Dit zijn de tien duurste televisieseries aller tijden

Series |
De nieuwe 'Lord Of The Rings'-televisiereeks van Amazon zal ten vroegste in 2021 op het scherm verschjnen, maar behoort nu al tot de duurste series aller tijden. Met een duizelingwekkend budget van één miljard dollar voor vijf seizoenen hoopt het e-commercebedrijf op een even groot succes als de HBO-blockbusterserie 'Game Of Thrones', die het geld eveneens rijkelijk liet vloeien. Als opwarmer serveren we u alvast de tien duurste reeksen die tot op heden op de buis verschenen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Met de strijd tussen streamingplatformen is geld gemoeid. Veel geld. Netflix, Amazon, Disney+, Apple TV+, ...: alle spelers gooien met miljoenen dollars, in de hoop kijkers voor zich te winnen. Veel geld staat weliswaar niet altijd garant voor veel kwaliteit, al betekent een groot budget wel vaak een aantrekkelijkere cast en mooiere decors. Maar als puntje bij paaltje komt, is het verhaal nog steeds van doorslaggevend belang.

10) SENSE8

Budget: 9 miljoen dollar per aflevering
 
Deze Amerikaanse sci-fi reeks uit de kokers van de transgenderzusjes Wachowski - tevens de breinen achter 'The Matrix'-films - liep vanaf 2015 twee seizoenen lang op Netflix, goed voor 24 afleveringen. Wegens de torenhoge productiekosten kwam er geen derde seizoen. Naar verluidt drongen de makers erop aan om alle scènes op locatie te filmen, hetgeen de kosten de hoogte in joeg.

9) ROME

Budget: 9 miljoen dollar per aflevering
 
De historische dramareeks 'Rome' was een monsterproductie die het leven vertelde van zowel uitzonderlijke als eenvoudige Romeinen ten tijde van de overgang van de Republiek naar het Keizerrijk, in de eerste eeuw voor Christus. De hoofdrolspelers zijn twee soldaten, Lucius Vorenus en Titus Pullo, die bevoorrechte getuigen zijn van enkele historische gebeurtenissen. De serie was aanvankelijk een kijkcijfersucces voor zowel HBO als de BBC, maar het tweede seizoen stelde teleur: de kijkcijfers namen een duik, en dat was het signaal om de stekker eruit te trekken. Een van de redenen waarom de serie zo duur was, waren de decors. Alles moest meticuleus gereconstrueerd worden om de historische context te visualiseren, hetgeen resulteerde in filmsets van ongekende proporties. Ook de enorme cast en het nog groter aantal figuranten deden het kostenplaatje oplopen.

8) MARCO POLO

Budget: 9 miljoen dollar per aflevering
 
Netflix' gooi naar een epische historische dramaserie draaide uit op een verlies van 200 miljoen dollar voor de streaminggigant. De eerste reeks van tien afleveringen over de handelaar/ontdekkingsreiziger uit de 13e/14e eeuw verscheen in december 2014 en was destijds met een productiekost van 90 miljoen dollar de op één na duurste serie ter wereld. Na het tweede seizoen werd het project afgevoerd.

7) THE BIG BANG THEORY

Budget: 9,5 miljoen dollar per aflevering
 
De sitcom over een groepje nerds groeide uit tot een enorme hit voor de Amerikaanse zender CBS, waardoor de zeven hoofdrolspelers hun contract heronderhandelden. Ze verdienden in de laatste seizoenen tussen 750.000 en één miljoen dollar per aflevering, die zo'n 25 minuten duurt. Het eerste seizoen verscheen in 2007 voor het eerst op CBS en de serie zette er pas vorig jaar, na twaalf seizoenen en 279 afleveringen, een punt achter.

6) FRIENDS

Budget: 10 miljoen dollar per aflevering
 
De moeder aller sitcoms en zestien jaar na zijn einde in 2004 nog steeds één van de populairste series ooit. Boezemvrienden Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry en David Schwimmer sleepten voor de laatste twee seizoenen een salaris van één miljoen dollar per persoon in de wacht. Een kost die NBC met plezier maakte, want de populariteit van de show maakte dat de zender de geïnvesteerde dollars driedubbel terugverdiende.

5) BAND OF BROTHERS

Budget: 12,5 miljoen per aflevering
 
De geroemde oorlogsserie over WOII, geproduceerd door acteur Tom Hanks en met regisseur Steven Spielberg achter de camera, beschikte over een totaal budget van 125 miljoen dollar. Voor tien afleveringen kwam dat neer op 12,5 miljoen dollar per aflevering. Een dorp dat vijf keer zo groot was als de set van 'Saving Private Ryan' werd opgetrokken in het Engelse Hatfield en fungeerde als decor voor de avonturen van Easy Company. De serie zette zo'n 10.000 figuranten in, er moesten 2.000 Duitse en Amerikaanse uniformen gefabriceerd worden.

4) ER

Budget: 13 miljoen dollar per aflevering
 
Het ziekenhuisdrama dat kon uitpakken met George Clooney in de cast was tussen 1994 en 2003 zo'n succes dat zender NBC carte blanche gaf aan de producers. Die laatsten gaven duidelijk niet om een dollar meer of minder. Waar de reeks bij de start nog twee tot drie miljoen dollar per aflevering kostte, eiste productiehuis Warner Bros op zijn piek, vanaf 1998, meer dan 13 miljoen dollar per aflevering, of 286 miljoen dollar per seizoen van 22 afleveringen. In totaal kwam het kostenplaatje uit op zo'n 858 miljoen dollar.

3) THE CROWN

Budget: 13 miljoen dollar per aflevering
 
35.000 dollar om het trouwkleed van Queen Elzabeth II na te maken: Netflix trok in 2016 alle registers open voor het kostuumdrama over het Britse koningshuis. Al die exuberante kostuums en oogverblindende locaties komen uiteraard ook met een prijskaartje, van circa 13 miljoen dollar per aflevering meer bepaald. In totaal komen er vijf seizoenen.

2) GAME OF THRONES

Budget: 15 miljoen dollar per aflevering
 
Met filmlocaties verspreid over heel Europa - van IJsland tot Malta - hoeft het niet te verbazen dat de fantasyreeks van HBO tot de duurste filmseries aller tijden behoort. Ook de duizelingwekkende lonen van sterren Peter Dinklage, Lena Headey, Kit Harington, Emilia Clarke en Nikolaj Coster-Waldau, die naar verluidt tussen 500.000 en 2,5 miljoen dollar per aflevering verdienden, en de kosten voor special effects, setbouwers, figuranten en stuntacteurs deden het totale plaatje flink oplopen. En hoe groter het succes, hoe meer geld ertegenaan gegooid wordt: naar verluidt zou het laatste seizoen 15 miljoen dollar per aflevering gekost hebben.

1) THE PACIFIC

Budget: 21,7 miljoen dollar per aflevering
 
De WOII-serie uit 2010 over de veldslagen in de Stille Oceaan was de duurste miniserie in de geschiedenis. Het volgde op de miniserie 'Band Of Brothers' uit 2001 en kreeg veel lof voor zijn waarheidsgetrouwe weergave van de oorlogstaferelen op zee en op de eilanden. Het nastreven van historische nauwkeurigheid komt uiteraard met een prijs: met name de opbouw van de sets en het uitvoeren van complexe gevechtscènes in moeilijke omstandigheden bleken enorm prijzig. De vechtscènes op de Franse stranden van Peleliu alleen al kostten 13.500 dollar per take.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top