Reis door Europa met deze films

Films | Naar aanleiding van de ‘Dag van Europa’ serveert Proximus Pickx een selectie films die de Europese diversiteit in de kijker zet, alsook het breed scala aan talen en culturen op het Oude Continent.

Door Pickx

Deel dit nieuws

L’auberge espagnole
 
Als we het over Europese cinema hebben, is dit chef d’oeuvre van Cédric Clapisch een must see. De Frans-Spaanse film speelt zich af in het Barcelona van Gaudi en vertelt het verhaal van Xavier, een jonge Franse student die in de hoofdstad van Catalonië op Erasmus zit. Hij zal voor een aantal maanden samenhokken met andere studenten uit alle uithoeken van de wereld.

De film is een liefdesverklaring aan Barcelona, maar eveneens aan de culturele verschillen die het samenwonen naar de oppervlakte brengt. De avonturen van Xavier krijgen overigens een vervolg in Sint-Petersburg met ‘Les poupées russes’ en in New York met ‘Casse-tête chinois’.
 

De ‘Before Sunrise’-trilogie
 
De driedelige filmserie draait rond de romance tussen de twee hoofdrolspelers, vertolkt door Ethan Hawke en Julie Delpy. Elk deel speelt zich af op een andere, bijzondere locatie: Wenen in ‘Before Sunrise’, Parijs in ‘Before Sunset’ en een Grieks eiland in ‘Before Midnight’. De reeks vertedert met de chemie tussen een Amerikaan en een Française, en wakkert tegelijk de reismicrobe aan. De twee tortelduifjes schakelen voortdurend tussen het Frans en het Engels om zich verstaanbaar te maken, hetgeen de films nog extra cachet geeft.
 

To Rome With Love
 
Woody Allen bezit te gave om een stad in al zijn glorie vast te leggen en nog meer grandeur te doen uitstralen, of dat nu New York, Parijs of Barcelona is. De cineast wendt de sterkste troeven van de stad aan als decor voor zijn fictieve verhalen. In ‘To Rome With Love’ laat Allen zijn cast, bestaande uit Roberto Benigni, Jesse Eisenberg, Ellen Paige, Alec Baldwin en Penélope Cruz, door de charmante straatjes en steegjes van de Italiaanse hoofdstad kuieren.

Fans van de New Yorkse filmmaker kunnen overigens beamen dat diens oeuvre een bescheiden reis door Europa omvat, met o.a. ‘Vicky Cristina Barcelona’ (Spanje) en ‘Midnight in Paris’ (Frankrijk). En als we onze Britse buren nog meetellen: ‘Match Point’, ‘Scoop’ en ‘Cassandra’s Dream’.
 

Billy Elliot
 
Dit verhaal speelt zich af tijdens de Britse mijnstakingen van 1984, toen het land deel was van de EEG. Destijds was het kabinet van premier Margaret Thatcher fel gekant tegen de mijnwerkersvakbonden en koos het dan ook de kant van het patronaat. Billy Elliott, een elfjarige snaak uit het noordwesten van Engeland, ontdekt zijn passie voor dans, tot afgrijzen van zijn vader, een mijnwerker en staker die voor zijn zoon een bokscarrière zag weggelegd. Dit oer-Britse drama werd bekroond met talloze onderscheidingen, en betekende ook de doorbraak voor acteur Jamie Bell.
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top