Deze boeken uit de 19de eeuw zijn nog altijd springlevend dankzij de verfilming!

Films | Met Little Women heeft Greta Gerwig het beroemde, gelijknamige boek van Louisa May Alcott (1868) nieuw leven in geblazen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het tijdloze en nog altijd actuele verhaal van Little Women gaat over het leven van de zussen March. Deze vier jonge vrouwen zijn allen vastberaden om hun leven op hun eigen manier te leven en hun dromen na te streven. Saoirse Ronan, Emma Watson, Florence Pugh en Eliza Scanlen spelen de zussen Jo, Meg, Amy en Beth March. De film was goed voor maar liefst zes Oscarnominaties.

Little Women is niet het enige boek uit de 19de eeuw dat we nog altijd kennen dankzij de verfilming. Wij zetten nog enkele klassiekers op een rij!

The Jungle Book

The Jungle Book is een verzameling verhalen en gedichten van Rudyard Kipling uit 1894. Het verhaal over het mensenkind Mowgli die opgevoed wordt door een roedel wolven werd in 1967 verfilmd door Disney, ook al wijkt het verhaal sterk af van het origineel.

In 2003 kreeg de animatiefilm nog een vervolg, in 2016 volgde een live-action versie door Jon Favreau.

Anna Karenina

Anna Karenina is de tweede grote roman van de Russische schrijver Leo Tolstoj, dat in 1877 verscheen, acht jaar na zijn epos Oorlog en Vrede. Het boek vertelt het verhaal van een getrouwde vrouw die hopeloos verliefd wordt op de schatrijke en vlotte vrijgezelle graaf Vronski.

Anna Karenina werd in 1948 al eens verfilmd met Vivien Leigh in de hoofdrol. In 2012 maakte Joe Wright een nieuwe versie met Keira Knightley als het hoofdpersonage.

Oorlog en Vrede werd in 1956 verfilmd door Hollywood met Audrey Hepburn in de hoofdrol.

Les Misérables

Les Misérables is een van de bekendste werken van de Franse schrijver Victor Hugo, samen met Notre-Dame de Paris. Les Misérables verscheen in 1862 en werd vrijwel meteen na het verschijnen een succes. En ook nu is het verhaal van Jan Valjean, die probeert los te komen van zijn verleden, populair dankzij de talrijke verfilmingen én de musical uit 1980.

In 2018 maakte de BBC nog een miniserie van Les Misérables met Dominic West in de hoofdrol. De musicalverfilming van Tom Hooper uit 2012 met Hugh Jackman was goed voor acht Oscarnominaties, waarvan het er ook drie won.

De klokkenluider van de Notre Dame is vooral bekend dankzij de tekenfilm van Disney uit 1996.

Jane Eyre

Jane Eyre is de beroemdste roman van de Engelse schrijfster Charlotte Brontë, die haar boek in 1847 publiceerde onder het pseudoniem Currer Bell. Het verhaal gaat over de gouvernante Jane Eyre, die de liefde weet te winnen van haar raadselachtige werkgever Edward Rochester.

Jane Eyre werd verschillende keren verfilmd voor film en tv. In 2006 maakte de BBC nog een miniserie met Ruth Wilson in de hoofdrol. In 2011 bracht Cary Fukunaga het verhaal naar het witte doek met Mia Wasikowska en Michael Fassbender in de hoofdrollen.

Alice in Wonderland

Charles Lutwidge Dodgson, beter bekend onder zijn pseudoniem Lewis Carroll, publiceerde in 1865 het kinderboek Alice in Wonderland. Het verhaal gaat over een meisje dat via een konijnenhol in een heel andere wereld terecht komt, met personages als de Kolderkat, de Gekke Hoedenmaker en de Hartenkoningin. Walt Disney maakte er in 1951 een populaire tekenfilm van. In 2010 liet Tim Burton zijn fantasie los op een vervolg met Mia Wasikowska, Johnny Depp en Anne Hathaway in de hoofdrollen. De live-actionfilm was goed voor twee Oscars.

Het vervolg Through the Looking-Glass uit 1872 werd door James Bobin in 2016 verfilmd met dezelfde hoofdrolspelers.

Pride and Prejudice

De romans van Jane Austen behoren tot de meest verfilmde boeken uit de negentiende eeuw. Zowel Sense and Sensibility (1811), Pride and Prejudice (1813), Mansfield Park (1814) en Emma (1816) blijven nieuwe generaties beroeren dankzij de verfilmingen. Meest bekend is waarschijnlijk het verhaal van Pride and Prejudice over vijf ongetrouwde zussen uit de Engelse middenklasse. Hoofdpersonage is Elizabeth Bennet, die een onverwacht hartstochtelijk huwelijksaanzoek krijgt van Mr. Darcy.

Het verhaal werd in 1995 door de BBC in een miniserie gegoten met Jennifer Ehle en Colin Firth in de hoofdrollen. In 2005 volgde een film door Joe Wright met Keira Knightley en Matthew Macfadyen als hoofdrolspelers.

Oliver Twist

Ook de verhalen van Charles Dickens zijn populair bij filmmakers, denk maar aan David Copperfield (1850), Great Expectations (1861), A Christmas Carol (1843) en natuurlijk Oliver Twist (1838). Oliver Twist vertelt het verhaal van een weesjongen die in een werkhuis voor armen terecht komt en later onder de hoede van een zakkenroller.

Het verhaal is wereldberoemd dankzij de musical Oliver! uit 1960 en de talrijke verfilmingen. Heel bekend is de verfilming uit 1968 door Carol Reed, die goed was voor elf Oscarnominaties, waarvan het er zes won. In 2005 verfilmde Roman Polanski het verhaal met Barney Clark en Ben Kingsley in de hoofdrollen.

Les Trois Mousquetaires

Les Trois Mousquetaires (1844) is samen met Le Comte de Monte-Cristo (1845), dat ook verschillende keren verfilmd werd, het bekendste werk van de Franse schrijver Alexandre Dumas. Het verhaal speelt zich af rond 1627, ten tijde van kardinaal Richelieu en koning Lodewijk XIII en vertelt het verhaal van de eregarde van de Franse koning bestaande uit Aramis, Athos, Porthos en D’Artagnan.

Het verhaal is meerdere malen verfilmd, zelfs al in de tijden van de stomme film. In 1948 verscheen een versie met Gene Kelly, in 1993 maakte Disney een versie met Charlie Sheen, Kiefer Sutherland, Chris O’Donnell en Oliver Platt. De meest recente versie is die van Paul W.S. Anderson uit 2011 met onder andere Luke Evans en Orlando Bloom.

Dracula

Dracula is een roman van de Ierse schrijver Bram Stoker uit 1897. Dankzij het succes van het verhaal en de talrijke verfilmingen groeide zijn hoofdpersonage graaf Dracula uit tot ’s werelds bekendste vampier.

Vanaf 1958 speelde Christopher Lee de rol van de graaf in verschillende films. Het meest bekend is waarschijnlijk Bram Stoker’s Dracula van Francis Ford Coppola uit 1992, met Gary Oldman, Keanu Reeves, Anthony Hopkins en Winona Ryder in de hoofdrollen. Daarnaast vormde het verhaal de inspiratie voor heel wat spin-offs, zoals Van Helsing uit 2005, over de beroemde vampierenjager.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top