Kristen Stewart wordt 30: hoe ze van Hollywood haar speelterrein maakte

Films | Recentelijk nog op de affiche als een van de Charlie's Angels, is Kristen Stewart uitgegroeid tot een vaste waarde in de Amerikaanse cinemawereld. Haar dertigste verjaardag is een uitstekend uitgangspunt om eens uit te lichten hoe Stewart reeds op jonge leeftijd Hollywood veroverde en tot 'Actrice van het decennium' werd uitgeroepen in 2019. Een schets.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Kristen Stewart kende internationaal succes tussen 2008 en 2013 voor haar rol als Bella Swan in de Twilight-saga. Gebaseerd op de bestseller van Stephenie Meyer, deed het liefdesverhaal tussen een mens (Kristen Stewart) en een vampier (Robert Pattinson) menig tienerhart sneller slaan.

De actrice met roots in Los Angeles hield er een bekroning als beste actrice op de MTV Movie Awards in 2009 en 2011 aan over. En dan te weten dat ze amper 18 jaar was bij het debuut van de saga. Jong zou je denken? Dan ken je Stewart nog niet goed.

"Panic Room" op 12-jarige leeftijd

Hayden Panettiere ligt er waarschijnlijk nog wakker van. De vertolker van Claire Bennett in de serie "Heroes" zou normaal gezien in de huid kruipen van de dochter van Jodie Foster in de film "Panic Room" uit 2002. Panettiere was toen slechts 13 jaar oud. Net voor de opnames werd ze echter vervangen door een andere ontluikende actrice, die nog een jaar minder op de teller had staan. Een zekere Kristen Stewart.

Stewart nam dus de rol van de jonge insuline-afhankelijke diabetische patiënte Sarah, dochter van Meg Altman (Jodie Foster), voor haar rekening in de thriller van David Fincher. Wanneer drie inbrekers hun nieuwe woning binnendringen, verschuilen de beide heldinnen zich in hun panic room, een geheime kamer met de allures van een atoomschuilkelder. De inbrekers willen echter in deze panic room geraken, want die herbergt een kolossale schat. Je zou denken dat Sarah en haar moeder veilig en wel zijn in de panic room, maar dan blijkt dat het meisje haar medicatie is vergeten.

Voor haar rol kreeg Stewart de Young Artist Award in de categorie beste jonge actrice in een thriller in 2003.

César voor "Sils Maria"

Na de Twilight-saga had Stewart zin in iets helemaal anders. Dus besloot ze zich te storten op de wereld van de onafhankelijke film. De jonge Amerikaanse, nog steeds maar iets ouder dan 20, wil genieten van haar vrijheid en meer veeleisende rollen op haar nemen. Een keuze die haar onder meer doet toetreden tot "The Guard" in 2014 of "Café Society" van Woody Allen in 2016.

Maar het is de ontmoeting met de Franse regisseur Olivier Assayas die haar carrière overhoop zal gooien. Stewart slaagt er namelijk als eerste Amerikaanse actrice ooit in om een César in de wacht te slepen, die voor beste actrice in een bijrol, voor haar rol in "Sils Maria" uit 2015. Haar incarnatie van Valentine, assistente van de internationale stercomédienne Maria Anders (Juliette Binoche), leverde haar dan ook talloze positieve kritieken op.Dankzij haar verschillende personages heeft Kristen Stewart op amper 30-jarige leeftijd al aangetoond dat ze een breed spectrum aan rollen aankan. Trots uitpakkend met haar biseksualiteit, deinst ze er niet voor terug om de gevestigde waarden te doorbreken en haar carrière te leiden zoals zij dat wil. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat we ze in 2017 aan de andere kant van de camera zien, wanneer ze de kortfilm "Come Swim" inblikt, die in première zou gaan op Sundance en het filmfestival van Cannes. Als uithangbord van meerdere merken, zoals Balenciaga en Chanel, weet ze maar al te goed hoe ze zich moet aanpassen aan de laatste nieuwe mode.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top