Johny Voners: de kampioen achter de dagschotels

Series | Een immer goedgezinde, ietwat teruggetrokken allemansvriend: dat is hoe de meeste collega’s/vrienden Johny Voners omschrijven. Vlaanderen zal hem herinneren als Xavier Waterslaeghers uit F.C. De Kampioenen, maar de acteur uit Tienen heeft tijdens zijn leven nog een resem andere – minder bekende – rollen gespeeld. Voners verloor de strijd tegen huidkanker. Hij werd 74 jaar.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Hij speelde repertoiretheater, zong Aznavour en verhief het woord ‘dagschotel' tot Vlaams immaterieel erfgoed. Maar bovenal was Voners veel meer dan de karikatuur die elke zaterdagavond op uw scherm passeerde: hij was een karakteracteur die de kijker meesleurde in zijn verhaal.

Vruchtbare jaren 70

Johny Hoebrechts – zoals Voners echt heette – zag enkele maanden na het einde van WOII in Europa het levenslicht, op 26 augustus 1945. Zijn theatercarrière begon al op 15-jarige leeftijd, toen hij in de variété stapte. Zijn eerste tv-rol kwam er in 1966, toen hij de zoon van een politiecommissaris speelde in de jeugdserie Axel Nort, met Nand Buyl in de hoofdrol van privédetective.
 
Na zijn verschijning in ‘Wij, Heren van Zichem’ , zowat de populairste tv-serie van Vlaanderen op dat moment (1969), volgden de televisierollen elkaar in sneltempo op. Zo was Voners in de vruchtbare jaren 70 op de Vlaamse buis te zien in ‘Beschuldigde, sta op’, ‘Boerin in Frankrijk’, ‘Exit 7’ en het memorabele ‘De Collega's’, waarin hij in het derde seizoen de rol van Thierry De Vucht vertolkte.

Beroepsmilitair

Het daaropvolgende decennium ging Voners wat meer op zijn lauweren rusten: de tv-verschijningen stokten, maar Johny maakte zich geen zorgen. In 1986 kreeg hij een hoofdrol in de BRT-serie ‘Het Pleintje’, naast Jo De Meyere. Vier jaar later zou de rol van zijn leven zich aandienen: die van de stuntelige doelman/beroepsmilitair Xavier in de sitcom F.C. De Kampioenen, een reeks die 21 jaar lang en 22 seizoenen zou lopen.
 
Verschillende generaties kennen Voners als de goedlachse tooghanger en ietwat naïeve keeper die getrouwd was met/onder de sloef lag bij zijn dominant ‘sjoeke’ Carmen (Loes Van den Heuvel). Samen hadden ze een keffertje: Nero. De populariteit van de serie was zo immens dat de VRT de afleveringen eindeloos herhaalde – tot ergernis van velen. Bovendien verschenen in de periode 2013-2019 vier bioscoopfilms over het heerlijk onbekwame voetbalteam.

Charles Aznavour

Naast het televisiescherm was Voners ook een begenadigd zanger. Hij had een zwak voor het chanson en maakte theaterprogramma's met werk van Charles Aznavour, Joe Dassin en andere Franse grootheden. Hij was tevens lid van de Antwerpse coverband The Grungblavers.
 
In de jaren 90 had Voners enkele onnavolgbare rollen die in de plooien van de tijd verdwenen. Zo speelde hij in de komische VTM-serie 'Benidorm' de kleinburgerlijke Gaston, die tegen zijn wil door zijn vrouw wordt meegesleurd naar de Spaanse Costa Blanca. Die vrouw is een oude bekende: theater- en filmactrice Janine Bischops, Voners’ wettige echtgenote van 1976 tot 2006.
 
Hun scheiding na 33 jaar werd destijds breed uitgesmeerd in ‘de boekskes’; iets waar de acteur niet mee gediend was. "Ze zijn véél te curieus", liet hij zich ooit ontvallen over de heisa rond zijn huwelijksleven. Hij had geen kinderen met Bischops, maar Voners had wel een dochter uit zijn eerste huwelijk: Els Hoebrechts (1971), redacteur en (jeugd)schrijfster. Op 15 december 2012 stapte Voners met een nieuwe vriendin in het huwelijksbootje.

Dat Voners geen ééndimensionaal acteur was en over een breed acteerpallet beschikte, demonstreerde hij in 1994 in de komische bioscoopfilm 'Max'. Hij speelde met volle overgave Carlos, een wandelend cliché van een queer; een rol die mijlenver verwijderd was van Xavier Waterslaeghers.
 
In 2017 verscheen Voners nog in de VTM-serie 'Amigo’s', een dramareeks over vijf gedetineerden die in de Gentse gevangenis Nieuwe Wandeling een pact sluiten. De reeks werd goed onthaald door pers en publiek en bewees nogmaals hoe veelzijdig Voners’ acteertalent was.

"Ik ben onsterfelijk"

In 2018 kreeg Voners de harde diagnose van huidkanker met uitzaaiingen te horen. "Ik ben een doorzetter. Ik ben onsterfelijk", zo klonk hij nog strijdvaardig in een interview vorig najaar. Aanvankelijk hield hij de diagnose voor zichzelf. Zijn collega’s wisten van niets toen hij op de set van de vierde F.C. De Kampioenen-film stond – mét pruik, om zijn haaruitval te verbergen. Het kenmerkte zijn fiere en tegelijk discrete aard. Op filmsets wachtte hij altijd rustig in een stoel, weg van de drukte, tot hij aan de beurt kwam.
 
In F.C. De Kampioenen maakte Voners zich inderdaad onsterfelijk met zijn liefde voor de frisse dagschotel – zoals hij zijn dagelijkse pint noemde. De karikatuur van de Vlaamse tooghanger die zijn zorgen wegdronk of zijn geluk vierde overleefde dertig jaar lang op de buis. Tv-kijkend Vlaanderen kreeg maar niet genoeg van Xavier, de komische noot in de chaos der misverstanden die de sitcom ons elke zaterdagavond voorschotelde.
 
"Die dagschotel, die is een beetje van mezelf. Oké, dat stond één keer in het scenario, maar toen ben ik die uitdrukking blijven gebruiken", zo legde Voners zijn bijnaam voor het vloeibare goud uit. Xavier, we hopen dat je daarboven nog heel wat dagschotels achterover mag slaan.

Ontdek vanaf 19 maart onze special 'Voor mij een dagschotel!' met de Kampioenen-films in Op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx! 

Naar de Op aanvraag catalogus van Proximus Pickx? Druk op het 'On Demand' of 'Shop'-knop van je afstandsbediening, ga naar 'Films' en dan naar 'Voor mij een dagschotel!'

Bekijk vanavond op Studio 100 TV, om 17:30, 'Mega Mindy en de Snoepbaron', waarin Johny op indrukwekkende wijze gestalte geeft aan snoepbaron Louis. Of bekijk de film op Studio 100 Go, op TV, app of web!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top