Official Secrets: wat een klokkenluider lijden kan

Films | De waarheid heeft ook zijn rechten en dus riskeerde Katherine Gun heel wat toen ze in aanloop naar de invasie van Irak in 2003 besliste om een document van de Britse geheime dienst te lekken.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het waargebeurde verhaal van Official Secrets is geknipt voor een verfilming. Katherine Gun (Keira Knightley) werkt als vertaalster voor de Britse veiligheidsdienst wanneer ze hoort over een dubieuze opdracht van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Die vraagt de Britten zes neutrale leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties te bespioneren met als doel het beïnvloeden van de stemming over de invasie in Irak. Impulsief beslist Gun het document te kopiëren en via via aan de pers te bezorgen. Met een groot eigen risico publiceert journalist Martin Bright (Matt Smith) het gelekte document in de Londense krant The Observer, waarna het wereldwijd de krantenkoppen haalt. Gun wordt door haar regering een verrader genoemd en beschuldigd van het overtreden van de 'Official Secrets Act'. Maar ze weigert te buigen, ook al wordt haar leven en dat van haar geliefden hiermee in gevaar gebracht.

Official Secrets van de Zuid-Afrikaanse regisseur Gavin Hood (X-Men Origins: Wolverine) is een slim opgebouwde, geloofwaardige politieke thriller met Keira Knightley in een glansrol. Naast de implicaties op het leven van Gun zelf, toont de film de journalistieke kant van het verhaal bij zondagskrant The Observer. Ook de juridische nasleep van Guns actie (met Ralph Fiennes als mensenrechtenadvocaat) krijgt de nodige aandacht. Zo blijft de film boeien, ook al weet je vooraf al hoe het zal eindigen. Want de invasie in Irak is er wel degelijk gekomen, daar kon ook de moed en overtuiging van deze mensen niets aan veranderen. Zo drukt Official Secrets je genadeloos met de neus op de feiten en blijf je met een wrang gevoel achter na deze ode aan de klokkenluider. Het maakt het belang dat verhalen als dat van Katherine Gun verteld worden in deze tijden van fake news, alleen maar groter!

Official Secrets loopt vanaf deze week in de zalen. De meeste films die nu in de bioscoop te zien zijn, verschijnen ongeveer vier maanden later in de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx.


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top