van beste scenario op het filmfestival van Cannes.

Das Weisse Band

Net voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog wordt een rustig Duits dorpje opgeschrikt door een aantal onverklaarbare gebeurtenissen. Een kabel wordt gespannen om de dokter met zijn paard ten val te brengen, een schuur vliegt in de fik en twee kinderen worden ontvoerd en gemarteld. De schoolleraar observeert en onderzoekt de gebeurtenissen en komt beetje bij beetje dichterbij de verschrikkelijke waarheid.

Drama (2009) van Michael Haneke met Christian Friedel, Burghart Klaußner en Ulrich Tukur. Genomineerd voor twee Oscars en winnaar van de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes.

Ma Vie de Courgette

Icarus, een 10-jarige jongen, wordt opgevoed door zijn alcoholistische moeder die hem de bijnaam 'mijn courgette' geeft. Wanneer zij plotseling overlijdt, wordt hij in een tehuis geplaatst. Aldaar, omringd door andere kinderen die zijn beschadigd door het leven, begint een groots avontuur voor hem. Vertrouwen, vriendschap en zelfs de liefde ontdekken, 'courgette' durft eindelijk te geloven in een jeugd vol dromen en hoop...

Animatiefilm (2016) van Claude Barras met de stemmen van Michel Vuillermoz, Paulin Jaccoud en Natacha Koutchoumov. Genomineerd voor de Oscar voor beste animatiefilm en voor de Caméra d’Or op het filmfestival van Cannes.

The Selfish Giant

Arbor, 13 jaar, en Swifty, zijn beste vriend, leven aan de rand van de maatschappij en zijn beiden geschorst van school. Ze ontmoeten Kitten, een ijzerhandelaar. Met de hulp van een paard en een kar verzamelen de twee vrienden metaal voor de rekening van Kitten. Swifty voelt zich op zijn best in het gezelschap van paarden, Arbor wil vooral Kitten imponeren en geld verdienen. Wanneer Kitten het talent van Swifty ontdekt om met paarden om te gaan en hem bevoordeelt, voelt Arbor zich gekwetst en uitgesloten. Hun vriendschap komt op wankele poten te staan. Arbor wil nog meer geld verdienen en gaat daarbij tot het uiterste waardoor de spanningen tussen de twee vrienden nog hoger oplopen.

Drama (2013) van Clio Barnard met Conner Chapman, Shaun Thomas en Sean Gilder. Winnaar van de Label Europa Cinemas in de sectie Quinzaine des Réalisateur van het filmfestival van Cannes.

Mia Madre

Margherita is een regisseuse die een film opneemt met de beroemde Amerikaanse acteur Barry Huggins, die nogal een uitgesproken persoonlijkheid is op de set. Buiten de set probeert Margherita haar leven onder controle te houden ondanks dat ze zich machteloos voelt als ze wordt geconfronteerd met de ziekte van haar moeder en het puberen van haar dochter.

Drama (2015) van Nanni Moretti met Margherita Buy, John Turturro en Giulia Lazzarini. Geselecteerd voor het filmfestival van Cannes.

Les Chevaux de Dieu

De 10-jarige Yachine woont met zijn familie in een sloppenwijk van Sidi Moumen in Casablanca. Zijn moeder Yemma onderhoudt het gezin zo goed als ze kan. Zijn vader leidt aan depressies, een van zijn broers zit in het leger, een ander is waarschijnlijk autistisch en de derde, de 13-jarige Hamid, is de baas van de lokale buurt en Yachine's beschermer. Wanneer Hamid in de gevangenis belandt, neemt Yachine elk baantje aan dat hij kan vinden, om de ellende van geweld en drugs te ontvluchten. Wanneer Hamid wordt vrijgelaten, is hij een islamitische fundamentalist geworden en probeert hij Yachine en zijn vrienden over te halen, zich aan te sluiten. De geestelijke leider, imam Abou Zoubier, begint aan een langdurige, fysieke en mentale voorbereiding, tot de dag dat ze worden uitverkoren, om martelaren te worden. Geïnspireerd op de terroristische aanslagen van 15 mei 2003 in Casablanca.

Drama (2012) van Nabil Ayouch met Abdelhakim Rachid, Abdelilah Rachid en Hamza Souidek. Winnaar van de Prix François Chalais in de categorie Un Certain Regard van het filmfestival van Cannes.

Polisse

Het dagelijkse leven van de agenten van de Parijse politie-afdeling van de Kinderbescherming. Ze pakken pedofielen op, praten over hun relatieproblemen tijdens hun lunch, pakken zakkenrollers op, vinden de woorden niet om thuis over hun werk te praten, ondervragen vaders die hun kinderen misbruiken of mishandelen en lachen oncontroleerbaar op de meest uitzichtloze momenten. Fred, de rebel, wordt verliefd op Melissa, een fotografe die in opdracht van de overheid met het team meeloopt. Ze moet kiezen tussen Fred en de wereld die hij haar laat zien, en Lino, haar rijke en ontrouwe man.

Misdaaddrama (2011) van Maïwenn met Maïwenn, Joey Starr en Marina Foïs. Winnaar van de Prix du Jury op het filmfestival van Cannes en twee Césars.

Borgman

Borgman is een donkere vertelling waarin het personage Camiel Borgman centraal staat. Hij arriveert als een buitenstaander in de omheinde lanen van een villawijk. Zijn komst is het begin van een reeks verontrustende gebeurtenissen rond de zorgvuldig opgetrokken façade van een arrogant, welgesteld echtpaar, hun drie kinderen en het kindermeisje.

Thriller (2013) van Alex van Warmerdam met Jan Bijvoet, Hadewych Minis en Jeroen Perceval. Geselecteerd voor het filmfestival van Cannes en winnaar van drie Gouden Kalveren voor beste film, beste scenario en beste actrice.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top