Als het allemaal wat trager mag: de kunst van slow cinema

Series | Slow cinema behelst het slag film waarin het tempo gezapig is, de beelden voorbij kabbelen en het scenario ontspind wordt met slome tred. Dat trage films niet noodzakelijk saai hoeven te zijn, bewijzen onderstaande voorbeelden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

The Irishman (2019)

De hoogbejaarde Frank Sheeran (Robert De Niro) kijkt terug op zijn leven als maffioso en huurmoordenaar. In deze film vertelt Sheeran hoe hij bevriend raakte met maffiabaas Russel Bufalino, opklom in de maffiapikorde en vakbondsman Jimmy Hoffa omlegde.
 
In het jongste wapenfeit van regisseur Martin Scorsese schitteren De Niro, Joe Pesci en Al Pacino als de maffiosi van weleer. Met zijn drie uur en dertig minuten ben je met 'The Irishman' even zoet, maar fans van het genre nemen dat er graag bij. ‘The Irishman’ werd genomineerd voor drie Oscars: ‘Beste film’, ‘Beste regisseur’ en ‘Beste Mannelijke bijrol'. 

Roma (2018)
 
Dit meesterwerk van regisseur Alfonso Cuarón volgt het leven van dienstmeisje Cléo, die in dienst is bij een Mexicaanse familie. Cuarón laat de spektakelzucht van Hollywood achterwege en brengt in een sobere beeldstijl een ode aan de thuishulp uit vervlogen tijden.
 
Deze autobiografische film is daarnaast ook een hommage aan het dienstmeisje dat bij Cuaróns gezin inwoonde en werkte. In 2019 won de film drie Oscars: die voor ‘Beste niet-Engelstalige film’, ‘Beste regie’ en ‘Beste camerawerk’.

True Detective (2014 - 2019)
 
In 2014 stak ‘True Detective’ het traditionele detectivegenre in een nieuw jasje. Bedenker Nic Pizzolatto deed dat met verve én met een topcast, een sterke verhaallijn, intelligente dialogen en een zacht-gewelddadig sausje. De serie verwierf snel naam en faam door zijn no-nonsensestijl. Seizoen drie en vier werden in 2015 en 2019 losgelaten op het grote publiek.
 
Matthew McConaughey en Woody Harrelson werden alom geprezen voor hun geweldige acteerprestaties in het eerste seizoen. Colin Farrell en Rachel McAdams probeerden in hun voetsporen te treden in het tweede seizoen, dat iets minder goed ontvangen werd. Mahershala Ali bracht de serie terug naar het oorspronkelijke niveau in het derde seizoen. ‘True Detective’ kaapte met zijn drie seizoenen 24 onderscheidingen weg.

Fargo (2014 - ...)
 
Deze misdaadreeks, gebaseerd op de gelijknamige film van de gebroeders Coen uit 1996, bestaat uit drie seizoenen. Telkens ontvouwt zich een kat-en-muisspel tussen enerzijds gewiekste criminelen en anderzijds brave, onschuldige burgers die langzaam buiten de lijntjes van de wet kleuren en gestaag afdalen naar een voordien onbekende onderwereld - opgejaagd door de arm der wet én de booswichten
 
De serie is geproduceerd door de breinen achter de oorspronkelijke klassieker: Joel en Ethan Coen. Hun invloed merk je aan de stijlvolle decors, uitstekende dialogen en de langzame plotontwikkeling. De serie sleepte tot nog toe maar liefst 8 Emmy’s in de wacht en doet een massa fans watertandend aftellen naar seizoen 4.

2001: A Space Odyssey (1968)
 
Onder het maanoppervlak vinden wetenschappers een mysterieus voorwerp. Om meer te weten te komen over het mysterieus object reist een groep astronauten naar Jupiter. De reis wordt echter bemoeilijkt door de boordcomputer van het ruimteschip: HAL 9000. Eén astronaut moet de tocht alleen voortzetten en beleeft een wonderlijk avontuur.
 
Stanley Kubricks visie op de mensheid, artificiële intelligentie en spiritualiteit is een tijdloze klassieker die in 1968 voor het eerst in de zalen te zien was. Het sci-fi epos wordt beschouwd als een van de beste films aller tijden. Dat Kubrick zijn tijd vooruit was, ook op visueel vlak, bewijst de Oscar voor beste visuele effecten op de ellenlange lijst van onderscheidingen voor de film.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top