One day, one goal: Bolat kopt Standard naar een delirium

Sport | Scoren in de dying seconds van de partij, het zorgt telkens voor een ontlading van jewelste. Als een doelman daar dan nog eens voor zorgt, wordt het moment suprême des te specialer. Het overkwam Sinan Bolat in 2009. Hij kopte Standard van de hel naar de hemel tegen AZ Alkmaar in de laatste wedstrijd van de groepsfase in de Champions League.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Flashback naar 9 december 2009: Standard ontving voor de laatste wedstrijd in Poule H van de Champions League AZ uit het Nederlandse Alkmaar. De twee teams zouden het onderling uitvechten voor plek drie in de groep, wat recht gaf op Europees overwinteren met een ticket naar de Europa League. Arsenal kroonde zich tot groepswinnaar, Olympiakos mocht als nummer twee mee naar de knock-outfase van het kampioenenbal.

Ultieme jump

Standard had genoeg aan een punt tegen de Nederlanders om plek drie te bemachtigen. De Rouches, met onder meer Axel Witsel, Milan Jovanovic, Igor de Camargo en Dieumerci Mbokani in de gelederen, zou echter in de eerste helft al achter de feiten aanhollen. AZ, waar de Belgen Sébastien Pocognoli en Moussa Dembélé in de basis stonden en Maarten Martens mocht invallen, kwam drie minuten voor het einde van de eerste speelhelft op voorsprong dankzij Jeremain Lens. Standard kende in die eerste 45 minuten veel pech, met een vrije trap van Jovanovic op de lat en een omhaal van De Camargo tegen de paal.

Na de rust zou het voor geen meter lopen bij de Rouches. De defensie van AZ stond pal, ook hoge ballen richting Mbokani en De Camargo brachten geen soelaas. De stadionklok op Sclessin wees de 95ste minuut aan, de Nederlanders uit Alkmaar leken met hun eerste CL-zege ooit op weg naar de Europa League.

Tot in die 95ste minuut er nog één ultieme vrije trap volgde voor Standard, die Benjamin Nicaise voor zijn rekening nam. Standard-doelman Sinan Bolat besloot in het alles-of-niets-offensief mee op te rukken. De hopeloze achtervolgingsrace in Luik zou toch een happy ending krijgen. Bolat zweefde één seconde lang in het luchtledige en kopte vervolgens weergaloos raak. Heel Sclessin, de stadionomroeper incluis, schreeuwde de kelen gor. Alle frustratie moest eruit, Bolat zou nagenoeg heel het stadion rondlopen als een dolle stier.

Revanche na tien jaar wachten

“Wat is dit voor een debiel scenario. Dit is belachelijk. Wat hier gebeurt, kan niet”, schreeuwde de commentator van dienst die avond voor de Nederlandse NOS-radio. “Niet te geloven, wat een fantastische kopbal! Ongelooflijk, waanzin”, vulde Sporza-omroeper Peter Vandenbempt aan.

Intussen vertoeft Bolat, na omzwervingen in Portugal, Turkije en bij Club Brugge, in de gelederen van Antwerp. Aan het begin van dit seizoen probeerde The Great Old zich te plaatsen voor de poulefase van de Europa League. Tegenstander eind augustus was, jawel, AZ Alkmaar. Antwerp, met Bolat in doel, zou echter de dubbele confrontatie verliezen. Tien jaar na de uitschakeling hadden de Alkmaarders hun revanche te pakken.Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top